Български журналисти пътешественици разказват за чудесата на света в “Антология на миражите“

Книгата „Антология на миражите” беше представена тази вечер (8 юни) в Литературен клуб „Перото“ – НДК.
Тя събира 50 пътеписа за чудесата на света, разказани от български журналисти пътешественици. Сред тях са и лица, познати от екрана, радиото, печата, уебсайтовете като Георги Милков, Исак Гозес, Магдалена Гигова, Мира Баджева, Мира Добрева, Неделя Щонова, Симеон Идакиев и много други. В тома, който наброява 400 страници и тежи 1 килограм, участват и представителите на български медии по света – Камелия Илиева, главен редактор на списание „Роден глас“ (Чехия) и Людмила Марталер-Славова, водещ и продуцент на радио предаването „Български час“ по Радио Берн.


„Антология на миражите“ представя пътеписи за прочути водопади, храмове, кули, крепости, круизи, великолепия на изкуството, пирамиди, паметници, фиорди, коралови рифове, стародавни легенди от вечните градове, тюркоазени брегове. Чрез приключенията в тази книга читателите имат възможност да прекосят Луксор до Нубийските пирамиди в Судан, да се спуснат по ледените фиорди в Норвегия, да отидат с мотор при Дракула в Трансилвания, да изкачат стъпалата на Висящия манастир в Шанси, да се докоснат до вълшебното синьо в мароканския Шефшауен, Музея налюбовта в Дубровник, мексиканския Теотиуакан и дори до Палмира в Сирия – която вече няма как иначе да се види.
„Колумб е имал шанса да открие нови земи, а на най-храбрите от нас им е писано не само да ги обиколят, ами и да са предавали репортажи оттам. Приключенията променят съдбите ни. Неслучайно над три дузини от най-пламтящите пера, обходили целия глобус, се съгласиха да опишат най-прочутите забележителности и чудеса на света“, споделя в предговора на „Антология на миражите“ съставителят и един от авторите Милена Димитрова. Значителна част от включените в книгата дестинации са част от Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. „Идеята бе да опишем вдъхновяващи места и то така, както ги усещаме ние, българите“, споделя още Милена Димитрова.


Проектът за книгата се ражда по време на пандемията, а подготовката й отнема шест месеца. Корицата е на Мария Пепелджийска от пътуването й в Сахара. „На някои може да служи като гид. Възможност за телепортация. Най-хубавите истории са скрити между страниците на паспорта“, единодушни бяха авторите на книгата.
Събитието беше открито и закрито с музикално изпълнение от Петър Йорданов-Бъни на екзотичния хенгдръмът (хенд пан) – инструмент, измислен от швейцарец през 2 000 година. Сред гостите на премиерата на книгата беше и посланикът на Индия в България Санджай Рана.

/МГ/
БТА

Уважаеми читатели на в. “България СЕГА”,

1. Присъединете се към нашите основни фейсбук групи:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

2. Харесайте нашата главна ФБ страница:
https://www.facebook.com/bulgariasega

Благодарим Ви!
Екип на в. “България СЕГА”

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here