Сардини – Малки рибки с големи здравословни облаги

Сардините се предлагат от десетилетия, но отне години да ги анализираме и да открием всичките хранителни вещества, които те предоставят. Консерва от сардини може да съдържа няколко вида малки рибки. Всички те са с високо съдържание на омега-3 мастни киселини, едно от основните им предимства.
Една консерва от сардини съдържа доста протеин. Сардините са добър източник на витамини D, B2, B3, B12, селен, фосфор, калций, желязо и калий. Омега-3 мастните киселини са една от съставките в сардините, които ги правят противовъзпалителна храна. (Райнхард , Тоня – “Супер храни, най-здравословните храни на планетата.” Бафало, Ню Йорк: Firefly Books, Inc., 2014).
Сардините са също така нискокалорични. Това обаче варира в зависимост от консервирането. Те може да са консервирани в олио, доматено пюре, вода, горчица или друг сос. В консервите обикновено се отстраняват главите на сардините, но се оставят кожата и костите. Процесът на консервиране прави костите разтворими и безопасни за консумация.
От друга страна консумацията на сардини повишава нивото на пикочната киселина. Тя не е препоръчителна за хората с бъбречно заболяване или подагра. При тези малки рибки проблем с живака не съществува. Те се хранят с планктон, който не е значителен източник на тежкия метал. (Редакционни сътрудници на Web MD, рецензирани от Д-р Д. Дренан. “Консервирани сардини: Полезни ли са за вас?” Web MD, 22/10/2020). И ако това не е достатъчна информация, ето още един факт – те са евтини.
Сардините са малки на размер, но са гиганти по отношение на хранителна стойност. Божието Царство, духовното царство изградено от вярващи в Исус, не изглежда много впечатляващо за невярващите. Исус ни дава следното сравнение в Евангелието на Матей 13:31-32: “Друга притча им предложи, казвайки: Небесното царство прилича на синапово зърно, което човек взе и го пося на нивата си;
което наистина е по-малко от всичките семена, но, когато порасте, е по-голямо от злаковете, и става дърво, така щото небесните птици дохождат и се подслоняват по клончетата му.”  Не позволявайте на никой да ви убеди, че вярата в Христос е немощна и безсилна.  В действителност точно обратното е вярно.

 Legal Disclaimer (Клауза за непоемане на отговорност): Информацията тук има общ характер и не може в никакъв случай да замени консултация с лекар (медицинско лице), диагноза, терапия, лечение и/или консултация с лицензиран специалист. Информацията тук не е предназначена за решаването на конкретни индивидуални казуси! При конкретни индивидуални проблеми се свържете с лекар или съответния лицензиран специалист.
Издателите на в. „България СЕГА“ не поемат и не носят отговорност за предприето самолечение, поставяне на диагноза, козметични процедури или каквито и да са действия на база на материалите на тема „Здраве“, както и за верността на информацията и достоверността на източниците!

www.helpinghandsbulgaria.net

Уважаеми читатели на в. “България СЕГА”,

1. Присъединете се към нашите основни фейсбук групи:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

2. Харесайте нашата главна ФБ страница:
https://www.facebook.com/bulgariasega

Благодарим Ви!
Екип на в. “България СЕГА”

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here