ЧЕРНОБИЛ – МИНАЛОТО СЕ ЗАВРЪЩА…!?

Един сериал на НВО за аварията в руската атомна централа „Чернобил“ разбуни духовете и в България неотдавна. Може би това е така, защото той се появи именно в момент, когато се заговори за рестарт на проекта за втора атомна централа, в района на Белене, в българския участък на река Дунав, но и днес, когато до нас се води война. И в тази ситуация руският президент Путин и обкръжението му все по-отчетливо вече говорят за евентуално ядрено оръжие, което да използват в Украйна. Това цинично политическо говорене цели да сплаши, но предвид обстоятелствата, може да се окаже и особено актуално и опасно.

Използването на тактическо ядрено оръжие няма да доведе до екологична катастрофа, но ще е първият случай, при който такова се използва след края на Втората световна война и ще постави един отвратителен отпечатък не само върху международните отношения, но и върху възможностите за един общ и мирен свят въобще.
Сериалът на НВО показва, как централата всъщност се взривява, заради грешки и серия от комадно-административни недомислици, които в крайна сметка водят целенасочено и планомерно към трагедията. Да, филмът първо е художествено произведение, но в него няма измислени теми. Темата е една – трагедията с атомната централа. Проблемът в България обаче е, че този филм показва истината – комунистическата власт тогава, през април 1986 г. на практика скри истината. Хората не знаеха на какво се излагат, когато излизаха на традиционната манифестация, за да поздравят политическия елит тогава. С това властите демонстрираха отношението си към хората – на практика, те не ги интересуваха, тяхната съдба беше в ръцете на една зловеща случайност.
Трагедията е факт, това е неоспоримо нещо, заплахата за хората също е реална. Опасността, и това ли е художествена хипербола?! Напротив, всичко в този сериал е реално, то се основава на историческата истина, като все пак говорим за една епоха, която не е чак толкова далече във времето назад. Все още има живи хора, които могат да потвърдят, или да отрекат, ако в този сериал има нещо измислено по отношение на класическата истина. Има и запазени медийни публикации, данни от замервания на радиационния фон, което също доказва, че филмът е художествен, но далеч не е измислица.
Ето заради това днес е особено опасно да се говори за ядрено оръжие, дори само да се говори, защото говоренето е само на една ръка разстояние от правенето. Ако един луд човек наистина си позволи да подпали света, това вероятно наистина няма да има катастрофални екологични ефекти, но ефектът в политиката и дори в мисленето на хората ще е още по-поразителен и от Хирошима и Нагасаки. Става дума за това, че Путин приема това оръжие като начин да победи в своята налудничава война, а вероятно не разбира, че точно то ще погуби първо него и като политически лидер, и като държавен глава, а вероятно и като човек!
Защо обаче у нас толкова осезаемо се реагира на този филм на НВО, което в други държави едва ли може да се наблюдава с толкова негативен знак? Ами това е така, защото България беше и до голяма степен все още си остава един от най-верните сателити на СССР преди, а сега – на Русия. Народът ни просто е русофилски настроен. Заради това е толкова проблемно за някои хора днес, че се купуваме американски изтребители за нуждите на военната ни авиация, заради това толкова скачат онези, които все още имат трудно обяснима носталгия по съветската военна техника.
В същото време привържениците на атомната енергетика, които също имат политическа окраска и тя е същата като тази на критиците на сериала за Чернобил, се дразнят от това, че видите ли, атомната енергетика ще претърпи несгоди, заради филми като този.

А иначе, сериалът отново противопостави обществото ни, тоест, показа, кой кой е. Няма причина, поне резонна такава, заради която човек да се хвърли на амбразурата срещу един филм, който в крайна сметка казва истината. И днес все още се говори за загинали от аварията около 33-ма души, при положение, че загиналите още в първите дни са стотици, а през годините пострадалите от радиацията и починалите в адски мъки след аварията вероятно са стотици хиляди.

ВЕНЦИСЛАВ ЖЕКОВ
кореспондент на в-к „България Сега“ в София

>

Уважаеми читатели на в. “България СЕГА”,

1. Присъединете се към нашите основни фейсбук групи:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

2. Харесайте нашата главна ФБ страница:
https://www.facebook.com/bulgariasega

Благодарим Ви!

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here