Българка изработва грънци в Канада

Българката Виолета Михайлова от години живее и работи в Канада. Тя е признат майстор-грънчар, има свое ателие и активно участва в изложби и базари.
През декември сънародничката ни се представи успешно на Монреалския панаир на занаятите, а тази пролет имаше свой щанд на занаятчийското шоу „One of a kind“ в Торонто.

Ето какво сподели Виолета Михайлова в интервю за БТА и рубриката БГ Свят.

Виолета, кога и как животът Ви отведе в Канада?
Тази есен ще направя 16 години, откакто напуснах България. Странното е, че никога не съм мечтала да напусна завинаги страната си, но съдбата сама ми поднесе тази възможност. Дойдох заради съпруга ми, който вече се бе установил тук. А аз бях току-що дипломирал се бакалавър в областта на туризма. Приех това предизвикателство като на шега, като предложение за туристическа екскурзия в дестинация „Живот“. И все още го приемам като вълнуваща ваканция.

Как живее една българка в Монреал?
Така, както и България! Правя това, което обичам, пътувам и посещавам различни места като турист, срещам се с различни хора.

Коя беше най-голямата трудност, с която се сблъскахте, когато напуснахте България?
Средата и начинът ми на живот, които си бях изградила в България. А към това добавям езиковата и културната бариера. И май, не на последно място, борбата ми със себе си да бъда по-търпелива.

Кога и как създадохте вашето студио за керамика?
В началото на месец май студиото ми ще навлезе в своята осма година. В мига, в който детето ми тръгна на училище, реших, че е време да си създам отново онова райско за мен кътче, което ми носи истинско удовлетворение в работата. Оповавайки се на предишният ми опит, вече знаех какво мога, какво искам и как да го постигна. И така, през 2015, на първи май, влязох в ателието си само с едно колело, една пещ и безкрайна вяра в себе си.

Разбират ли канадците изкуството Ви и българските традиции, свързани с него?
Тук има доста артисти и занаятчии, в това число и керамици. Имат установени традиции в областта на културата. Аз не налагам нашите традиции, а се вдъхновявам от тях и ги трансформирам според моите разбирания и виждания в даден контекст.
Опитвам се да разширя кръгозорът на клиентите ми. Някои от тях не са и чували за България, а други са я посещавали. Но всички долавят, че съм различна като стил, като начин на изработка на предметите, като техники на декорация и най-вече като качество.

Може ли човек да си изкарва хляба с ръцете в Канада?
Да! Въпреки това се изисква голяма самодисциплина, повече усилия и търпение, както и нестихваща вяра в себе си.

Как изглежда България отвън?
Още по-величествена!

Какво Ви липсва от родината?
Липсват ми най-близките за мен хора, след това духовността и не на последно място – Балканът.

Ако България беше глинен съд, как би изглеждала?
Много интересен въпрос. Не знам защо, но първия съд, който изплува в съзнанието ми е питагоровата чаша. Това е малък, но доста сложен съд, изваян майсторски и предназначен за една от най-ценните напитки след водата – виното, даващ страхотен урок на осмелилия се да злоупотреби.

/МГ/
БТА

Уважаеми читатели на в. “България СЕГА”,

1. Присъединете се към нашите основни фейсбук групи:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

2. Харесайте нашата главна ФБ страница:
https://www.facebook.com/bulgariasega

Благодарим Ви!
Екип на в. “България СЕГА”

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here