Катар преди Световното по футбол и приключенията в пустинята през погледа на Биляна Паскова

Професията ѝ я отвежда в Катар преди 7 г. Днес една от най-богатите държави в света се готви за домакинството на Световното по футбол, което няма да се състои традиционно в горещ летен месец, а в края на годината. Сънародничката ни Биляна Паскова е свидетел на тази подготовка вече месеци наред и не крие, че емоциите около всичко това са завладяващи, дори да не си футболен фен. Катар обаче е още много истории, усещания, приключения и възможности… Как изглеждат част от тях през погледа на Биляна Паскова – четете в интервюто ѝ за рубриката БГ свят на БТА.

Как се случи пътят да те отведе в Катар?
Предложиха ми работа в Катар, още докато работех по проект, касаещ метрото в София, преди години. Предложението дойде от мениджъра ми, който по онова време беше инженер и е от Словакия. В годините се случи така, че поддържахме връзка в социалните мрежи и дойде момент, в който той ми предложи да замина за Катар. Не само на мен, а на още десетина българи. Дойдох в Катар с конкретно предложение за работа по проект.

Какво не знаем за Катар, което би искала да разкажеш на повече хора?
Градовете, климатът, природата, общуването с местните…
Вали! Има гръмотевични бури понякога. Това беше първата ми изненада, когато дойдох на 23 ноември 2015 г. и след няколко дни седях долу пред входа на офиса, където всички бяхме евакуирани, заради пожарната аларма, която се включи по време на бурята, а улицата беше като река.
Дори преди седмица, съвсем изненадващо, по средата на юли имаше толкова силна буря, че офисът, където работя потъна във вода.

Другото и според мен най-важното – това е най-безопасното място на света! Сама жена може да се разхожда по всяко време на денонощието, без никой да ѝ направи нищо. Откакто живея тук, вече почти 7 години, колата ми е винаги отключена и ключът е в жабката.
Същото важи и за апартамента. Заключвам го, само когато ходя на дълги почивки. Спокойно може да изтеглиш каквато искаш сума от банкомата и после да отидеш да пазаруваш, без да си закопчаеш чантата. Ако си забравиш телефона някъде и се върнеш след няколко часа, той ще е все още на същото място – било то супермаркет, нощен бар или друго.

Какво точно включва работата ти там?
Работя като технически мениджър по осигуряване на качеството и околната среда. Работата ми включва контрол по качеството през целия период на строителството – водене на цялата строителна документация, комуникация и координация с възложителя и въвеждане на обектите в експлоатация. Освен това, моят отдел отговаря за осигуряването на всички разрешения от Министерството на околната среда, включително изпълнението на всички задължения по тях, като например месечни тестове на морската вода, седмични тестове на шума, замърсяването на въздуха и т. н.

Имаш ли приятели българи в Катар – колко често намирате време да се виждате?
Да. В Катар в момента работят около 400 българи. Не са много, но за мое щастие познавам около 40, а може и повече от тях. Много сме сплотени, имаме общи WhatsApp групи, общуваме и се подкрепяме. Събираме се често, ходим на плаж. Дори има група по български народни танци. Когато сме само българи, винаги си говорим на български, но когато има и наши приятели от други страни, говорим на английски. Освен когато искаме те да не ни разберат какво искаме да си кажем – това на шега.
Още като пристигнах, едно от първите мероприятия, на което бях поканена, беше Коледно парти в посолството. Скромно, всички се бяха включили в организацията, но от сърце! Дядо Коледа раздаде подаръци на децата.

През една от следващите години, тогавашният посланик и консул намериха спонсори и организираха официално събиране по случай 3 март в един от известните хотели в Доха. Има дори българска рок група „Доха Бенд“, които са доста популярни тук.

Как те промениха годините в чужбина?
Станах по-широко скроена. Спрямо хората се понаучих да не се интересувам от малките детайли. Хората тук са толкова голяма смесица от всички страни. Всеки с неговите особености. Тук никой не се интересува какво точно работиш, какво точно си правил преди това или пък какво е финансовото ти положение. Всички просто сме приятели и се забавляваме.
Относно работата – тук нещата текат по-бавно и по-спокойно. Не че сроковете в строителството са по-кратки и напрежението е по-малко, а точно обратното. Но тук не трябва да очакваш, че ако някой е казал нещо, то той непременно ще го спази или както казват местните „Inshallah”. Ето защо трябва да си по-спокоен и търпелив и да намериш верния подход.

Къде би завела някого, който има един свободен ден в Доха?
В пустинята на сафари с 4х4 кола, карана от местен. Те правят невероятни неща по дюните. Владеят колите и познават пясъка до съвършенство. Местните са много отзивчиви и помагащи хора. Когато си в пустинята и затънеш в пясъка, до по-малко от 5 мин. отнякъде ще дойде някой катарец, който да ти издърпа колата и да те извади от тежката ситуация, просто ей така, без да си го молил и без да очаква нещо.

Какво най-много ти липсва от България, докато си там?
Разбира се приятелите, които оставих и природата. Липсва ми това, че почти всеки уикенд пътувахме някъде – зимата на ски, а лятото на море. Липсват ми събиранията с близките и приятелите. Храната също много ми липсва. Вкусът на розовите домати от градината, българското сирене и българската мусака.

А какво ти липсва от Катар, когато се върнеш в родината си, дори и за малко?
Колкото и да е странно, започнах да чувствам Катар като дом, а когато отсъствам за дълго искам да се прибера „у дома“. От друга страна, формулата на всички тук е да пътуваме на всеки 3-4 месеца поне веднъж. Дори за дълъг уикенд да е, т. к. колкото и да е хубаво тук, то е различно от това, което ни е направило такива каквито сме.

Колко привлекателна е страната за млади хора от различни точки на планетата? Това, че е една от най-богатите в света ли е определящ фактор да я изберат за работа, живеене там?
Да. Относно младите, ако трябва да съм обективна, от социална гледна точка, тук възможностите за общуване и нещата, които можеш да правиш са лимитирани. Според мен младите хора трябва да се социализират, да пътуват, да ходят на концерти, да правят щури работи и да опитат от всичко, поради което не бих препоръчала Катар за част от тях. От друга страна, Катар дава сигурност, комфорт и възможност за професионална изява, което за мен го прави едно от най-привлекателните места за работа и живеене, особено за семейни хора.

Колко дни в годината успяваш да изкараш в България и на други места по света, тоест извън Катар?
Това е другото хубаво нещо на Катар – възможността да се пътува и да се опознават екзотични дестинации. Лично аз прекарвам около 50 календарни дни в годината извън Катар, като повечето от тях не са в България. Посещавам мечтани за мен дестинации.

Опиши ни атмосферата около това да подготвяш Световното по футбол в пустинята, което ще стартира през ноември – има ли вече еуфория или…?
О, да! Световното витае във въздуха откакто съм тук, а последната година то е навсякъде около нас – украсата по улиците, рекламите в пресата и събитията, които се организират. Тук всички се вълнуваме, дори и тези, които не се интересуват от футбол. Атмосферата просто те завладява, а и всеки от нас, който е в Катар е допринесъл пряко или косвено то да се случи – било със строителството, във финансовия сектор или в услугите.
Не лично аз, но моята фирма участваше в изграждането на два от стадионите и с моите колеги ходихме да ги разгледаме. Всички сме си купили билети за някои от мачовете. Много се вълнуваме и чакаме с нетърпение. Аз лично имах късмет и успях да си взема билет за финала.
През последните месеци започнаха да пристигат и хора от ФИФА и е много интересно и вълнуващо да се говори с тях. Сякаш почти можеш да го пипнеш, толкова е близо и някак си невероятно.

ЮЛИЯ ХРИСТОВА
БТА
Снимки: личен архив

>

Уважаеми читатели на в. “България СЕГА”,

1. Присъединете се към нашите основни фейсбук групи:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

2. Харесайте нашата главна ФБ страница:
https://www.facebook.com/bulgariasega

Благодарим Ви!
Екип на в. “България СЕГА”

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here