Chicago Folk Festival – 1-ви октомври, 2022

Една дългоочаквана мечта на Танцова формация “Виванов” и Танцова школа “Българика” се сбъдна. Двете формации организират съвместно първото издание на международен танцов фолклорен фестивал, който ще се проведе под името “Chicago Folk Festival”.
Състави представящи фолклора на различни държави, ще споделят сцената на 1-ви октомври, 2022 г. в Prairie Center for the Arts в Schaumburg, IL. След края на концерта, ще се проведе и първа по рода си международна хоротека, която ще се състои в Crystal Palace Banquets, в Mount Prospect, IL.
След като се роди идеята за фестивала започнахме и работа по създаването на логото. То претърпя ред трансформации и корекции, преди да се бъде създадено в сегашния си вид. Основния елемент към който се придържахме беше – изчистена линия и разпознаваемост.
Медиен партньор на събитието е в. “България СЕГА”.

Програма и участници

На сцената ще излязат участници от различни държави и общности, които живят от дълги години в района на Чикаго. Ще има представители от България, Сърбия, Румъния, Украйна, Шотландия и Полша. Представителите от България ще доминират, като главен организатор на събитието. Няколко състава ще представят нашата Родина зад граница – Танцова школа “Българика” и Танцова формация “Виванов” от Чикаго, както и ансамбъл “Златна Тракия” от Торонто, Канада.

Ето и кратко представяне на съставите, които ще вземат участие във фестивала:

Vivanov Dance Group – Chicago, България | VivAnov dance group Chicago:
Създадена през 2019 година от Валентин и Таня Иванови, Танцова формация Виванов, Чикаго – обединява българския танц и ритъм, като ги слива в едно цяло. Истински празник за любителите на българския фолклор е да гледат техните изпълнения и хореография на живо. Те са един от основните организатори на фестивала! Вижте някои от техните изпълнения – те никога не разочароват!

Bulgarica Dance Group, България | Българика – Bulgarica:
Създадена през далечната 2014 година от група приятели с любителска цел. Българика се развива до неузнаваемост, като танцова школа и културен център за поддържане на огъня отвътре на българската общност в района на Чикаго.
През годините представителната група на Българика, участва в повечето събития и фестивали в Чикаго. Изключителен танцов спектакъл, представят танцьорите от групата. Танцова школа Българика – Bulgarica е и един от основните организатори на фестивала.

Dnipro Ukrainian Dance Ensemble, Украйна | Dnipro Ukrainian Dance Ensemble:
Украинският танцов ансамбъл „Dnipro Ukrainian Dance Ensemble“ е основан през 1967 г. в Милуоки, Уисконсин с цел да прослави украинската култура и традиции с акцент върху народния танц. Хореографията на ансамбъла е артистична, акробатична и елегантна, изпълнена с много движение и ритъм. Костюмите са проектирани и направени в Украйна, използвайки традиционни цветове и дизайн. При всяко представяне даваме най-доброто от себе си и се надяваме да впечатлим всички членове на публиката.

Thistle & Heather Highland Dancers, Шотландия | The Thistle and Heather Highland Dancers of Chicagoland:
Групата The Thistle and Heather Highland Dancers of Chicagoland е основана през 1981 г. Изпълняват се колоритните, експресивни и натоварващи физически традиционни шотландски национални танци.
Танцьорите от групата са участвали на една сцена заедно с изпълнители, като Celtic Rock Bands, Red Hot Chilli Pipers и Skerryvore, както и Scottish Fiddler, Alasdair Fraser и челистката Натали Хаас и световноизвестната цигуларка Рейчъл Бартън Пайн.
Много от танцьорите се състезават на местно, регионално, национално и международно ниво. Членовете на групата бяха и сред първите четиринадесет танцьори от Съединените щати, които участваха в Royal Edinburgh Military Tattoo през 2015 г.

Miorita/Tara Oasului/Hora, Румъния

Oko Sokolovo, Сърбия | Oko Sokolovo:
“Oko Sokolovo” е сръбски фолклорен ансамбъл. Той е съставен предимно от млади хора, които продължават да обичат сръбската култура и традиции. Състава взема участие в различни културни мероприятия в района на Чикаго.

Bulgarian Folk Dance Ensemble Golden Thrace, България | Bulgarian Folk Dance Ensemble Golden Thrace:
Българският фолклорен танцов ансамбъл “Златна Тракия” е основан на 8 септември 2014 г. Неговият стремеж е да съхрани и популяризира магията на българския танц, като същевременно създаде среда на приятелски отношения и радост сред българската общност в Торонто.
В момента ансамбълът с всички формации включва над 60 танцьора, от които 30 деца. Ансамбъл „Златна Тракия” представя впечатляваща селекция от над 45 танца, както и множество хореографски танци от различни етнографски области на България.
Основатели, художествени ръководители и хореографи на „Златна Тракия” са Мария Зашева и Михаил Кочанков.

Wici Song and Dance Theater, Полша | Wici Song and Dance Theater:
Wici Song and Dance Theater е създаден през 1972 г. в Чикаго. Мисията му е да популяризира полската култура както в полската, така и в американската общност чрез песни, танци и музика. Wici са пренесли традициите на своите предци с автентичните си костюми и оригинална хореография.
През 1983 г. Wici е създадена като благотворителна корпорация с нестопанска цел в Илинойс. Всички членове на дружеството се представят без никаква компенсация или парично възнаграждение. Благодарение на усилията на своите членове и тяхната искрена любов към полската и американската култура, групата поддържа артистичен стандарт, на който много професионални трупи биха завидели.

Vyshyvanka School of Dance, Украйна | Vyshyvanka School of Dance:
Танцова школа “Vyshyvanka School of Dance” е основана през 2008 г. от Павло и Оксана Федкив. Федките пристигат в САЩ през 2007 г. И двамата са хореографи, получили образованието си в Калушкото държавно училище за култура. След като се премества в САЩ, Павло започва да работи като повечето имигранти в строителството.
Любовта към танците обаче не му давала мира – мечтаел за собствена школа. Година и половина по-късно към Павел се присъединява съпругата му Оксана, която идва на уроци заедно с малкия си син. Заедно създават танцовата школа, която представя красотата на украинската култура.

Vivanov Music Band, България

Nedyalko Ketev – Kaba Gaida, България

Duet Minkov, България

За повече информация и билети посетете: https://www.eventbrite.com/e/chicago-folk-festival-concert-tickets-407714333547 или се свържете с организаторите:

Тел. 773.231.2545
Емайл: bulgaricahora@gmail.com

Надя Минкова
в. “България СЕГА”

>

Уважаеми читатели на в. “България СЕГА”,

1. Присъединете се към нашите основни фейсбук групи:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

2. Харесайте нашата главна ФБ страница:
https://www.facebook.com/bulgariasega

Благодарим Ви!

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here