БЪЛГАРСКО ЧИКАГО ОТКРИ ЕСЕННИЯ КУЛТУРЕН СЕЗОН

Есенният културен сезон 2022 в Чикаго вече е открит. На 10 септември галерия „Багрена“ при културен център „Българика“ отвори вратите си за едно от тях – художествената изложба на Нели Цинцева, която за първи път представя самостоятелно творбите си. Тя от години се занимава с рисуване на картини с интересната и не особено лесната енкаустична техника – използването на восък при оформянето на художествената идея. Изложените картини на авторката ще бъдат предоставени в галерия „Багрена“ за посетители и почитатели на изкуството й до 8 октомври 2022 г.

В съботната вечер да поздравят художничката и да разгледат картините й се събраха нейни близки и приятели, представители на чикагската културна общност, почитатели на художественото изкуство, художници, писатели, поети, нейни американски приятели. За настроението допринесе и музиката, която звучеше на живо от цигулките на Деси и Теди – популярното музикално дуо, което все по-често присъства на събитията на общността ни в Чикаго. Тържеството започна с обръщение на художника Василен Васевски – един от основателите на сдружение „Български художници зад граница“. Той представи авторката, която за първи път прави своя самостоятелна изложба и я насърчи да не спира.

След това поетесата от Чикаго Калина Томова в много изискан лиричен и емоционално-художествен стил говори за техниката да се рисува с восък, както и за историята на енкаустиката. Имаше и симулантен превод, за да може нейните думи да достигнат до американските гости, които бяха дошли да поздравят авторката и да разгледат нейните творби. Елка Бърдарова – поетеса, чете свои стихове, които бе подбрала специално за случая. Тя се разходи между картините, за да усети онези от тях, които я провокират, за да прочете стихотворенията, които най-добре да кореспондират на излъчваната от картините енергия.

От стените на галерията картините излъчваха своите цветни послания, формите завихряха пространството, което създаваше особено приповдигнато настроение. И над всичко това витаеше една добра и светла енергия, която наистина напомни за това, че изкуството трябва да обединява и да отваря вратата към доброто и светлината. И не случайно самата авторка на картините споделя: „Живот, пълен с любов – това съм аз“.
Нека да съхраним тази любов и да я превърнем в светлина. Да я пренесем през делника и тъмнината, за да ни има като хора и дух, да го има утрешния ден, да го има света. Защото всички ние сме част от Космичния порядък и от всеки един от нас зависи да го заредим с пламъчето на душата си.

Картини може да закупите също по тел. 708.702.0921!

Снежана Галчева – председател на Салон за българска култура и духовност, вицепрезидент на Конфедерацията на българските културни организации и дейци в чужбина, зам.главен редактор на в-к „България СЕГА“

>

Уважаеми читатели на в. “България СЕГА”,

1. Присъединете се към нашите основни фейсбук групи:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

2. Харесайте нашата главна ФБ страница:
https://www.facebook.com/bulgariasega

Благодарим Ви!
Екип на в. “България СЕГА”

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here