СКРИТАТА ИСТИНА: ЗА ТОДОР ЖИВКОВ, УКРАЙНА И БЪЛГАРСКИТЕ ФАЛИТИ

Петър Младенов

Когато истината боли, на помощ идва историята

Откакто започна войната в Украйна, която някои все още се опитват да наричат „специална военна операция“, има и такива, които все още ни убеждават, че трябва да сме неутрални. Неутралните обаче първи ги убиват! Същите тези „експерти“ ни убеждаваха, а и все още си го позволяват, в това, че при управлението на Тодор Живков се живеело значително по-добре, отколкото след това. Попаднахме обаче на официален доклад на Петър Младенов – генерален секретар на Централния комитет на Българската комунистическа партия, от 11 декември 1989 г., само месец, след официалното падане на комунистическия режим у нас. Ето какво споделя той публично, пред своите колеги и членове на управлявалата в продължение на 45 години, към онази дата, партия:

Най-важното, което споделя Петър Младенов е, че „началото на сегашните трудности на страната датира още отпреди 15-20 години, но те особено се изостриха през последните две петилетки“. Тоест, той официално признава, че проблемите не започват на 10 ноември 1989 г., както се опитваха и все още се опитват да ни убедят, а са значително от преди това! По отношение на причините, Младенов признава, че „основната причина за натрупалите се деформации и кризисни явления се корени в самата същност и механизмите на командно-административната система за управление“. По същество, това е признание за пълен крах и нищо нито по-малко, нито повече!
Много хора ни убеждават и днес, че едва ли не с идването на 10 ноември била разбита икономиката ни, селското стопанство, индустрията и търговията. Ето обаче, какво признава самият генерален секретар Питър Младенов, при това пред колегите си и напълно открито и публично:
„Допуснати са дълбоки деформации…сериозна криза, на нарастващо социално напрежение и стагнация в своето цялостно развитие…дълбоки деформации в обществото и системата на управление…стагнация в икономическото ни развитие…стагнация в икономическото ни развитие…увеличаване на инфлацията…сериозни поражения в духовния и интелектуалния живот…достигане на уродлива стенен в развитието на режима на лична власт…“. А резултатът пак според Младенов е: „…неизменно нулев, направо вреден…“.
Петър Младенов говори също и за: „…обстановка, сходна с феодалното управление…режимът дегенерира в диктатура на клан…прогресиращ икономически спад…силно спадане на темповете на икономическия растеж…никакъв икономически ръст, а напротив, има рязко връщане назад…изключително сериозни проблеми се натрупаха във финансовата сфера…задълбочаването на инфлационните тенденции…народното стопанство се намира в период на прогресиращ икономически спад…необосновани инвестиционни решения…произволно определяне на плановите темпове на растеж…От традиционен износител България стана ежегоден вносител на картофи, фасул, зеле, лук,фураж и други селскостопански стоки за стотици милиони долари…“.
И всичко това, за което говори партийният и държавен ръководител на България тогава за собствената му партия и нейното почти половинвековно управление се обобщава в един от изводите, които той прави: „Държейки с желязна ръка крана на разпределението, административно-командната система откри път за различни извращения“.
Той обаче не спира до тук, а признава още: „…Такава е в най-общи линии социално-икономическата ситуация в България в края на 80-те години, която образно можем да характеризираме като прединфарктно състояние…“.

Именно това „прединфарктно състояние“ описва положението на страната ни още в края на 1989 г. И не, икономиката не влезе в рецесия заради падането на комунизма, нито пък селското стопанство беше разбито от „седесарите“, не…!, то беше разбито поне 20-30 години по-рано, когато ставаме свидетели на суровинно-енергийната криза от 1973-1975 г., но това е само един малък пример, има милиони още.
Затова онези, които ни обясняват, че демокрацията ги направила бедни, просто да прочетат доклада на Петър Младенов-техния лидер, който тогава е генерален секретар и държавен глава, а преди това дългогодишен външен министър и член на най-висшия орна на управление в партията и страната – Политбюро на Центарлния комитет на комунистическата партия! Там се крият отговорите за бедността ни през 90-те години, а не заради демокрацията, всъщност именно тя-демокрацията ни спаси от пълен банкрут на държавата след крайно волунтаристичното и експериментално управление на комунистите.

ВЕНЦИСЛАВ ЖЕКОВ
кореспондент на в. „България Сега“ в София

Уважаеми читатели на в. “България СЕГА”,

1. Присъединете се към нашите основни фейсбук групи:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

2. Харесайте нашата главна ФБ страница:
https://www.facebook.com/bulgariasega

Благодарим Ви!
Екип на в. “България СЕГА”

 

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here