Конференция за българските училища в чужбина ще се проведе в Рим и Неапол през октомври

Практико-приложна конференция на тема “Българските училища в чужбина – лаборатории за създаване на стандарти по български език като втори/чужд за деца и младежи” ще се проведе в Рим и Неапол (остров Прочида) от 26 до 28 октомври. Това съобщават за БТА организаторите от Българското неделно училище „Асен и Илия Пейкови“ Рим и Българското неделно училище „Родолюбие“ Неапол. Събитието се организира в сътрудничество с Министерството на образованието и науката.

В рамките на конференцията ще бъде проведена кръгла маса, която ще акцентира върху стъпките към изготвяне на стандарти по българския език за деца и младежи от българските училища зад граница; социолингвистични, психолингвистични и лингводидактически аспекти на обучението по български език за деца и младежи в чужбина; ранна диагностика на езиковите умения в перспектива роден/чужд език; видове билингвизъм, наблюдаван сред децата и младежите от българските общности в чужбина.

Участниците ще обсъдят и ролята на българските училища в чужбина за консолидиране на българските общности зад граница. В дискусиите ще се включат и представители от Изпълнителната агенция за българите в чужбина.

МАРТИНА ГАНЧЕВА
БТА

>

Уважаеми читатели на в. “България СЕГА”,

1. Присъединете се към нашите основни фейсбук групи:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

2. Харесайте нашата главна ФБ страница:
https://www.facebook.com/bulgariasega

Благодарим Ви!
Екип на в. “България СЕГА”

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here