Шефкет Чападжиев видя как се използват $1 000 000, които той дари на болницата в Мадан

17ти август 2022 – Чикагският милионер Шефкет Чападжиев е в родния си град Мадан. По настояване на кмета на общината Фахри Молайсенов той посети местната болница за да види на място как се използва дарението му от $ 1 000 000, което той направи през 2019.


До момента голяма част от нужното оборудване е закупено: компютърен томограф /скенер/, синхронизиран дефибрилатор, мобилен дигитален рентгенографски апарат, портативен ехокардиограф, инфузионни помпи, система електрохирургична, електрически интензивни легла, хематологичен анализатор, анестезиологичен апарат, хирургичен инструментариум, медицинска апаратура и др.


Всичко закупено, с дарените средства е обозначено със специален стикер, дори хирургичния инстриментариум е с логото на „Chap”.


Предстои да бъде закупена още за над 700 хил. лв апаратура от най-висок клас, като: ултразвукова система за акушеро-гинекологична диагностика, универсална видео-ендоскопска система, комбиниран аудиометър с импедансметър, портативен тестер за изследване на отоакустични емисии при новородени и малки деца, пациентен стол; УНГ юнит с микроскоп и ендоскопи, апаратура за операционен блок, радиочестотен генератор с най-малко 10 електрода за безкръвни операции, медицинска апаратура за параметричен мониторинг, фетален/акушерски/ монитор-регистриращ детски сърдечни тонове, контракции и параметри на майката, бебешка теглилка, видеоколпоскоп, оборудване за патологоанатомична лаборатория, автоматичен тъканен процесор, ръчен ротационен микротом, вана за разпъване на срези, топла плоча, светлинен микроскоп, хистотека, сет за ръчно оцветяване, лабораторен термостат, неврологична апаратура, мултиканална система за електромиография и соматосензорни евокирани потенциали, електроенцефалограф, високо специализиран апарат за ранна диагностика на неоплазми на устната кухина.


Г-н Чападжиев изрази задоволството си от новата апаратура и впечатленията си от обновеното болнично заведение и пожела на екипа на болницата със здраве да ползват новите придобивки.
Със закупеното оборудване болницата в Мадан вече разполага с апаратура за предоставяне на качествено медицинско обслужване. Именно поради липсата на такова оборудване братът на Шефкет не получава навременна диагноза и почива през 2018 година. Това е формалният повод за голямото дарение на нашия сънародник от Чикаго.

Той избира Фахри Молайсенов като гарант, че парите ще бъдат използвани честно и отговорно по тяхното предназначение.


“В последните няколко години забелязах, че всеки път, като дойда, има нещо ново направено в града. Кметът изглежда свестен, честен, точен и всеотдаен човек. Последното лято доста говорихме. Той работеше усилено по изграждането на новия площад в града, който не бе пипан, откакто го помня. Изцяло се обнови сградата на читалището. Прочетох, че стартират близо 30 нови обекта в Мадан, сред които реконструкция на водопровода и канализацията, общински пътища, детски площадки, озеленяване. Като го наблюдавах, реших, че може да поеме отговорност за моето дарение. Винаги има риск, разбира се. Понякога съм се лъгал, но се надявам да не е така и с общи усилия да направим нещо добро за града”, сподели Шефкет Чападжиев.

Оксана Момчилова
в. “България СЕГА”
Снимки: ФБ/Фахри Молайсенов

>

Уважаеми читатели на в. “България СЕГА”,

1. Присъединете се към нашите основни фейсбук групи:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

2. Харесайте нашата главна ФБ страница:
https://www.facebook.com/bulgariasega

Благодарим Ви!
Екип на в. “България СЕГА”

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here