КАК ВЪЗПРИЕМАТ БЪЛГАРИТЕ В ЕВРОПА И ПО СВЕТА?

Това е често виждана гледка в центъра на София, където хора буквално се изхранват от кофите за отпадъци

За оцеляването ни и очакванията да се самозакрием

„Хубаво е да се чувстваш гражданин на света, а не да се срамуваш,че си българин, заради определена държавна политика, насила наложена от определени мафиотски кръгове”. Ето това е определението, което един млад човек, който вече не живее в България, дава за родината си и бързаме да кажем, че е напълно прав!
Много са българите, които се чувстват граждани на света и това не ги прави безродници, дори напротив, в много отношения именно те са тези, които са много повече българи, отколкото сме самите ние, които живеем в етническата територия на държавата България.

Един млад българин, който вече не живее в България, а е избрал Чехия, публикува във фейсбук първите си впечатления от това, да не си в родината си. Според някои това е шок, но според други – това е преди всичко шанс.
„Ядеш ли месо? Къпеш ли се с топла вода? Позволяваш ли си да излезеш на ресторант? Купуваш ли си дрехи? А като се разболееш какво правиш? Това са част от въпросите, които са ми задавали досега”. Споделя героят на нашия разказ.
За нас остава само това да повторим въпросите не просто с почуда, а с ужас! Наистина ли хората в Европа се чудят, дали ядем месо!? Ако това е така, какво ли мнение имат за нас!? Сякаш онзи виц, на който много съвременни българи се смеят, се оказва истина – „че всички се чудят, как така българите получаваме по 1000 лв., а харчим 10 000 лв…!?”.
Но не стига това, а онази стара приказка, че след баня си казваме „честито”, сякаш това е нещо, което ни се случва веднъж годишно, също се материализира с въпроса, дали се къпем с топла вода…! Дали пък нещо не правим както трябва, за да оставяме подобно впечатление, при това в съзнанието на хора, които са ни по-близки, които са европейци и живеят не твърде далече от нас като география, уви, но не и като манталитет…!
„Как да му обясня на човека, че кенче Coca Cola е 1.20 лв. /в България/, при положение, че тук /в Чехия/ е 45 цента? Как да му обясня, че сосът за спагети е 5.00 лв. /в България/, а тук е 1.50 евро? И така за абсолютно всяка всекидневна стока”. Това са само няколко въпроса, които си задава героят на нашия разказ, въпроси, които обаче отекват със страшна сила в съзнанието ни, защото тези въпроси показват, че нещо е страшно много сбъркано при нас и нещо не работи или ако работи то работи напълно неправилно и в неправилната посока.
Такива „битови” сравнения, както би ги нарекъл някой не са проява на елементарност в мисленето, те се налагат наистина на ниво бит, но без бит няма съзнание, съзнанието не е самостойно. Ако за някой такива сравнения са елементарни, странно е, защо тогава се храни и с какво именно се храни!?
„В очите на тези хора ние сме някаква чудовищна изненада, оцеляла напук на всички очаквания. И тогава те разбират, защо си напуснал тази имитация на държава”, споделя с доловима болка героят на нашия разказ, името на когото умишлено не споменаваме, защото не ни е давал разрешение за това.
„Чудовищна изненада”, която е „оцеляла напук на всички очаквания”! Сякаш в това изречение с повече кавички е събрано всичкото мислене на целия съвременен етнос на българите, пръснат по целия широк свят! Изненада сме, изненада сме дори и за самите нас. Странно е, как наистина оцеляваме, как дори и без пари, съкращаваме почти всичко, което може да се съкрати, оставяме само едната храна, която също е съкратена и оцеляваме, защото оцеляването ни се е превърнало в национална черта.
Дори и всички да очакват, че няма да оцелеем, ние пак сме тук, все по-малко, все по-гладни, все по-тъпи, все по-упорити, все по-наивни, все по-битови, все по-инатливи и все по-същите…! Не се променяме, защото нямаме сили, защото нямаме нерви за това, но и защото цялото ни същество работи в посока на това да оцелеем, да се съхраним. Някога дядо ми казваше, че в Америка работят, за да живеят, а в България живеем, за да работим! Сякаш нищо не се е променило от времето, когато дядо ми с ирония подхвърляше този лаф.

Мъгливият пейзаж на българското бъдеще не се избистря през всичките години на прехода

Кога ще живеем…, кога ще се любуваме на това, че сме живи…!? Времето минава, а цивилизованият свят възприема България като страната на чудесата, където хората оцеляват въпреки всичко, като по чудо….! Междувременно животът не спира, не чака, не компенсира,…безусловно и коравосърдечно върви все напред и нагоре, или може би надолу…!?

ВЕНЦИСЛАВ ЖЕКОВ
кореспондент на в-к „България Сега” в София
Снимки на автора

Уважаеми читатели на в. “България СЕГА”,

1. Присъединете се към нашите основни фейсбук групи:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

2. Харесайте нашата главна ФБ страница:
https://www.facebook.com/bulgariasega

Благодарим Ви!
Екип на в. “България СЕГА”

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here