За Християнството и агресията – има ли православни дисонанси!?

Как основните принципи на вярата бяха погазени с война

На всички е известен принципът на цезаро-папизма и папо-цезаризма. При първото имаме светска над духовната власт, както е в източните общества, тоест – при православните народи. В другият случай се наблюдава надмощие на духовната власт, която е поставена над светската, както е в католическите западни общества, условно казано.
Обръщаме внимание на цезаро-папизма в Православието и то не по принцип, а във връзка с войната в Украйна. Руските патриарси не са с големи правомощия и по силата на принципа на цезаро-папизма, но и по силата на това, че Руската православна църква не е особено приета от властта, оказва се обаче, че днес, именно тази църква е в основата на експонирането на най-новата външно-политическа доктрина на Владимир Путин – за руския свят. Идеята е да се съхрани руската култура и влияние над регионите, където тя е имала корени. Такива са не само бившите съветски републики, но и страните от бившия соцлагер. Точно в това е есенцията и на последната доктрина – руската култура като проводник на политическо влияние.
Патриарх Кирил Московски се явява един от пропагандаторите на тази доктрина. Ако обяснението е, че по силата на принципа на цезаро-папизма, той е безгласна буква в политиката на Русия, то това не е съвсем така. С евентуално мълчание по темата за войната в Украйна, той можеше да изяви своето и на църквата негативно отношение към братоубийствената война между двата православни народа. Той обаче избра открито и пряко да подкрепи действията на светските власти в Русия спрямо Украйна. Основната теза на патриарха е, че „Русия просто иска да предпази хората в Източна Украйна от гей парадите“. Предвид факта, че повечето националистически партии сякаш имат за основен лайтмотив именно борбата с хомосексуализма, то никак не е трудно обяснима и позицията на патриарх Кирил, като един от флагманите именно на националистическата идея за руския свят, под формата на външно-политическа доктрина. Но само гей-хората са проблем за светиня му, оказва се, че и жените са проблем за него!
Когато начело на Евангелистката църква в Германия застана жена в лицето на Маргот Кесман, Кирил Московски преустанови диалога с германските протестанти. Видите ли, той не можел да се среща с жена епископ. Добре де, ама в съвременния свят, част от който формално е и самият патриарх, има и жени, има и гей-хора, а те не са ли Божии чеда?!
За патриарх Кирил Западът е „зъл“, не така обаче стоят нещата за неговите предшественици Пимен и Алексий I. Тези патриарси не са могли много да направят по времето на комунизма. Целта им обаче е била друга – да се съхрани Църквата и вярата. Опитите на властта да дискредитира Църквата са постоянни, но те оцеляват и като хора, и като патриарси, а оцелява и Църквата.
Нека припомним, че патриарх Пимен е подържал много участието на Руската православна църква в икуменическото движение, но не защото толкова много са обичали икуменизма, а защото на базата на това, че другите западни църкви посещават Русия, комунистите няма да смеят да ликвидират Руската православна църква пред очите на света. Заради това този икуменически контакт е бил толкова силен в онези години.
С мълчание, със странични маневри патриарсите са отстоявали Православието дори във времената на атеистичния комунизъм. Днес, във времената на доктрината „руски свят“, Кирил Московски не просто не отстоява Православието, а дори го използва във война с друг православен народ!!! Обяснението е, че вярващите хора не могат “да приемат едновременно ценностите на семейството и легализирането на хомосексуални връзки”, както и абортите и евтаназията. А всъщност, кой го пита патриарха, какво могат и какво не могат да приемат вярващите хора, нима той говори от тяхно име и с какво право…!?
Кирил Московски си позволява да говори сякаш от позицията на папо-цезаризма. Но да, когато си с властта, когато легитимираш религиозно нападението на Русия над Украйна като “метафизична битка” на Доброто срещу Злото, тогава патриархът е с властта на папа, тоест неговата власт формално е над светската. Мнението му обаче съвпада напълно с това на властите, което ни връща в хипотезата, че не духовната власт е водеща в Русия днес, а светската, както винаги е било, но духовната власт е обяздена от светската и двете се явяват говорители на агресора.
И накрая да се върнем на омразата към Запада. Християнско ли е един християнин да мрази други християни? Колко православно е въобще да има омраза, независимо дали към други християни, мюсюлмани, будисти и каквито и да са? Омразата ли е онази ценност на вярата, която изгражда деноминацията?! Отговорите са повече от ясни, но дали ги разбират и приемат всички?

ВЕНЦИСЛАВ ЖЕКОВ
кореспондент на вестник „България Сега“ в София

>

Уважаеми читатели на в. “България СЕГА”,

1. Присъединете се към нашите основни фейсбук групи:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

2. Харесайте нашата главна ФБ страница:
https://www.facebook.com/bulgariasega

Благодарим Ви!

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here