Българската общност се събра на пикник в Сиатъл

Българската общност се събра на пикник в Сиатъл на 28 май (събота). Поводът беше 24 май – Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост.
„Дойдоха около 200 човека. Присъстваха от малки бебета до баби на 92 години.

Разпънаха се дълги трапези, запушиха скарите. Имаше озвучаване с хубава българска музика, извиха се хора, в които масово се включиха млади хора. Повечето от тях са в една или друга местна танцова група. Беше много приятно да се видим след дългото двугодишно прекъсване заради пандемията“, разказва за БТА Иван Ташев – съпредседател на Българския Културен Център в Сиатъл, който организира пикниците на българската общност в американския град от 2012 година насам.

Пикникът е една от най-старите традиции на сънародниците ни в най-големия град на американския щат Вашингтон и се организира, откакто там има българи. Събитието започва да се провежда преди повече от 30 години край езерото Самамиш. „Случвало се е в парка да се съберат над 800 българи от Сиатъл и околностите.

Канени са групи от България („Оратница“), изпълнители на български народни песни от САЩ (Мария и Васил Бебелекови) и от Сиатъл (Васил Денев, Александър Еплер), изявявали са се женският хор „Българските гласове на Сиатъл“ и представителната фолклорна група „Сиатъл чета“. Имало е забавления и за най-малките, организирани от „Творилницата“. Последните три са програми на Българския Културен Център в Сиатъл“, припомня Ташев.
През 2012 участниците в пикника засаждат в парка българско дърво, което расте и до ден днешен.

/МГ/
БТА

Уважаеми читатели на в. “България СЕГА”,

1. Присъединете се към нашите основни фейсбук групи:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

2. Харесайте нашата главна ФБ страница:
https://www.facebook.com/bulgariasega

Благодарим Ви!
Екип на в. “България СЕГА”

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here