ИМАЛО МАЙСТОР НА КАРТИНИ…

Винаги, когато разглеждам картини на художници си спомням за онзи паметен стих на поета Богомил Гудев: Имало майстор във Бояна, имало майстор на икони, …ликове бледни, родени в легендите“. И днес тези легенди продължават да живеят и чрез изкуството на съвременните ни майстори-художници, за които определено можем да перифразираме стиха: Имало майстор на картини, имало майстор във Чикаго…, защото точно тук в Чикаго, в галерия „Багрена“ на културен център „Българика“, на 8 октомври 2022 не един, а трима майстори откриха изложба със свои картини – Василен Васевски, Кирил Манасиев, Йордан Иванов и специалния гост Ивайло Каменов. И ако в древността онази църква в Бояна е била оживена от ликовете на иконите, то зала „Багрена“ също засия като храм, който излъчваше енергията на сътвореното от съвременните ни майстори. Това е поредната художествена изложба, организирана от сдружение „Български художници зад граница“, включваща платната на тримата автори и малките пластики на Ивайло Каменов.

Тя бе озаглавена “WITHIN THE SQUARE”. И ако в иконографиите на техния предшественик за първи път виждаме светски изображения и „живи лица“, изразяващи емоция, то тук в тези картини усещаме внушението на идеята чрез детайла и композицията, чрез цветовото натрупване, формата, загадъчния щрих, техниката, размера на платното… Сдружението на художниците зад границa повече от 15 години организира самостоятелни и общи изложби, но интересът към това изкуство винаги е голям.

“WITHIN THE SQUARE” не прави изключение. И пълният салон на галерията, който вече отеснява за желаещите да присъстват на подобно събитие, е доказателство за това. Изложбата бе открита от Соня Кичева, която направи кратко представяне на авторите и въведе публиката в идеята за обединяването на творците и какво ги свързва във времето до сега.

Когато те се обърнаха към събралите се приятели и гости, както повечето хора на изкуството, и тримата бяха лаконични и пестеливи на думи и въздържани откъм емоции. Защото те вече бяха казали всичко в своите творби, в които ни предстоеше да се потопим. Да усетим, да вникнем или да бъдем провокирани от това, което ще възприемем не само зрително, но и с цялата си сетивност. И вярвам, че всеки един от присъстващите е намерил своето си, в това свое вътрешо пътешествие, усетил е посоката към нещо, което си заслужава да бъде усетено и разгадано.

И тримата автори са добре познати на чикагските почитатели на изобразителното изкуство. Василен и Кирил живеят и творят във ветровития град и са неизменна част от българската общност тук, със собствен почерк и принос в културната й история. Йордан Иванов живее и твори в New Orleans, LA, но трайно и може би завинаги ще бъде свързан с Чикаго и хората тук, които винаги се радват на неговото творчество, както и да бъде част от нас. Участвал е в много изложби в Чикаго, а в края на 2021 г. представи самостоятелна изложба отново тук в зала „Багрена“. Освен майстор на платното той е и скулптор, чиито творения носят експресивната естетика на модернистичния детайл.

Тази изложба на четиримата автори не само събра почитатели и гости, но показа за пореден път, как въздействието на изкуството може да завихри пространството и енергията на градивното и красивото да променя животи и съдби. Че обединяването около една духовна идея означава сила и стабилност. Така както квадратната структура стои уверено на четирите си опорни точки, а енергията от четирите посоки на света се затваря в простарнството, очертано в тази рамка.

Днес ние си спомняме за онзи майстор от Бояна, но вярвам, че поколенията след нас с гордост някога ще кажат:

„Имало майстори на картини…“
Тук в Чикаго!

 Снежана Галчева – председател на Салон за българска култура и духовност-Чикаго, вицепрезидент на Конфедерацията на българските културни организации и дейци в чужбина, зам.главен редактор на в-к „България СЕГА“

>

Уважаеми читатели на в. “България СЕГА”,

1. Присъединете се към нашите основни фейсбук групи:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

2. Харесайте нашата главна ФБ страница:
https://www.facebook.com/bulgariasega

Благодарим Ви!

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here