Нисковъглехидратните Диети и Рак

Нисковъглехидратните диети помагат за загубата на тегло,  коригират затлъстяването на черния дроб, и предотвратяват захарния диабет тип 2. Но помагат ли те при лечението на рак?
Преди около век Д-р Варбург откри, че раковите клетки се развиват бързо при наличие на глюкоза. Всички въглехидрати в последствие се разграждат до глюкоза. Но незначителен брой от тези злокачествени малки клетки могат да използват като гориво мазнини или протеини. Този факт доведе до теорията, че диетата  с ниско съдържание на въглехидрати спомага за унищожаване на раковите клетки, или  най-малко забавя разстежа им.
На лице са доста малки по мащаб проучвания и антидотни доклади относно нисковъглехидратната диета, подпомагаща лечението на рака, и подобряваща качеството на живот при хората с рак. Те се считат за безопасни и повечето хора, които използват този вид диета я намират за поносима и лесна за употреба. Ето някои от потенциалните ползи: по-малко странични ефикти и подобрена реакция към химиотерапията, загуба на тегло при хората с наднормено тегло и стабилизиране на теглото при тези с поднормено тегло, и наличие на по-малко умора. (Mittelman, S. “The Role of Diet in Cancer Prevention and Chemotherapy Efficacy.”/ “Ролята на диетата при предотвратяване на рака и ефикасността на химиотерапията.”  Annual Review of Nutrition, 9/2020; Tulipan, J., and Kofler, B. “Implementation of a Low-Carbohydrate Diet Improves the Quality of Life of Cancer Patients – An Online Survey.” / Приложението на нисковъглехидратна диета подобрява качеството на живот при хората болни от рак – онлайн проучване.” Frontiers in Nutrition, 8/11/2021).
Налице са всички основания да се смята, че нисковъглехидратната диета оказва значителна помощ при лечението на рака и не е свързана с токсичност. Това е друга област от медицината, в която трябва да се направят повече изследвания. Междувременно си заслужава да приложим нисковъглехидратната диета  при лечението на рак. Въпреки че е доста изкушително да се храним с това, което ни е вкусно, отказа от нездравословните храни има доста облаги.
Често пъти се изкушаваме да извършим дела, които са грешни. С помощта на дадената им от Духа вяра в Исус, хората не са безсилни да се противопоставят. Свети Павел напомня християните в Първото Послание до Коринтяните 10:13, “Никакво изпитание не ви е постигнало освен това, което може да носи човек; обаче, Бог е верен, Който няма да ви остави да бъдете изпитани повече, отколкото ви е силата, но заедно с изпитанието ще даде и изходен път, така щото да можете да го издържите.” Каква утеха е да знаем, че Бог ще помогне на Своите чеда (тези които вярват в Неговия Син), да живеят както.

Legal Disclaimer (Клауза за непоемане на отговорност): Информацията тук има общ характер и не може в никакъв случай да замени консултация с лекар (медицинско лице), диагноза, терапия, лечение и/или консултация с лицензиран специалист. Информацията тук не е предназначена за решаването на конкретни индивидуални казуси! При конкретни индивидуални проблеми се свържете с лекар или съответния лицензиран специалист.
Издателите на в. „България СЕГА“ не поемат и не носят отговорност за предприето самолечение, поставяне на диагноза, козметични процедури или каквито и да са действия на база на материалите на тема „Здраве“, както и за верността на информацията и достоверността на източниците!

www.helpinghandsbulgaria.net

>

Уважаеми читатели на в. “България СЕГА”,

1. Присъединете се към нашите основни фейсбук групи:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

2. Харесайте нашата главна ФБ страница:
https://www.facebook.com/bulgariasega

Благодарим Ви!

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here