Ако продължава блокирането на работата на институциите и на парламента, изборите са неизбежен вариант, каза Радев

Ако продължава блокирането на работата на институциите и на парламента, изборите са неизбежен вариант, но това е крайният вариант. Това заяви президентът Румен Радев пред медиите, след като взе участие в среща на върха на инициативата за регионално сътрудничество “Три морета”, на която тази година домакин е Латвия.

С оглед на оформящата се политическа криза, на въпрос има ли готовност за служебен кабинет, Радев каза, че досега е излъчил три служебни кабинета и те са се справили с предизвикателствата.

„Въпросът е парламентарно представените партии да проявят отговорност и дебатите, и самият вот да бъдат насочени към решаването на интересите на хората“, каза още държавният глава, като допълни: “Преди да говорим за дебати, гласуване, за предсрочен вот в близките дни и седмици има да се решават много важни предизвикателства от компетенциите на сегашното правителство и сегашния парламент и те не могат да избягат от тях.”

„Трябва да е ясно, че Национална рамкова позиция бе разработена и приета с решение на Министерски съвет през 2019 г. и подкрепена и от българският парламент в 44-ото Народно събрание с декларация“, припомни Радев.

Според Радев органът, който трябва да изработи Национална рамкова позиция по темата с Република Северна Македония, е Министерски съвет, в резултат на експертизата на Външно министерство, а парламентът да го одобри. „Предложенията по френското председателство са най-добрите до момента, те са най-справедливите. Двустранните въпроси трябва да се издигнат на ниво ЕС. Това не е просто двустранен спор за история между България и Република Северна Македония“, каза президентът и подчерта, че това са въпроси, които касаят фундаментите на Европейския съюз и европейските партньори най-после са разбрали, че в преговорната рамка е мястото за решаване на тези въпроси.

“Нека експертно да се произнесат и Министерски съвет, и Народното събрание дали протокол двустранен със Скопие в достатъчна степен отстоява българския интерес, защото този протокол трябва да стане част от преговорната рамка и оттук нататък на негова основа да се градят всички отношения “, каза също така президентът Радев.

/ГИ/
БТА

Уважаеми читатели на в. “България СЕГА”,

1. Присъединете се към нашите основни фейсбук групи:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

2. Харесайте нашата главна ФБ страница:
https://www.facebook.com/bulgariasega

Благодарим Ви!
Екип на в. “България СЕГА”

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here