ЗА СЛЕДИТЕ, ОСТАВЕНИ В ДУШАТА…

Спектакъл, събрал изкуствата в едно – в това се превърна срещата с творчеството на Калина Томова в галерия „Малката България“ в събота, 29 октомври 2022 година. Светлинни инсталации, кореспондиращи с нейната поезия, дело на Ралица Василева и Жени Петров, кратки музикални пиеси, изпълнени на китара от Живко Николов, рецитал „Поетичен диалог“, представен от Елка Бърдарова и Красимир Андонов. И разбира се много любов, която насищаше пространството. Любов излъчена от думите, светлината и музиката, както и от енергията на всички присъстващи. Всичко това – побрано между страниците на новата книга на Калина Томова „Рисунки върху пясъка“.
В Чикаго открихме новия културен сезон и днес изкуството ни събра отново – онова вечно и всеобхватно изкуство, което ни кара да рисуваме с думите, да се разтваряме в музиката и да откриваме цветовете и картините в нея. И новата книга на Калина Томова ни дава основание да видим още веднъж как различните жанрове на изкуството преливат един в друг като в магичен калейдоскоп, за да се роди еманацията на едно сътворено преживяване.


В нейната книга „Рисунки върху пясъка“ има от всичко – тук е и магията на думите, загадката на рисунката, музиката, която звучи от стиховете й. С провокативното заглавие тя ни подканя да рисуваме върху пясъка и да оставим следите от посланията си върху него. И въпреки че те се заличават след всяка прииждаща вълна или капризите на вятъра, следите попиват дълбоко не само в пясъка, но и във всичко, което ни заобикаля. Това, което сме изразили като емоция, изпратили като мисъл-форма остава там завинаги и с енергийния си заряд променя пространството. В едно от стихотворенията авторката споделя за спомена си за една отключена врата, която се намира дълбоко в нейната духовна същност.

Затова и аз бих призовала заедно с нея да отворим онази древна и вълшебна врата, за която тя ни напомня и най-главното – оставила е ключа за нея. Врата, която всеки един от нас носи дълбоко в същността си, но не се осмелява да отвори, защото тя води към неизвестното. Какво се крие там, можем да разберем само ако пожелаем да натиснем дръжката и да я отворим. И не само, а да тръгнем, защото там ни води една невидима сила, на която всеки от нас решава дали и доколко да се довери. Калина не само ни призовава да отворим тази врата, но и ни дава уверението, че всеки може да намери Пътя, защото ние самите сме творци на собствения си живот. Тя е уверена в това, затова приканва и нас: „Да запалим звезда…Опитай!“.

Как по-силно би могла да се изрази мечтата, която може да стане достижима, ако силно повярваме в нея – дотолкова, че да предадем вярата си и на другите, за да я достигнем заедно. В поезията на Калина откриваме едни невероятно дълбоки философски послания, преживяни и осъзнати от нея, както и желанието й те да достигнат до всички, които са готови да ги чуят. Които имат сетива за тях. И това тя го постига с един изискан поетичен финес, изкристализирал в съвършенството на изказа. Изказ, от който струи светлина, надежда, доброта и ни отвежда към други енергийни пространства.

Няма как да не отбележа, че начинът, по който е конструирано съдържанието на книгата, както и художественото оформление, дело на художничката Жени Петров, допринасят за експресивното й възприятие. Произведенията се подредени в 7 галерии, в които всеки един читател може да открие нещо за себе си: за личния избор; за усещането за принадлежност към великото цяло на сътворението; за вечния кръговрат на живота, през който същностите израстват духовно; за силата на мисълта, която сътворява чудеса; за Вярата и Божествената подкрепа, която е винаги с нас; за могъществото на природните стихии, които са заложени в човека и чрез които надмогва трудностите; за стремежа да останем към корените си, за да помним кои сме, откъде идваме и най-важното – как и накъде да продължим. И разбира се онази Любов – красива и вечна, невъзможно възможна, за която се борим, която устояваме, която благославяме и заради която си струва да изживеем живота си.

След представянето на книгата и музикално-поетичното импресии, Калина разказа накратко историята на тази книга. След това тя направи нещо необичайно – успя да осъществи обратна връзка с присъстващите с провокативния въпрос: „Как и с какво познавате Калина Томова?“ Много от тях споделиха от колко време я познават и как през този период са усетили нейното приятелство, присъствие, помощ, доброта. Че обичат нейната поезия и проза, че ги кара да се чувстват усмихнати и спокойни в нейно присъствие. Чудесно е когато човек усети обичта на другите. Защото е дал нещо от себе си. Безрезервно.

Лично за мен времето, през което я познавам няма значение, защото когато две души усетят, че честотите им вибрират на едно ниво, усещането за категорията време е относително понятие. Остава само общуването чрез енергията на мисълта, която идва оттам, откъдето всички ние сме частица – от всемирното космично цяло. За мен определението, което мога да дам с една дума за нея, е Светлина. Светлина, която тя е попила от Първоизточника, излъчва я и достига до моето енергийно поле и която усетих, когато бях в труден момент. А тогава най-много имаме нужда от нея.

Енергията на поетичното слово на Калина ни пренася в друг свят – надхвърля материалното измерение, преодолява законите на земното привличане и се подчинява на други вселенски закони. И заедно с това е пропито с толкова човешка топлота и любов, която не може да не бъде усетена. Поезия, която оставя следи. Като рисунки върху пясъка…

Снежана Галчева – председател на Салон за българска култура и духовност – Чикаго, вицепрезидент на Конфедерацията на българските културни организации и дейци в чужбина и зам.главен редактор на в-к „България СЕГА“

>

Уважаеми читатели на в. “България СЕГА”,

1. Присъединете се към нашите основни фейсбук групи:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

2. Харесайте нашата главна ФБ страница:
https://www.facebook.com/bulgariasega

Благодарим Ви!

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here