Излагането на слънце помага при предотвратяване на заболявания

В продължение на години бяхме предyпреждавани да избягваме прекомерното излагане на слънчева светлина. Но липсата на слънчево излагане има и съществени отрицателни последици за здравето. Някои учени смятат, че избягването на слънцето е толкова вредно за здравето, колкото е и пушенето.

Излагането на слънце е необходимо за синтезата на витамин D. Меланинът в кожата действа като естествен блокер на слънцето, поради което колкото по-тъмна е кожата на човек, толкова по-дълго е необходимото време за производството на витамин D. Установено е, че половината от жените с тъмна пигментация на кожата страдат от дефицит на витамин D когато раждат децата си. За съжаление незначително количество витамин D преминава в кърмата. (Д-р М. Мадусмита, “Недостатъчност и дефицит на витамин D при децата и юношите”, Up to Date, 12/4/2022)

УВБ (UVB) лъчите варират според сезона и ъгъла на слънцето спрямо земята, като най-значителни са когато то е най-високо в небето. Недостигът на витамин D и по-тежките случаи на дефицит са свързани с увеличаване нивото на захарния диабет тип 1, множествена склероза, маточни фиброиди, рак на гардата, колоректални видове рак, астма, аутизъм и болестта на Алцхаймер. Вземането на витамин D под формата на хранителна добавка не намалява разпространението на тези заболявания. Смята се, че излагането на слънчева светлина предотвратява тези заболявания, независимо от ефекта им върху синтезата на витамин D. Изглежда, че най-вероятният механизъм е увеличаването на азотния оксид, генериран при излагането на слънцето. (Л. Алфредсън и други, “Недостатъчното излагане на слънце се превръща в истински проблем за общественото здраве”. International Journal of Environmental Research and Public Health, 2020, 17, 5014).

Количеството ултравиолетова светлина при излагане на слънце, което е необходимо за адекватното генериране на витамин D е доста по-малко от това, което причинява изгаряне от слънцето.  Засега изглежда, че нужното количество за образуването на азотен оксид не е по-голямо.

Лекарите никога не са препоръчвали напълно да се пазим от слънцето. Липсата на слънчево излагане е също вредно. Някои християни спазват педантично малка част от божиите наредби, като в процес на това нарушават други закони. Фарисеите често бяха в това положение. Исус каза на група от тях “Горко ви, книжници и фарисеи, лицемери, защото давате десятък от джоджен, копър и кимион, а пренебрегвате най-важното в закона: правосъдие, милост и вяра, това трябваше да правите, без онова да пренебрегвате.” Евангелие на Матей 23:23. Чудесен съвет от Исус за всеки един от нас. Той ни дава всичко, което ни е необходимо за да живеем в мир с Бога и да водим богоугоден живот.

Legal Disclaimer (Клауза за непоемане на отговорност): Информацията тук има общ характер и не може в никакъв случай да замени консултация с лекар (медицинско лице), диагноза, терапия, лечение и/или консултация с лицензиран специалист. Информацията тук не е предназначена за решаването на конкретни индивидуални казуси! При конкретни индивидуални проблеми се свържете с лекар или съответния лицензиран специалист.
Издателите на в. „България СЕГА“ не поемат и не носят отговорност за предприето самолечение, поставяне на диагноза, козметични процедури или каквито и да са действия на база на материалите на тема „Здраве“, както и за верността на информацията и достоверността на източниците!

www.helpinghandsbulgaria.net

Уважаеми читатели на в. “България СЕГА”,

1. Присъединете се към нашите основни фейсбук групи:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

2. Харесайте нашата главна ФБ страница:
https://www.facebook.com/bulgariasega

Благодарим Ви!
Екип на в. “България СЕГА”

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here