Иво Константинов ще ръководи офиса във Вашингтон на Американската търговска камара в България

Иво Константинов е новият ръководител на офиса във Вашингтон (окръг Колумбия) на Американската търговска камара (АТК) в България, съобщиха от Камарата (AmCham Bulgaria). Той бе назначен от Борда на директорите на АТК, за да развива търговските взимоотоношения между България и САЩ. Сред неговите задачи са и промотиране на България като стратегически партньор на Америка в няколко сектора, сред които енергетика, дигитална икономика, здравеопазване, инфраструктура, отбрана и други.

Офисът в САЩ бе официално открит и представен на 10 май 2022 г. на прием във Вашингтон, домакинстван от Търговската камара на САЩ. Събитието беше част от програмата на Срещата на върха, организирана от Американските търговски камари в Европа (AmChams in Europe, АСЕ). На него присъстваха президентът на Камарата – Оливие Маркет, главният изпълнителен директор – Петър Т. Иванов и Омуртаг Петков, съпредседател на Комитет “Върховенство на закона и законодателни реформи” на Камарата. От страна на ACE на събитието присъстваха Сюзан Дангър, президент на АСЕ и главен изпълнителен директор на АТК в Европейския съюз и Айша Водник, вицепрезидент на АСЕ и главен изпълнителен директор на АТК Словения. Преди това българската делегация бе посрещната от Марджъри Чорлийнс, старши вицепрезидент по европейските въпроси на Търговската камара на САЩ и изпълнителен директор на Бизнес-съвета Великобритания-САЩ.

Офисът ще служи за контактна точка между американските бизнеси, които планират експанзия на своите операции в България и обратното – ще подпомага български компании, които искат да пробият на американския пазар.

“Откриването на офиса на Американската търговска камара в България във Вашингтон бе едно изключително добре обмислено решение на нашия Борд. Всъщност то бележи още едно значимо събитие от нашия принос за развитието на българо-американските бизнес отношения. Привличането на висококвалифициран професионалист като Иво Константинов е сред най-силните черти на нашия “американски пристан” в столицата на САЩ”, изтъкна Оливие Маркет, президент на Камарата.

“За мен е удоволствие и привилегия да приема предложението на Камарата и да продължа да допринасям за развитие на двустранните отношения между САЩ и България. Виждам огромен потенциал в полето на дейност на офиса ни във Вашингтон. Също така приветствам всяка подкрепа и желание за сътрудничество между българските и американските институции и бизнеси, които целят развитие на търговията и инвестициите между двете нации”, коментира Иво Константинов.

Иво Константинов бе икономически съветник и търговско аташе към Посолството на Република България в САЩ от 2012 до 2022. По време на своя мандат той ръководеше Икономическата секция към посолството.

Основните му сфери на дейност са ориентирани около внос-износ и търговско посредничество, инвестиционни възможности, сътрудничество в ИКТ, развитие на селското стопанство, R&D аутсорсинг и обмен, технологичен трансфер, промотиране на туризма у нас, пътуване и транспорт и нови бизнес възможности между САЩ и България.

Иво Константинов преди това е бил главен изпълнителен директор и генерален мениджър за бизнес развитие на българската компания на Австрийските държавни железници (OBB). Бил е и търговски директор на Логистичния интермодален терминал “София-Яна”, както и директор на железопътния терминал “Рейлпорт Арад” в Трансилвания, като част от неговата позиция като регионален търговски представител за Румъния и България на международния оператор на пристанища и логистични центрове Luka Koper, Словения.

Неговата роля е била решаваща при създаването на някои от първите частни товарни железопътни превозвачи и създаването на контейнерни терминали в Централна и Източна Европа. Той е бил външнотърговски мениджър в Ekoin от Копер, Словения, където се е занимавал с търговия на суровини, внос и износ, където създава и изгражда първата инсталация за рециклиране на пластмаси в малката алпийска страна с капацитет 1200 тона пластмасови отпадъци на месец. Говори свободно английски, словенски, сърбо-хърватски и румънски език и и владее испански и италиански, защото е живял и работил в редица европейски държави през последните 15 години, се посочва още в съобщението.

АНТОАН НИКОЛОВ
БТА
Снимка: AmCham

Уважаеми читатели на в. “България СЕГА”,

1. Присъединете се към нашите основни фейсбук групи:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

2. Харесайте нашата главна ФБ страница:
https://www.facebook.com/bulgariasega

Благодарим Ви!
Екип на в. “България СЕГА”

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here