Софийската премиера на „Шарената сол на планетата“

На 6 октомври 2022 г., в клуб „Журналист“ на Съюза на българските журналисти в София, се състоя премиерата на седмия сборник с творби на български автори от различни страни, публикувани в литературната рубрика на Еврочикаго – „Шарената сол на планетата“.


За представянето на книгата в София дойдоха авторите: Боянка Иванова (завърнал се емигрант от Чикаго, САЩ); Георги Стойков от с. Нови хан; Елена Пеева-Никифоридис от Солун (Гърция); Красимира Стойнова от Кълъмбъс (Охайо, САЩ), която си идва често в родината; Ивайло Диманов от София; Петя Пламенова от гр. Гулянци; Рада Капралова (завърнал се емигрант от Атина, Гърция); Рада Добриянова от Швеция; Симеон Коев от Велико Търново; Таня Николова от София; Таня Танасова-Тодорова (бесарабска българка от Молдова, която живее в България).


Бяха и Петър Стаматов, основател и редактор на EuroChicago.com, дошъл от Чикаго в София само за няколко дни, както и редакторът на книгата Мариана Христова. Дойдоха и близки на автори, които не можеха да присъстват лично на софийската премиера на книгата; приятели и почитатели на съвременната българска литература.
Представянето на седмия сборник бе уважено и от изпълнителния директор на Агенцията за Българите в чужбина Райна Манджукова, Иванка Славчева – главен експерт в Агенцията, колегите от БТА Мартина Ганчева и Юлия Христова, Нина Цанева от Програма „Христо Ботев“ на БНР и Весела Кръстева от Радио България.
Събитието бе открито от един от авторите в сборника и домакин в Клуб „Журналист“, Ивайло Диманов. Седмият сборник и поредицата книги бяха представени пред събралата се аудитория от Мариана Христова. За седмата книга и за смисъла на тази поредица говори и Петър Стаматов.


Една от авторите в сборника, Боянка Иванова, която е направила много за съхраняването на българския език и култура зад граница, представи свой прочит на творбите в „Шарената сол на планетата“. Нейният анализ съдържаше цитати от разкази и стихотворения на различни автори, с направени връзки между тях и споделени размисли за носталгията, националния манталитет, емигрантите, българската литература.
Особено развълнувана от едно стихотворение на бесарабската българка от Молдова Таня Танасова-Тодорова, пред събралата публика се изправи и Райна Манджукова – също бесарабска българка, само че родена и израсла в Украйна.


Г-жа Манджукова, която също е автор на художествени произведения, говори не само като представител на държавна институция, но и като човек, кръвно свързан с българската диаспора и с българското образование и култура зад граница.
Събитието завърши в неформална атмосфера, със свободни разговори на чаша вино.


А ето какво сподели с редакционния ни екип ден след премиерата една от авторите в сборника, Екатерина Трифонова от Гърция, която не можеше да присъства лично:
„Благодаря за организацията, вниманието и времето, което ни посветихте… въпреки че не можах да присъствам, моя близка, която е била там, ми разказа за събитието…
Каза, че всичко е било прекрасно и е останала заредена с чудесни емоции… мога само да съжалявам, че не можах да бъда физически там.
Още веднъж благодаря и ви пожелавам успех във всичко…
Да се надяваме, че добрата традиция ще продължи и в бъдеще…
Поздрави от едно от зрънцата на „Шарената сол“.
С благодарности, Екатерина.“
В деня на премиерата на седмия сборник, 6 октомври, преди представянето в Клуб „Журналист“, се състоя среща в Изпълнителната агенция за българите в чужбина, с автори от седмия сборник.
Срещата се осъществи по покана на г-жа Райна Манджукова и на нея присъстваха Боянка Иванова, Елена Пеева-Никифоридис, Рада Капралова, Петър Стаматов, служителката в Агенцията Иванка Славчева и др. На срещата бяха споделени идеи за развитието и по-доброто представяне на българската литература и култура зад граница.

eurochicago.com

>

Уважаеми читатели на в. “България СЕГА”,

1. Присъединете се към нашите основни фейсбук групи:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

2. Харесайте нашата главна ФБ страница:
https://www.facebook.com/bulgariasega

Благодарим Ви!

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here