Обсъждат се нови модели за обучение по български език в неделните ни училища в чужбина

26ти октомври 2022 – Как да се преосмислят моделите и политиките за изучаване на български език и литература зад граница, и да се предложат нови учебни стандарти, програми и методики за обучение на децата, които посещават българските неделни училища в чужбина. Това е фокусът на практико-приложната конференция “Българските училища в чужбина – лаборатории за създаване на стандарти по български език като втори/чужд за деца и младежи”, която се провежда от днес до 28 октомври в Италия. Това съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката (МОН).

Във форума участват над 80 представители на училища в Европа и САЩ. В рамките на конференцията в Рим ще се проведат две кръгли маси с участието на представители от Министерството на образованието и науката, от Пловдивския университет, Националната научна програма “Развитие и утвърждаване на българистиката в чужбина”, “Каритас” – България, Изпълнителната агенция за българите в чужбина и други. Във форума участват и лектори по български език в чуждестранни висши училища и български университети.

Акцент по време на дискусиите ще са изготвянето на стандарти по българския език за деца и младежи, родени и израсли в чужбина. Друга тема е мотивацията на семейства от български произход за включване на децата им в изучаване на български език, литература, история и география в неделните ни училища, както и работата с деца със специфични образователни изисквания и с деца, необхванати в училищната мрежа.
Посланикът на България в Рим Тодор Стоянов посочи, че неделните училища са най-българският символ зад граница, който обединява всички българи. Той благодари на МОН за подкрепата за училищата в чужбина, които запалват пламъчето на любовта към българския език и култура.

Директорът на дирекцията “Образование на българите зад граница и училищна мрежа” в МОН Наталия Михалевска поднесе приветствие от името на министъра на образованието и науката проф. Сашо Пенов към участниците в конференцията, която според него ще доведе до надграждане на позициите на българистиката зад граница във всичките й актуални направления. За държавата ни е важно да се запази езикът и е хубаво, че вече се говори за това как да се променят програмите и да се преподава, заяви Михалевска.
В рамките на конференцията в Неапол ще се проведе творческа работилница за ползите от четенето и литературно четене за учениците от Българското неделно училище “Родолюбие” с поетесата Петя Кокудева в Центъра за усъвършенстване на преподаватели към университета “Ориентале”.

МИТРИНА ВЕТОВА
БТА

>

Уважаеми читатели на в. “България СЕГА”,

1. Присъединете се към нашите основни фейсбук групи:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

2. Харесайте нашата главна ФБ страница:
https://www.facebook.com/bulgariasega

Благодарим Ви!

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here