ФEEРИЯ ОТ РИТЪМ, ЦВЕТОВЕ И МУЗИКА, СЪБРАНИ НА ЕДНА СЦЕНА

 

“Българският Чикаго”/”Chicago – Bulgarian Kinda Town”

“Българският Чикаго”/”Chicago – Bulgarian Kinda Town”(TM). Под това название в. “България СЕГА” ще проследи историята (от началото на миналия век до днес) на най-голямата и най-успешната българска общност в чужбина за цялата история на България. Молим, всеки който може да помогне с интересна снимка, видео или информация да се свърже с нас на тел. 773.317.8035 или емайл: bg7tv.editor@gmail.com. Благодарим Ви!
Очакваме Ваши предложения за бизнеси, организации и личности, които смятате, че са изиграли важна роля в развитието на българската общност в Чикаго.

>>>

Живея от много години в този невероятен град – Чикаго, където българската общност ни прави съпричастни на всякакви събития, но една от последните културни прояви, беше нещо повече от емоционално преживяване. То беше съпроводено с притаяване на дъх, с усещане за съпричастност към една идея, внушена чрез музика, танц и цялостна естетика от хора, отдадени на танца, изкуството и красотата. Да, това е спектакълът CHICAGO INTERNATIONAL FOLK FESTIVAL, на който имах удоволствието да присъствам. То беше открито и водено от две красиви млади българки, в чиито костюми бяха вплетени мотиви от български шевици. Специално приветствие към организаторите и публиката поднесе г-жа Мария Папас, Cook County Treasurer, която уважи събитието и даде начало на фестивала. Поздравителен адрес беше изпратен и от Генералното консулство на Република България в Чикаго, който водещите прочетоха.


В съботната вечер на 1 октомври в препълнената зала Al Larson Prairie Center for the Arts – Schaumburg, публиката видя на живо осъществената мечта на организаторите – танцова формация „Виванов“ и танцова школа „Българика“ с медиен партньор в-к „България СЕГА“. Те доказаха, че нищо голямо и велико не може да се случи, ако не е предшествано от една мечта и че не е наивно да се стремим към мечтите си. Двете формации успяха да съберат на една сцена танцьори от различни националности, които ни въведоха не само в красотата на танца, но и сякаш ни открехнаха вратата към тяхното национално и историческо битие.

На сцената се редуваха различните участници – усетихме аристократичния привкус на полските танци полонез и мазурка, придружен с галантността на кавалерите, елегантността на дамите и подсилен от ефектните им костюми; бавните стъпки на румънското хоро; широката и свободна украинска душа, която бликаше от всяко движение в „Гопак“ и „Кокетка“ данс; шотландските танци; емоционалните сръбски танцьори от формация „Око соколово“. Но когато се чу българския тъпан и уникалната родопска каба гайда на Недялко Кетев, с нейната мекота на звука и дълбочина на тона, като че ли изконната историческа връзка заговори във всеки българин в залата. Защото дори и тези, родени далеч от родината ни, като че ли припознаха със сетивата си онова магично място – Родопа планина, която може да се усети само с душата. Пак там в нейните дебри се ражда легендата и се запява уникалната песен „Бела съм, бела, юначе“, която беше изпълнена от Илияна Георгиева и Виванов мюзик бенд. Невероятният дует Зоя и Георги Минкови допълниха родопския колорит с тяхното изпълнение на „Росни ми, росни, росице“.|

Ансамбъл „Златна Тракия“ от Канада със своя танц „Нестинари“ ни припомни отколешната традиция, предавана от векове до днес. Като че ли усетихме топлината на неугасващата жарава, символизираща живият въглен на българския дух. Оцелял и кален със силата на вярата, иконата и молитвата…
Публиката възторжено аплодираше „Варненски танц“ – последната авторска хореография на формация „Виванов“, „Пирински танц“, „Шопски танц“. Тежкото мъжко хоро, бавно и достолепно, под чиито стъпки и земята сякаш се разклаща… А естетиката на цветните женски носии допълваше красотата на движенията, на които нямаше насита да се гледат… Поздравления за усилията на художествения ръководител на формацията Валентин Иванов, който чрез танца, пренесе част от България тук в Чикаго. Той е завършил академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив, работил е с почти всички професионални частни състави в родината ни. Бил е част от състав, който играе в спектакли на Лили Игнатова, Слави Трифонов, Нешка Робева.
Възторг в публиката предизвика и изпълнението на „Северняшки танц“ и „Копаница“ на танцовата школа и детската танцова група при културен център „Българика“.

Толкова позитивна енергия, усмивки, настроение имаше във всеки детайл, във всяко движение. Красота и естетика, ритъм и феерия – едно магично шоу, представено от: Vivanov Dance Group, Dnipro Ukrainian Dance Ensemble and Vyshyvanka School of Dance -Ukraine, Oko Sokolovo – Serbia, Thistle & H Highland Dancerseather – Scotland, Vivanov Music Band, Bulgarica Kids Dance Group,
Wici Song and Dance Theater – Poland, Zlatna Trakia – Canada,
Bulgarica Dance Group, Hora Group – Romania, Duet Minkov, Vivanov Music Band, Iliana Georgieva, Nedyalko Kеtev, Vokal Folklore Trio.

Благодаря на вас, организатори и участници, които събрахте на едно място толкова много красота, за да можем да надникнем и в други национални култури. Благодаря ви, че показхте за пореден път как изкуството може да надгражда, да обединява и възвисява.

Снежана Галчева – председател на Салон за българска култура и духовност, вицепрезидент на Конфедерация на българските културни организации и дейци в чужбина, зам. главен редактор на в-к „България СЕГА“
Снимки: Tatiana Avdjiev Art Photography

>

Уважаеми читатели на в. “България СЕГА”,

1. Присъединете се към нашите основни фейсбук групи:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

2. Харесайте нашата главна ФБ страница:
https://www.facebook.com/bulgariasega

Благодарим Ви!

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here