„ИЗЯЩНИ ПЕРА“ И ЗА ВАРНЕНСКИТЕ ПИСАТЕЛИ

Още в началото на юни гостоприемна Варна приютява гости от страната и чужбина не само заради активния морски сезон, но преди всичко заради уникалната си атмосфера и запазения дух на аристократизъм и изтънченост. В тази връзка съвсем естествено е случващото се от към културни прояви, които така щедро се поднасят на всички, посетили морската ни столица. Едно от събитията, което обогати културния календар на Варна през месец юни беше официалното връчване на грамотите на варненските автори – лауреати от международния литературен конкурс „Изящното перо“ 2019 и 2021 г., чийто организатор е Салон за българска култура и духовност – Чикаго, САЩ. Сдружението на писателите във Варна, което е първата независима организация от този тип в България след 1989 г, бе домакин на събитието, което се проведе в сградата на Дома на писателя на ул. „Крали Марко“ № 11. Емблематичната къща, запазила автентичния си вид, побра автори и гости, които бяха истински  развълнувани от срещата. Събитието беше открито от Иван Доброгледски – зам. председател на Сдружението на писателите – Варна.

Той представи председателя на Салон за българска култура и духовност – Снежана Галчева, която беше пристигнала специално от Чикаго за връчването на призовете и прочете няколко нейни стихотворения. Тя много емоционално се обърна към присъстващите, защото с повечето от тях се познава чрез творчеството им и виртуалното пространство, но истинското съприкосновение с тяхната енергия не може да се сравни с нищо. И в това е магията на словото – да бъде там, където има хора, които да го споделят.

За 2019 г. бяха отличени следните автори:

МАЯ ЦЕКОВА – Първа награда за афоризми

ВЕРОНИКА ПАВЛОВА – Втора награда за разказ, категория „Любовна тематика“

КРАСИМИРА БАЙЛС – Трета награда за разказ

За 2021 бяха отличени следните автори:

КРАСИМИР БАЧКОВ – Специална награда за цялостно творчество

КАТИ ВАНГЕЛОВА – Трета награда за стихотворение

ПЛАНИМИР ПЕТРОВ – Трета награда за разказ

Целта на провеждането на такива международни конкурси е да обединява и изгражда мостове между пространствата, за които разстоянията нямат значение. Всички автори, взели участие в това благородно съревнование не само показаха, че са част от родовата памет, от националната ни история и традиция, но и доказаха, че нивото на една нация се определя от нейната култура. Българските творци са тези, които днес пишат националната културна история за поколенията след нас, защото те трябва да знаят и помнят. Така както ние почитаме и се прекланяме пред завещаното от нашите предци.

Снежана Галчева – председател на Салон за българска
култура и духовност – Чикаго и вицепрезидент на Конфедерацията
на българските културни организации и дейци в чужбина
за в-к „България СЕГА“

Уважаеми читатели на в. “България СЕГА”,

1. Присъединете се към нашите основни фейсбук групи:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

2. Харесайте нашата главна ФБ страница:
https://www.facebook.com/bulgariasega

Благодарим Ви!
Екип на в. “България СЕГА”

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here