Най-малко 6 убити при стрелба по време на парада на 4ти юли в Хайланд Парк

Най-малко 24 души бяха ранени, а 6 загинаха, след като стрелец откри огън по време на парада на 4 юли в централния район на Хайланд Парк, северно предградие на Чикаго.
На пресконференция в понеделник следобед полицията съобщи, че заподозреният – описан като бял мъж, на около 18-20 години, с по-дълга черна коса, дребно телосложение и облечен в бяла или синя тениска – е на свобода и се смята, че е въоръжен и опасен.

На мястото е намерено огнестрелно оръжие – мощна пушка, съобщиха властите. Те добавят, че стрелецът изглежда е стрелял от покрив.

Стотици хора бяха принудени да бягат, за да спасят живота си, след избухване на стрелбата, оставяйки след себе си столове, одеяла и дори бебешки колички.

5 души са загинали на място, докато друг е починал, след като е бил транспортиран до болницата, поясни следователят Дженифър Банк на окръг Лейк на пресконференцията в 15:25 ч. Починалите на място са възрастни, заяви Банк, докато властите уточниха, че в болницата е починало дете.

Все още не се съобщава за имената на починалите, но Банк обяви, че те са били идентифицирани и служители работят по установяване на контакт със семействата им.
Макар Хайланд Парк да не е предградието с голяма концентрация на българи, там живеят и работят наши сънародници.

Веднага след стрелбата в Хайланд Парк полицията в Гленвю, Илинойс (северно предгардие на Чикаго), обяви отмяната на празненствата на 4 юли в Twitter. Glenview е на около 10 минути с кола от Highland Park. Други близки предградия направиха същото.

Всеки, който има видео на района преди, по време или след стрелбата, или каквато и да е  полезна информация във връзка с инцидента трябва да се обади в полицията или да се свърже с ФБР на тел.: 1-800-CALL-FBI.

“Тъжно е че на 4ти юли трябва да се крием, вместо да празнуваме в този град!’ – коментира главният редактор на в. “България СЕГА” – Светлозар Момчилов.
“Много преди този инцидент, когато научих от полицията, че само за първите 10 часа на дългия празничен уикенд в Чикаго имаше над 20 простреляни (бройката се увеличи до над 57 преди да се случи масовата стрелба в Хайланд Парк), отмених всички семейни планове и помолих моята съпруга да бъдат вкъщи с децата. Ето, че съм бил, за съжаление, прав”

Тази новина е в развитие и ще бъде актуализирана, когато се появят допълнителни подробности.

(Актуализация – 5 pm, 07/04/2022): Полицията съобщава за заподозрян. Казва се – Robert “Bobby” E. Crimo III и е на 22 години. Кара sребърна Honda Fit от 2010 г
РЕГИСТРАЦИОНЕН НОМЕР: IL DM80653. Смятан за въоръжен и опасен.

(Актуализация – 6 pm, 07/04/2022): Crimo е известен също като “Awake the Rapper”. Роден на  20ти септември, 2000. Той е средното дете (от три) и е от италиански произход. Кримо е син на Боб Кримо, президент на Bob’s Pantry & Deli в Хайланд Парк. Според профила му във Facebook бащата се е кандидатирал за кмет на Highland Park през 2020 г. Рапърът пусна загадъчна песен, наречена „Are You Awake“ на 15 октомври 2021 г. Песента предполага, че Crimo е планирал акт, определящ живота му, извън способността му да спре. Видеото включва рисунки на мъж, насочил пушка срещу друг човек. Неговите видео клипове в You Tube и Vimeo, където той подробно описва как вижда своята мисия в живота (нещо подобно на това, което е направил днес (според предположенията на полицията)), изглежда са свалени.

(Актуализация – 7 pm, 07/04/2022): Полицията съобщи, че 22-годишният Робърт “Боби” Е Кримо III е бил задържан след преследване, завършило в северното предградие на Чикаго – Лейк Форест.
Властите поясниха, че превозното средство на Кримо се е намирало в Северен Чикаго и когато полицаите са се опитали да го спрат, заподозреният бяга. След кратко преследване той е задържан “без инциденти”, заявиха от полицията. Кримо е бил отведен в полицейското управление на Хайленд Парк за разпит, но към 18:50 часа не са повдигнати обвинения.

(Актуализация – 5 ам, 07/06/2022):
Bulgarian American Police Association – “B.A.P.A.” изказаха искрени съболезнования на семействата на невинните загинали в парада по случай деня на американската независимост в град Хайланд Парк, щата Илинойс и благодарност към полицаите от Б.А.П.А. работещи в град Хайланд Парк, Офицер Давид Беков и Офицер Брайън Бонев, за смелостта и професионализма, който са демонстрирали по време на тази трагедия!
Камала Харис, вице-президент на САЩ посети днес Хайланд Парк и призова Конгреса да предприеме мерки за забрана на нападателните оръжия.

Това са някои коментари на наши сънародници в Чикаго по повод на масовата стрелба в Хайланд Парк:

М.М.: Огромна трагедия е това безсмислено избиване на хора от психясали притежатели на оръжие. Просто нямам думи. Не е редно да се продават оръжия без сериозни психо тестове, курсове и бекграунд чек. Никой не иска да отнеме оръжията на хората, просто поне някаква разумна процедура, за да няма подобни нещастия.

М.Д.: Айдееее, още една инсценировка на демократите.

Н. П.: Да не повярваш, този прекрасен събърб с толкова спокоен и богат народ, един луд да отнеме животи на мирни хора …Америка, забрани автоматичните оръжия!

Й. П.: Могат да забранят абортите, но видиш ли – не могат да ограничат безразборната и недобре регламентирана продажба на оръжие! Иначе, управляващите са съкрушени и съпричастни в нещастието на опечалените семейства! Браво!

M.I.: Sad, this is what we see when we have Brandon in the WH. Next time vote for the right.

Д.С.: Малко и богаташите евреи да усетят управлението на любимите им демократи.

М.М.: Убиецът от Хайланд Парк се оказа отново Тръмп фен. Защо ли 99% от масовите убийци в последните 6 години се оказват фенове на Тръмп ? Дали няма връзка езикът на омразата, който пропагандира бившият президент и вечният приятел на Путин – Тръмп?

Заподозреният Robert “Bobby” E. Crimo III бе официално обвинен в 7 убийства, като според властите предстоят нови обвинения. Независимо, че полицията е била уведомена през 2019 за заплаха от страна на Робърт (“че ще убие всички свои роднини”), а по рано за опит за самоубийство, заподозреният успява да закупи легално оръжия, част от които са използвани по време на стрелбата на 4ти юли.

Починалите до момента са 7, а ранените 47. Съобщените имена на починалите са: Katherine Goldstein, 64, ; Irina McCarthy, 35; Kevin McCarthy, 37; Jacquelyn Sundheim, 63; Stephen Straus ; Nicolas Toledo-Zaragoza, 78.

Irina McCarthy и Kevin McCarthy са били на парада със своето 2годишно момче – Aiden, което е намерено под трупа на баща си. Приятелите на Ирина и Кевин са организирали кампания за набиране на средства за осиротялото дете:
https://www.gofundme.com/f/irina-and-kevin-mccarthy
Към момента са събрани близо $ 2 000 000.

Според полицията през празничния уикенд в Чикаго и неговите предградия има 10 убити и най-малко 62ма ранени от стрелби.

Оксана Момчилова
в. “България СЕГА”

Уважаеми читатели на в. “България СЕГА”,

1. Присъединете се към нашите основни фейсбук групи:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

2. Харесайте нашата главна ФБ страница:
https://www.facebook.com/bulgariasega

Благодарим Ви!
Екип на в. “България СЕГА”

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here