„ИЗЯЩНОТО ПЕРО“ ПРЕЛЕТЯ В СОФИЯ

На 4 юни 2022 г. Българският културен център в София, ул. Веслец 13, отвори гостоприемно вратите си за едно вълнуващо културно събитие. Културният център бе организатор и домакин на официалното връчване на Грамоти на българските автори, лауреати от международния литературен конкурс „Изящното перо“ за 2019 и 2021 г. Присъстваха наградените автори и гости както от София така и от Пловдив, Варна, Велико Търново, Айтос, Габрово, Монтана, Лом, Смолян и др. Специално за събитието от Испания пристигна Диана Христова–Олива. Сред гостите бяха Божидара Цекова – председател на Дамски литературен салон „Евгения Марс“; председателя на Съюза на писателите-лекари в България – проф.Златимир Коларов; Милена Димитрова – журналист, писател и главен експерт в екипа на вицепрезидента на РБългария; Георги Н.Николов – литературен критик и координатор за България на Конфедерацията на българските културни организации и дейци в чужбина; Асен Асенов – издателство „Мултипринт“; Мартен Калеев – гл.редактор на Алманах „Огоста“; Катя Зографова – национален литературен музей; поетесата от Белгия Мая Панайотова; писателката Ангелина Дичева и др.


Срещата беше открита от домакина на БКЦ – писателя Христо Славов. След това Милена Димитрова прочете изключително емоционалното приветствие от г-жа Илияна Йотова, която поздрави Снежана Галчева за новите й книги „Когато думите не стигат“ – поезия и „В десет въпроса“ – публицистичен сборник, „…чрез които авторката разпространява българското слово отвъд океана и съхранява красотата и силата на българския език“. Приветствието завърши с пожеланието й Снежана да има кураж и вдъхновение по дългите пътища между София и Чикаго, между България и САЩ.
На всички отличени 21 творци бяха връчени Грамоти от Салона, „Изящно перо“ – ювелирно изработен ръчен сувенир и красиво цвете. Някои от тях благодариха за оценката на журито и подчертаха значението на провеждането на подобен вид конкурси. Думата взеха Кристияна Пламенова и Дамла Кемик – детско творчество, Маргарита Мартинова, Красимира Жечева, Диана Христова, Анжела Димчева, Никоела Иванова, Мариана Николова, Златимир Коларов, Димитър Христов, Павлина Павлова, Галина Танева и др.


Писателят Юлий Йорданов от Лом връчи на Снежана Галчева Специалната награда от международния конкурс „Огърлица от разломени слова“, който приключи преди няколко месеца.
Всички – автори и гости направиха незабравима атмосферата, защото съприкосновението с енергията на тяхното присъствие не може да се замени с нищо. За чудесното представяне допринесе и перфектната организация и професионализма на екипа на БКЦ.
Началото на литературния конкурс „Изящното перо” е от 2017 и се провежда през две години. Основната му цел е да бъде разпространено българското слово и таланта на творците ни навсякъде по света. Хората са ентусиазирани да представят своето творчество, водени не от желание за награда, а от факта, че българското слово се разпространява и цени далеч от пределите на майка България. И в това е магията на словото – да бъде там, където има хора, които да го споделят. Да обединява и да изгражда мостове между пространствата, за които разстоянията нямат значение.

Участниците в конкурса със своя ентусиазъм, с желанието да бъдат част от родовата памет, националната ни история и традиция, показват пред света, че нивото на една нация се определя от нейната култура. Българските творци са тези, които днес пишат националната културна история за поколенията след нас. Защото те трябва да знаят и да помнят. Така, както ние помним и се прекланяме пред големите имена и културното наследство, завещано от нашите предци.


След церемонията по награждаването председателят на Салон за българска култура и духовност Снежана Галчева представи новите си книги – „Когато думите не стигат“ – поезия и „В десет въпроса“ – публицистичен сборник. Защо понякога думите не достигат на тези, които боравят с тях и са израз на вътрешното им състояние? Къде да се търсят, как да се оцвети и извае емоция, мисъл, настроение? Тогава се обръщаме към онова пространство в сърцето и душата ни, което говори вместо нас. И ни казва всичко, което искаме да чуем. В книгата са събрани стиховете, за които авторката е успяла да намери думите, но дълбоко в подтекста, зад сянката им и в полутоновете е всичко останало – огромно и необозримо. А то, вярвам, се долавя и донаписва в душата на всеки един, отворил страниците на стихосбирката.


„В десет въпроса“ е публицистичен сборник, в който са събрани 43 интервюта с различни български творци, живеещи в България и по света, първоначално публикувани във в-к „България СЕГА“ – най-предпочитания вестник на българите в САЩ и Канада. Само в 10 отговора, на няколко страници, те сътворяват едно ново мироздание, чрез микрокосмоса, който носят в себе си. Откровеността и дълбочината на всеки отговор е и отговор на неизменните екзистенциални въпроси, които си задаваме всеки ден. За морал, за победа, за смисъла на съществуването ни. Защото всеки ден ни е нужен кураж и смисъл, сила за преодоляване, подтик към нещо ново и красиво. Особено днес. Вярвам, че всеки ще намери нещо за себе си и от себе си, защото всички ние сме част от едно съзидателно цяло.


Виртуозното изпълнение на пиано на композитора академик маестро Валентин Стамов бе музикалния поздрав към всички присъстващи. Събитието завърши с изискан коктейл от кафетерия „Sette” , където приятелските разговори продължиха до късно на чаша вино.

Снежана Галчева – председател на Салон за българска култура и духовност – Чикаго и вицепрезидент на Конфедерацията
на българските културни организации
и дейци в чужбина
За в-к „България СЕГА“

Уважаеми читатели на в. “България СЕГА”,

1. Присъединете се към нашите основни фейсбук групи:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

2. Харесайте нашата главна ФБ страница:
https://www.facebook.com/bulgariasega

Благодарим Ви!
Екип на в. “България СЕГА”

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here