Българката Ирена Николова е мрежов инженер в Google

Българката Ирена Николова е мрежов инженер в Google, научава БТА от проекта „50 истории“, иницииран от Министерството на външните работи по случай 50-годишнината от установяване на дипломатически отношения между България и Австралия.


Сънародничката ни е на 39 г., родом от Плевен. Завършва Софийския университет „Св. Климент Охридски”, специалност компютърни системи. Започва кариерата си като мрежов инженер в София и скоро след това получава работа в най-голямата търсачка в Интернет – Google. „Стана случайно, след като кандидатствах за стажантска програма“, споделя Ирена.


Премества се заради работата си в Сидни преди 9 години и до днес все още мисли, че Австралия и в частност Нов Южен Уелс са едни от местата с най-впечатляващата природа в света. Често ходи на еднодневна екскурзия до красиви плажове и национални паркове. „За съжаление все още търсим коали по дърветата и за щастие все още не сме срещали отровни змии или паяци“, коментира с усмивка българката.
Ирена има 2 деца – Мила (7г.) и Мартин (4г.), които говорят и понякога посещават българското неделно училище там. „Те чакат с нетърпение именните си дни (когато празнуваме по българска традиция), 1-ви март (за да си вържат мартеници) и Коледа (за да могат да посетят българското събиране в парка, да получат подаръци от преобразения Дядо Коледа и да си използват сурвачките“, разказва Ирена и допълва: „Българското събиране за Коледа се провежда в парка, понеже се пада по средата на лятото тук“.

МАРТИНА ГАНЧЕВА
БТА

Уважаеми читатели на в. “България СЕГА”,

1. Присъединете се към нашите основни фейсбук групи:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

2. Харесайте нашата главна ФБ страница:
https://www.facebook.com/bulgariasega

Благодарим Ви!
Екип на в. “България СЕГА”

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here