Фестивалът Макгахан се проведе в Ню Лексингтън, Охайо за 44 път

На 4 юни тази година в Ню Лексингтън, Охайо за 44 път се проведе Фестивалът Макгахан, организиран от Американо-българската Фондация Макгахан. На 3 юни първите гости бяха посрещнати сърдечно от Президента на Фондацията Джордж Адамс и членове на Борда в Клуба на Ветераните Knights of Columbus. На следващия ден тържеството започна на гроба на Макгахан със заупокойна молитва отслужена от Отец Владимир Бакърджиев от Православна Църква Св.Тома във Феърлон, Охайо.

Приветствие към присъстващите поднесе кметът на града Трент Томпсън. Ген.Консул на Р България, Чикаго говори за значението на делото на Макгахан и благодари на организаторите. След това присъстващите поднесоха цветя и почетоха паметта на основателя и сърцето на фестивала Карма Джийн Рауш. Бяха положени цветя и на статуята на Макгахан в центъра на града. Фестивалът завърши с обяд от традиционни български ястия изцяло приготвени от местните доброволци.

Приветствие към фестивала поднесе Конгресменът от 72 избирателен район на Конгреса в Охайо Кевин Милър. Лоръл Томбази, Президент на Източно-европейския Конгрес на Охайо, прочете поздравление от Сенатора в Конгреса на Охайо, Джей Хотингър. Почетният Консул на България в Охайо Проф. Джордж Вредевелд сподели спомени за работата си през годините с редица български правителства по трудния път на България в търсене на правилния път за развитие. Най-интересен и вълнуващ беше моментът, когато българските и американски ученици финалисти в конкурса за есе на тема “Значението на делото на Макгахан днес” прочетоха своите разсъждения за ролята на журналистите в наше време. Много хора работиха неуморно за този фестивал и ние искаме да благодарим на всички! За вкусните гозби сърдечни благодарности на Бренда Мууни и Шерил Синифт, за топлото посрещане на Джордж Адамс, Джим Орокио и Тим Уоленбърг, за техническата помощ на Сет Хайнърман и Джери Хинкъл, за неуморната популяризация на фестивала на Лоръл Томбази, за връзката с ЕГ “Бертолт Брехт” и директора и, г-жа Недялкова, на Ген.Консул Светолсав Станков.

Специално благодарим и на Николай Станков, член на Борда на Фондация Макгахан и на Асоциацията на Българите в Синсинати, за огромната работа по подготовката, синхронизацията и осъществяването на връзката с учениците от гр. Пазарджик, които ни пренесоха в атмосферата на града и домовете си и ни направиха горди със задълбочените си разсъждения и активна гражданска позиция. Благодарим също на всички родолюбиви българи от Синсинати и околностите, които посветиха време и средства на ползу роду. При толкова добра воля и положителна енергия очакваме този фестивал да става все по-интересен и популярен в бъдеще.

Изт.:Асоциация на Българите в Синсинати

Уважаеми читатели на в. “България СЕГА”,

1. Присъединете се към нашите основни фейсбук групи:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

2. Харесайте нашата главна ФБ страница:
https://www.facebook.com/bulgariasega

Благодарим Ви!
Екип на в. “България СЕГА”

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here