Асоциацията на българските училища в чужбина (АБУЧ) става на 15 години

На 27 и 28 юли 2022 г. Асоциацията на българските училища в чужбина ще чества своя 15-годишен юбилей. Тържествената конференция ще се състои в Националния студентски дом в София – площад „Народно събрание” 10, в Конферентната зала. Откриването е в 11.00 часа.

С програмата за двата дни на конференцията можете да се запознаете на линковете по-долу:

https://abgschool.org/index.php?route=extension/news/news&news_id=454

https://www.eurochicago.com/2022/07/konf-abuch/

Асоциацията на българските училища в чужбина (АБУЧ) бе създадена на 15.08.2007 г. Целта на първооснователите бе да се промени отношението на българската държава към десетките тогава български училища по света. Създадени на възрожденски принцип от нашите общности в различни държави, нуждите на тези светилища по роден език и култура се обгрижваха от нашите сънародници зад граница без подкрепата на българското правителство. Това загърбване на отговорностите по конституция не трябваше да продължава.

Изминаха 15 години, в които всичко се промени и задграничните образователни звена станаха част от образователната система на България. Броят на училищата, от 50-ина в началото, днес достига 400. Това стана възможно благодарение на сериозните усилия, които АБУЧ положи, за да се стигне до ползотворен диалог с държавните институции.

Постигнатите успехи са много:

  • Осигуряване на бюджетно съфинансиране на училищата в чужбина, за да расте броят на обхванатите ученици на 6 континента;
  • Подадена Петиция на АБУЧ номер 0224/2017 г. в Европарламента, за издигане статута на българския език в страните членки на ЕС и получаване на привилегии, каквито ползват други западни езици за влизане в колежи и университети след завършено средно образование в чуждите образователни системи;
  • Въвеждане на изпит за сертификат, който удостоверява ниво на владеене на български в 13 американски щата. Този сертификат се издава от българска образователна институция – ДЕО към СУ „Св. Климент Охридски” и наши възпитаници получават чрез него възможност да влизат в американски колежи и университети, дори предимство при наемане на работа;
  • Промяна на редица нормативи и постановления, които подобряват работата на образователните звена в чужбина;
  • Провеждане на десетки международни конференции и форуми с участие на представители на българските институции на най-високо ниво: Мадрид (2010 г.), Дъблин (2011 г.), Лондон (2011 г.), Чикаго (2011 г.), Будапеща (2012 г.), Мадрид (2013 г.), Брюксел (2014 г.), Виена (2014 г.), Рим и Ватикана (2015 г.), Чикаго (2016 г.), Париж (2016 г.), Teл Авив (2017), Франкфурт (2018 г.), Мадрид (2018 г.), Белфаст (2018, 2019 г.), Малага (2019), Франкфурт (2019 г.), Ларнака (2019 г.) и др.

За своята дейност Асоциацията и отделни нейни членове са отличени с редица престижни награди.

На конференцията на 27 и 28 юли ще бъде направен обзор на изминатия път досега, ще бъде изказана благодарност на всички заслужили – институции, държавни и обществени личности, съмишленици и приятели. Ще бъде направена равносметка на постиженията и ще се очертае пътят, който да се извърви занапред.

Очакваме Ви!

Управителен съвет на АБУЧ

Уважаеми читатели на в. “България СЕГА”,

1. Присъединете се към нашите основни фейсбук групи:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

2. Харесайте нашата главна ФБ страница:
https://www.facebook.com/bulgariasega

Благодарим Ви!
Екип на в. “България СЕГА”

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here