ВЪГЛЕНИ ОТ ЖАРАВАТА НА ДУШИТЕ

Уважаеми творци, скъпи приятели, българи, където и да се намирате по света, радостна съм да ви съобщя, че само преди няколко дни приключи литературният конкурс, чиято тема предизвика изключително голям интерес – „Нестинарството – живият въглен на българския дух“. Имах честта да бъда един от членовете на журито, което разгледа творбите, много от тях написани специално за конкурса. В него взеха участие автори, освен от България, така и от Австралия, Италия, Германия, Великобритания, Испания, Швеция, САЩ и други страни. Благодаря за подкрепата при съвместната ни работа на останалите членове на журито – г-н Димитър Йовков – председател на художествения съвет на Съюза на българските творци и г-жа Милена Димитрова – писател и журналист. Живото слово, родено от огъня на кръвта се вписа в тази толкова огнена и толкова българска тема. Мистичност и сакралност, съхранявани и предавани през времето от род на род. Това, което сме наследили като песен, като ритуална обредност, родова памет и духовна мощ е вътре в нас – неизличимо и вечно. Жарава, в която сме готови да стъпим, ако Пътят ни минава през нея. С бяла риза, икона и молитва. И с вярата, че ще успеем…
Между наградените за проза шестима автори – трима са от САЩ, един от Испания и един от Австралия. От петимата автори, отличени за поезия, двама са от САЩ и един от Великобритания. С удоволствие споделям, че всички лауреати от чужбина са членове на Конфедеацията на българските културни организации и дейци в чужбина /ВСОАА/. Изключително съм радостна, че сред лауреатите са писатели и поети от Чикаго, които отново показаха талантливото си присъствие и се вписаха в този много оспорван конкурс.
Благодаря на всички вас, творци, за вашето слово, за ентусиазма и разбира се за таланта. За това, че наистина доказахте, че огънят на българския дух не може да угасне. Докато ви има вас!

ПРОЗА

СПЕЦИАЛНА НАГРАДА – Диана Христова – Испания
ПЪРВА НАГРАДА – Даниела Нaйберг – САЩ
ВТОРА НАГРАДА – Калина Томова – Чикаго, САЩ
-Красимира Байлс- България
ТРЕТА НАГРАДА – Мария Стайкова – Австралия,
Наско Гелев – Чикаго, САЩ
ПООЩРИТЕЛНИ НАГРАДИ – Невена Колева
Нина Ганева – България

ПОЕЗИЯ

СПЕЦИАЛНА НАГРАДА – Маргарита Мартинова – България
ПЪРВА НАГРАДА – Здравка Момчева – Великобритания
ВТОРА НАГРАДА – Михаил Цветански- Чикаго
ТРЕТА НАГРАДА – Хари Спасов – България
Елка Бърдарова- Чикаго
ПООЩРИТЕЛНИ НАГРАДИ – Катерина Ненчева, Валентина Йотова, Цонка Великова, Румяна Златкова, Светослав Славов, Таня Варадинова – България

НАГРАДА ЗА ПРОИЗВЕДЕНИЕ С ВИСОКА ХУДОЖЕСТВЕНА СТОЙНОСТ- Кристина Макавеева – България

БЛАГОДАРСТВЕНИ ГРАМОТИ за децата, участвали в конкурса –
Симона Василева – Сливен; Радослав Карауланов – Варна; Мария Цонева и Никол Найденова от клуб “Митове и легенди” при ЦПЛР „Детско творчество“ – Севлиево.

Радвам се, че ще мога лично да присъствам на 3 юни 2022 г. в Дома на културата “Средец” в София, където победителите от България ще си получат грамотите. На творците със специални и първи награди ще бъдат връчени грамоти на Народното събрание от неговия Председател /Гл.секретар/. Ще бъде връчена и специалната награда на Кмета на община Царево – в същия ден започва нестинарския ритуал в с.Българи. Наградите и грамотите на лауреатите от САЩ ще бъдат връчени на специална церемония през есента в Чикаго.

Снежана Галчева – председател на Салон
за българска култура и духовност – Чикаго
и вицепрезидент на Конфедерацията на българските
културни организации и дейци в чужбина /ВСОАА/
за в-к „България СЕГА“

Уважаеми читатели на в. “България СЕГА”,

1. Присъединете се към нашите основни фейсбук групи:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

2. Харесайте нашата главна ФБ страница:
https://www.facebook.com/bulgariasega

Благодарим Ви!
Екип на в. “България СЕГА”

 

 

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here