Двама братя “спасяват” шофьори в Чикаго: “Брато, Вие сте Богове”

09/26/22 – Ако попитате наши сънародници в Чикаго: Коя индустрия е №1 в българската общност, повечето ще отговорят: Транспортната. Хиляди българи имат свой транспортен бизнес или работят за други като шофьори, диспечери, счетоводители, консултанти, механици и др. След няколко години живот в Чикаго, едва ли ще се изненадате ако попаднете на “корейски” бизнес за химическо чистене, “полски” строителен бизнес, “индийски” мотел или бензиностанция, “гръцки” хранителен магазин, “мексиканска” фирма за озеленяване и поддръжка на зелени площи, “българска” транспортна компания и т.н. Много са причините, поради които, голяма част от членовете на една или друга етническа общност се специализират в определени бизнеси. Например, в едно интервю с Крис Далас – гръцкият собственик на “Жълтия” хранителен магазин на Lawrence (който първи посрещна голямата вълна от български емигранти през 90те години) научих легендата за гръцките хранителни бизнеси в Чикаго. Голяма част от първите гръцки емигранти били сред работниците, които са изграждали железопътната система в Чикаго и са живеели на големи групи заедно. Всеки ден един от тях оставал да готви храна за другите, за да имат какво да ядaт като се върнат от работа. Когато приключили със своите проекти много от тях се насочили именно към хранителни бизнеси – ресторанти и хранителни магазини, понеже само това знаели да правят.
Защо транспортната индустрия привлича толкова много българи? Освен очевидния отговор – възможност за добри доходи, останалите причини ги знаят най-добре тези, които са били в “кухнята” на бизнеса дълги години.
Това, което знам от опита си през последните 20 години, издавайки български вестник “България СЕГА” и украински вестник “Украинске СЛОВО”, в които се рекламират транспортни компании от няколко източноевропейски общности е че транспорният бизнес не е лесен. Основните предизвикателства за собствениците на транспортни компании са: шофьори, безопасност на пътя, застраховки и ремонти.
Всеки, който е ходил на сервиз в Чикаго било с кола или с камион знае колко е трудно да намериш бизнес, чиито интереси да съвпадат с твоите. Най-често те се разминават!
Клиентът иска: бързо и качествено обслужване, точна диагностика, добра цена, професионализъм и лоялност. Когато имаш свой камион и не успееш да намериш сервиз, който да оправдае твоите очаквания, попадаш в порочен кръг, който е пагубен за твоя бизнес. Някои, може би, вече се досещат какъв е смисълът на заглавието на този материал. Преди няколко седмици писахме за откриването на EMTR – Truck & Trailer Repair Center. Ако сте забравили за подробностите е добре да сте запомнили поне едно:

“Бързо и честно обслужване!”

Това е основният приоритет на семейство Петрови от село Драгомирово до Свищов. Анатоли и Пламен Петрови “спасяват” шофьори в Чикаго, които са попаднали на сервизи с недобро обслужване.
“Повечето ни клиенти са след некачествен ремонт в други сервизи” споделя за в. “България СЕГА” Анатоли Петров. Явно доста шофьори и собственици на транспортни бизнеси вече са научили за братята, понеже само 3 месеца след започване на бизнеса, те имат повече клиенти, от това, което могат да обслужат.
“Понякога връщаме хора!” пояснява Пламен Петров.
Нашите сънародници работят с клиенти от различни националности. Особено са популярни в сръбската общност в Чикаго. Именно сърбин им прави най-добрия комплимент до момента:

“Брато, Вие сте Богове!”

Анатоли се специализира в диагностика, електроника, климатици.
Пламен е силен в ремонта на двигателите (Това е завършил).
Баща им – Дон Пеци, перфектно разпъва ламарини и капаци.
Откакто са започнали бизнеса са закупили допълнителни инструменти и оборудване за над $40 000, а са нужни още инвестиции.
Семейство Петрови работят здраво (от 5 сутринта до полунощ) и досега са решили всеки един проблем на своите клиенти. Само не успяват да намерят достатъчно време за почивка. Кога ще почиват? “Когато му дойде времето” усмихва се Анатоли “Всяко начало е трудно!”.
Само дон Пеци засега се отправя на заслужена почивка в България.
Редно е да споменем, че за краткия си престой в Чикаго той има и сериозни постижения в риболова. Само преди дни улови и 6 кг шаран на царевица.


Проблемите в supply chain disruption оказват влияние и на EMTR – Truck & Trailer Repair Center. “Нещата стават все по-зле” обяснява Анатоли “Често се налага да се чака 3 месеца за back order за части от Китай”. Има голям дефицит на резервни части и особено на качествени и оригинални. “В определени случаи успяваме да решим по-бързо проблема с доставки на части от Европа за около 2 седмици” споделят братя Петрови, които са били 17 години в бизнеса в Европа – като собственици на транспортна компания, шофьори и механици. “В някои отношения Америка върви 5-10 години след Европа. Там не можеш да намериш стари камиони на пътя, поради новите стриктни закони. Тук има камиони и по на 30 години” обяснява Анатоли. “Наскоро ремонтирах Peterbilt N14 – 1992 година”.


“Сега е модерно да купиш по-нов камион и да сложиш стар двигател, за да караш с хартиен, вместо с електронен дневник” – добавят братята.
Обратната връзка, която получават от клиентите си за състоянието на транспортната индустрия в САЩ е тревожна. Повечето шофьори се оплакват. Някои даже си оставят камионите на паркинга и започват да карат като company drivers за други компании. Високата цена на горивото е един от основните проблеми, както и ниските цени за товари. Повече от 70 % от товарите в САЩ (на стойност повече от 10 трилиона долара) се транспортират с камиони. Trucking индустрията е “кръвоносната система” на американската икономика. Така, че ако нещата не вървят добре там, явно има сериозни проблеми в икономиката на страната като цяло.
Оказва се, че новите камиони също имат проблеми, като например, VOLVO с тяхната DEF система. Двигателят на много Freightliner Cascadia камиони, според Анатоли, рядко издържа повече от 400 000 мили, което едва ли е достатъчно за този бизнес.

“Когато дойдох в Чикаго, нов VOLVO камион беше $120-130 000, сега е около $230 000 и се чака 2 години” впечатлен е той.

Любопитен съм, кой двигател е най-надежден?
“Detroit S60” категоричен е Анатоли “Виждал съм такива двигатели с над 2 500 000 мили без да са отваряни за ремонт”.
Логично е да се предположи, че много шофьори нямат знанията, а понякога и желанието за добра поддръжка на поверените им камиони, затова питам братята: “Не е ли по-добре да се правят профилактични прегледи за намаляване на проблемите и разходите?”
“Разумните собственици на транспортни компании правят това. Камионите им се преглеждат преди път. Ако се развали камион на пътя, разходите могат да бъдат много по-големи. Наскоро един камион го toll-ваха до Чикаго за $30 000” отговаря Анатоли.
Приятно съм изненадан от лоялността и желанието, с което работят семейство Петрови.

“Всичко правим, все едно е за нас!” уверява ме Пламен.

Ремонтират всякакви камиони и ремаркета, даже трактори.
“Само самолети не сме ремонтирали още..” – шегува се Анатоли.
От дългогодишния си опит с най-различни хора съм склонен да допусна, че едва ли всеки оценява това, което предлагат братя Петрови в момента, но с такъв стил на работа, лично аз не се съмнявам, че мечтата им да разширят своя бизнес е напълно постижима и е само въпрос на време.
След като вече познавам лично прекрасните млади семейства на Пламен и Анатоли, както и дон Пеци, мога само искрено да им благодаря за тяхното решение да дойдат в Чикаго и да станат част от българската общност!

Бъдете здрави, успешни и щастливи!

Светлозар Момчилов
в. “България СЕГА”

>

Уважаеми читатели на в. “България СЕГА”,

1. Присъединете се към нашите основни фейсбук групи:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

2. Харесайте нашата главна ФБ страница:
https://www.facebook.com/bulgariasega

Благодарим Ви!

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here