Какво прави глутатиона незаменим?

Глутатионът е съединение, произведено от нашите клетки.  Той играе доста роли. Една от тях е производството на енергия. Друга е свързана с функционирането на щитовидната жлеза. Но основната му сила е в ролята на антиоксидант. Антиоксидантите обезвреждат вредните вещества, които могат да увредят клетките. Тази негова функция спомага при намаляване вероятността за развитие на хронични заболявания като рак.
Тава антиоксидантно свойство на глутатиона засилва имунната система. Вероятно това е причината липсата на глутатион да допринесе за алергии и инфекции.
Черният дроб се нуждае от глутатион за да разгради и помогне за елиминирането на лекарства, тежки метали. пестициди и други токсини. С увеличаване на излагането на токсини, това съединение ни е необходимо повече от всякога.
Как се развива дефицитът на глутатион? Около 25% от хората имат генетични мутации, които водят до намалено производство на глутатион. Освен това производството му обикновено намалява с възрастта.  Други причинители за намаляване нивото на глутатиона са вирусните инфекции, токсините в следствие на плесени, и тежките метали като живак. Липсата на аминокиселини, необходими за образуване на глутатион също допринасят за недостига му.
Броколите, зелето, къдравото зеле (кейл), карфиола, лука, чесъна, аспержите, авокадото и спанака спомагат за образуването на достатъчно количество глутатион. Витамин C, магнезий, калций, куркумин, витамин Е и селен също съдействат при образуването му. Гладуването увеличава производството на антиоксиданти, включително глутатиона. Спортуването също увеличава нивото му. Витамин В-2 е необходим при обръщението на окисления (използвания) глутатион обратно в редуциран глутатион, формата, която действа като антиоксидант. (Д-р М. Хайман, “Храна: Какво, по дяволите, да ям?” Ню Йорк, NY: Little, Brown and Company, 2018; Даяна Робинсън, “Хранителни и немедикаментозни добавки, разрешени за подобряване на производителността.” Up to Date, 20-9-2021)
Здравословна диета с достатъчно количество на протеини и изброените по-горе хранителни вещества помага на тялото при производството на глутатион. От духовна гледна точка, за да продължим да сме духовно силни и устойчиви на загуба, обезсърчение и други предизвикателства, с които може да се сблъскаме, е необходимо да слушаме Божието Слово. В Посланието до Римляните 10:17 се казва; “И тъй, вярването е от слушане, а слушането – от Христовото слово.”

Legal Disclaimer (Клауза за непоемане на отговорност): Информацията тук има общ характер и не може в никакъв случай да замени консултация с лекар (медицинско лице), диагноза, терапия, лечение и/или консултация с лицензиран специалист. Информацията тук не е предназначена за решаването на конкретни индивидуални казуси! При конкретни индивидуални проблеми се свържете с лекар или съответния лицензиран специалист.
Издателите на в. „България СЕГА“ не поемат и не носят отговорност за предприето самолечение, поставяне на диагноза, козметични процедури или каквито и да са действия на база на материалите на тема „Здраве“, както и за верността на информацията и достоверността на източниците!

www.helpinghandsbulgaria.net

Уважаеми читатели на в. “България СЕГА”,

1. Присъединете се към нашите основни фейсбук групи:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

2. Харесайте нашата главна ФБ страница:
https://www.facebook.com/bulgariasega

Благодарим Ви!
Екип на в. “България СЕГА”

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here