КОГАТО ГЕНИТЕ СТАВАТ ПОВОД ЗА НЕРАЗУМНА ГОРДОСТ

Преди години посетих мой приятел в Берлин. Докато се разхождахме из града, стана дума и за управлението на Германия, за историята, за наследството и неминуемо стигнахме до Хитлер. Когато няколко пъти ми се наложи да говоря за него, приятелят ми направи забележка, да не го споменавам, защото немците не обичат да говорят за Хитлер и за това, което той стори на света. Дори името на Хитлер не е добре да се споменава в Германия днес. А Хитлер си е Хитлер и на български, и на немски език, така че лесно се разбира, за какво говорим.
Това ми направи особено силно впечатление, защото си дадох сметка, че у нас, след като вече беше паднал комунизмът, не само съвършено свободно се говореше за онези, които съсипаха държавата с дивашките си политически експерименти, но нямаше и наказани за това – нито един при това!

Неотдавна попаднах на статия за смъртта на дъщерята на Херман Гьоринг – един от емблематичните лидери на нацистка Германия. Принцесата на Третия райх Еда Гьоринг умря на 80 години. Близо три месеца смъртта на Еда Гьоринг остава тайна за медиите. И макар името й винаги да е било под светлините на прожекторите, дъщерята на Херман Гьоринг, вторият човек в нацистка Германия, умира без никой да разбере. Погребана е от най-близките си в таен, ненадписан гроб през декември 2018 г.
Така се отнасят съвременниците ни към нацистите и дори и към техните наследници. Да, децата нямат вина за действията на родителите си, но тези деца са възпитавани от същите тези родители, те няма как и не могат да се отметнат от родителите си, следователно те са възприемани от съвременното общество като почти нацисти. Не са преследвани за действията на родителите си, но и не са толерирани по никакъв начин, както и не им се създават възможности да си живеят като обикновени хора, защото те по природа не са такива, предвид произхода им.
Още с раждането си Еда Гьоринг се превръща в звезда за нацистите. Приживе я наричат “принцесата на Третия райх”. Неин кръстник е самият Адолф Хитлер, а баща й е дясната му ръка.
Известен като безмилостен и изключително агресивен, Гьоринг изпълнява най-зловещите заповеди на фюрера. За да удовлетвори Хитлер, той започва да преследване евреите и се старае да ги отстрани от икономическия живот на Германия.
Майката на Еда е актрисата Ема Зонеман. Тя е втората съпруга на Херман Гьоринг и го дарява с единствената му наследница. Името на Еда винаги е предизвиквало сензации заради миналото й. Често са я търсили за интервюта. През последните двайсет години обаче германката ограничава контактите си и общува само с най-близките си. Не обича да говори за начина си на живот, докато баща й е на власт. Не разказва и за мизерията, в която тъне след смъртта му.
А като се замислим за нашите червени принцове и принцеси, те не само че не са живели в мизерия след падането на комунизма, ами дори напротив, станаха работодатели, бизнесмени и крупни собственици, сякаш имат заслуги за това, че са издънки на влиятелни в миналото комунистически родове! Те са модни дизайнери, те си искат държавата, сякаш е тяхна собственост, те са всичко друго, но не и тихи и кротки, по-ниски от тревата, поне малко засрамени заради това, което са вършили родителите и роднините им!
Еда Гьоринг не е съдила баща си за действията му, макар да знае, че е отговорен за смъртта на хиляди невинни. За разлика от останалите нацистки наследници. Тя никога не се отказва от своите родители и пази топли чувства към баща си. Ето в това се състои причината Еда и тези като нея да умират сами, да са погребвани тайно и без надписи, защото те са част от онова минало, дори само поради факта, че никога не осъждат родителите си, за това, което са извършвали. Нека да напомним, че неотдавна подобно нещо, но с обратен знак, направи наследникът на генерал Крум Радонов. Около злокобната дата 1 февруари, когато почитаме жертвите на комунистическия режим в България, той написа във фейсбук следното: „Един от хората, изпълнявал екзекуции, е моят дядо – ген. Крум Радонов. Затова, на тази черна дата, аз поднасям извинение и прошка не очаквам. Защото това е непростимо“. Кратко, ясно и точно, но и единствено! Само един българин се намери да се извини, при това го направи искрено и без заврънкулки и неясноти!

Единственият проблем на баща ми беше лоялността му към Хитлер. Той никога не го предаде, дори и когато фюрерът отиваше прекалено далеч. Нещата, които се случиха на евреите, бяха ужасни, но нямаха нищо общо с баща ми. Това пък казва Еда Гьоринг – неясно, неточно, свенливо и твърде безвкусно. Няма извинение, има чисто и просто обяснение.
Бившата принцеса на Третия райх е кръстена на дъщерята на Бенито Мусолини. Тя е възприемана като полубогиня в тогавашна Германия. Такова е отношението и към българските червени принцове и принцеси – те са богопомазани и тогава, но и сега, във времената, когато уж комунизмът си е отишъл, но дали е точно така…!?

ВЕНЦИСЛАВ ЖЕКОВ
кореспондент на в-к „България Сега“ в София

>

Уважаеми читатели на в. “България СЕГА”,

1. Присъединете се към нашите основни фейсбук групи:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

2. Харесайте нашата главна ФБ страница:
https://www.facebook.com/bulgariasega

Благодарим Ви!
Екип на в. “България СЕГА”

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here