Изложба на БТА показва българските медии по света в снимки

Изложба, подготвена от Българската телеграфна агенция ще представи българските медии по света в 80 снимки и архивни материали.
Генералният директор на БТА Кирил Вълчев и председателят на парламентарната комисия по политиките за българите извън страната Антоанета Цонева ще открият събитието на 8 юли (петък) в 11:30 ч. в Народното събрание (пл. „Народно събрание“ №2).
Сред гостите ще бъдат представители на 9 български медии от Австрия, Канада, САЩ, Сърбия, Украйна, Чехия, Швейцария.


По данни на БТА от юни тази година те са общо 45 в 22 държави – на всички континенти, освен Африка и Антарктида. Най-старата е на половин век. Най-младата – едва на година. Но всички са доказали, че имат своето присъствие и своето значение, където и да се намират. Световните срещи на българските медии, организирани от БТА, са повод те да се събират на едно място веднъж годишно от 2005 г. досега.
През фотографския обектив посетителите ще имат възможност да зърнат българската следа на Червения килим и в Бъкингамския дворец, да се потопят в работната атмосфера на някои от редакциите и да видят знакови места като Солаковия хан в Букурещ или паметника на Антонин Дворжак в Прага.


Изложбата ще продължи до 18 юли и включва и броеве на първата българска медия в Австрия – списание „Виена“, на единствената българска медия в Хърватия – списание „Родна реч“ и на единственото детско двуезично печатно издание „Фарче“ от Сърбия.
Ще бъде показан и първия брой на вестник „Форум“, който в продължение на 12 години (до 2013 г.) дава глас и самоличност на българската общност от Монреал, Канада.

Чрез архива на БТА посетителите ще имат възможност да видят как е изглеждал през 1980 година в Онтарио (Канада) независимият информационен вестник за българите „Кръгозори“, както и списание „Родолюбие“ от 1986 г., което дава представа за българския периодичен печат в Южна Америка.

Гражданите, които искат да посетят изложбата, трябва предварително да заявят желание на телефон 0899 884 887 в отдел „Международни връзки и протокол“ към Народното събрание и да подадат име, фамилия, както и ден/час на посещението.

/МАРТИНА ГАНЧЕВА/
БТА

Ред. Бел.: В изложбата е представен и в. “България СЕГА” – Чикаго, който съществува вече повече от 17 години и е редовен участник (от самото начало) в международните медийни срещи организирани от БТА. 

Уважаеми читатели на в. “България СЕГА”,

1. Присъединете се към нашите основни фейсбук групи:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

2. Харесайте нашата главна ФБ страница:
https://www.facebook.com/bulgariasega

Благодарим Ви!
Екип на в. “България СЕГА”

 

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here