Общо 18 изследователи от Софийския университет са сред първите два процента на най-добрите учени в света за 2022 г., сочи Станфордската класация

Осемнадесет изследователи от Софийския университет “Св. Климент Охридски” са сред първите два процента на най-добрите учени в света за 2022 г., съгласно известната като Станфордска класация. Това съобщи пресцентърът на висшето училище.

Класацията групира всички изследователи в 22 научни области и 176 подобласти. Тя е съставена въз основа на комплексен анализ, който обхваща информация за брой цитирания, H-индекс, коригиран в съавторство Hm-индекс, цитати на статии при различни позиции на авторство и други.

В класацията фигурират имената на учени от Софийския университет “Св. Климент Охридски”, от Българската академия на науките и от други български университети. Българските изследователи са от различни области на науката и заемат челно място в класацията в съревнование с милиони свои колеги от цял свят.

Изявените учени от Софийския университет са: акад. Николай В. Витанов (188 място в Обща физика), проф. Иван Христов (522 място в Оптоелектроника), проф. Валентин Попов (1302 място в Приложна физика), чл.-кор. Стойчо Язаджиев (1454 място във Физика на ядрото и елементарните частици), проф. Юлия Веселинова (7530 място в Приложна физика) от Физическия факултет и д-р Марин Буков (375 място в Обща физика).

Учените от Факултета по химия и фармация в класацията: са чл.-кор. проф. Тони Спасов (6219 място в Науки за материалите), акад. Николай Денков (620 място в Химична физика), акад. Петър Кралчевски (1956-2000 г.) (1019 място в Химична физика), чл.-кор. Димитър Цалев (1080 място в Аналитична химия), проф. Иван Иванов (1630 място в Химична физика), проф. Георги Вайсилов (1661 място в Химична физика), чл.-кор. Красимир Данов (1714 място в Химична физика), проф. Ирина Караджова (2211 място в Аналитична химия) и проф. Славка Чолакова (1929 място в Химична физика).

В класацията са и проф. Иво Грабчев от Медицинския факултет (1357 място в Химична физика), проф. Димитър Вакарелов от Факултета по математика и информатика (9572 място в Изкуствен интелект), и проф. Василий Гольцев от Биологическия факултет (2835 място в Ботаника).

Данните могат да се намерят на адреса: https://elsevier.digitalcommonsdata.com/datasets/btchxktzyw/4

ДИМИТРИНА ВЕТОВА
БТА

>

Уважаеми читатели на в. “България СЕГА”,

1. Присъединете се към нашите основни фейсбук групи:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

2. Харесайте нашата главна ФБ страница:
https://www.facebook.com/bulgariasega

Благодарим Ви!

 

 

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here