Тед Кочеф с награда за принос към българската общност в Лос Анджелис

Холивудският режисьор и продуцент от български произход Тед Кочеф получи голямата награда на Генералното консулство на България в Лос Анджелис за своята значимост и принос към българската общност, съобщи дипломатическото ни представителство за БТА.

Portraits, Family Portraits, Outdoor Portraits

Това се случи на първото издание на Българските награди за изкуство, култура, образование и наука, които бяха учредени и организирани от фондация „BgFace-Bulgarian Foundation for Art, Culture and Education“ и подкрепени от Генералното консулство на Република България в Лос Анджелис.
Част от събитието, освен Тед Кочеф, бяха актьорите Мария Бакалова и Димитър Маринов, Ирина Малеева, както и първата българска световна шампионка по бокс Дейзи Ланг.

Portraits, Family Portraits, Outdoor Portraits

Официалната церемония, която се проведе в Уест Холивуд, беше уважена и от много чуждестранни гости: заместник-кмета на Лос Анджелис, Джийн Холм; Карла Горди Бристъл, комисар за изкуства и култура на Бевърли Хилс, Ричард Хиршхаут, регионален директор на Американския еврейски комитет, генерални и почетни консули.
Награждаването се провежда във връзка с един от официалните празници на България – Деня на народните будители, ознаменуващ делото на българските просветители, книжовници и революционери.
По време на церемонията генералният консул Бойко Христов изрази задоволството си от обединението за общи каузи на българите от различни градове на Западния бряг – Лос Анджелис, Сакраменто, Сан Диего, Сиатъл, Лас Вегас и изрази надежда, че към тях скоро да се присъединят и сънародниците от Аризона, Юта и други щати от консулския окръг на Генералното консулство.
Победителите в останалите категории са, както следва:

1. Запазване и насърчаване на българския фолклор – традиционни български танци – група за български народни танци „Хоротропци”, Лос Анджелис;

2. Разпространение на българското културно наследство – Даниела Иванова-Найберг, основател на „Глаголница” и артистичен директор в Център за българско културно и наследство, Сиатъл, Вашингтон;

3. Принос към българското образование – Живка Костова, основател и директор на Българско училище ,,Св. св. Кирил и Методий‘‘ в Лос Анджелис и на Българо-Американска културно образователна фондация/BACEF;

4. Научни постижения – Теньо Попминчев, професор в катедрата по физика и Центъра за напреднали нанонауки в Калифорнийския университет в Сан Диего;

5. Специална награда на борда на „BgFace“ – Отец Брацо Кършич от сръбската православна църква „Св. Георги“ в Сан Диего за неговата всеотдайност и човеколюбие, с които той от години помага на българската църква „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“ и българската общност в града.
На 7 март на среща с генералния консул Бойко Христов, изявени българи взеха решение за учредяване на неправителствена организация, чиято цел е да обедини българите от всички щати на консулския окръг за реализирането на значими за общността проекти в областта на културата, образованието и науката, както и за засилването на икономическите връзки между България и САЩ. Днес в нейния борд на директорите участват представители на българската общност от Лос Анджелис, Сан Диего и Сакраменто, Калифорния, Сиатъл, Вашингтон и Лас Вегас, Невада. Президент на „BgFace” e адвокат Огнян Гаврилов, а вицепрезидент – почетният консул на България в Сиатъл Елка Русков.

Статуетката на наградите е посветена на българската азбука и е изработена от художника, скулптор и аниматор Бронислав Ликоманов.

Един от следващите проекти на фондацията е провеждането на фестивал на българското кино в Холивуд.

ЙОАНА КРЪСТЕВА
БТА

>

Уважаеми читатели на в. “България СЕГА”,

1. Присъединете се към нашите основни фейсбук групи:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

2. Харесайте нашата главна ФБ страница:
https://www.facebook.com/bulgariasega

Благодарим Ви!

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here