„Спомени от настоящето“: Психологията на големите нации е сходна

Как Путин „влезе“ в частната история на един не чак толкова обикновен руснак

Опитват да правят психологически портрет на руския президент Владимир Путин. Той е притиснат до стената от санкции, за които някои твърдят, че са особено силни, други пък смятат, че са палиативни. На практика няма рационален избор. Твърди се, че Путин има заделени 600 милиарда долара запас, с които ще се опита и вече се опитва да преведе Русия през кризата от санкции, наложени от Западния свят. Тези пари обаче не са безкрайни. Руският президент има поведение на инфантилен социопат, заяви психиатърът Джон Фейлън, цитиран от „Сън“. Британският експерт с години е разучавал поведението и изявленията на Путин. В резултат на това е съставил негов психологически портрет, писа неотдавна сайтът fakti.bg.

Владимир Путин наистина може да предизвика нов военен конфликт. Поведението му е притеснително, като се има предвид какво влияние има, заяви още Фейлън. Много е важно обаче да се познава не просто народопсихологията, не дори и географската особеност на даден народ, много е важно да се познава мисленето на големите нации, а руската е точно такава. Впрочем, мисленето на американците и на руснаците е сходно по някои показатели и това не е и не бива да бъде притеснително нито за едната, нито за другата нация, но разбира се само по някои показатели.
Неотдавна имах възможност да общувам не просто с един руснак, а с един неслучаен руснак, чийто баща е доста известен и високсопоставен. Името и мястото са подробност, която не касае тезата ми. Става дума за това, че този човек има друг мащаб на мислене, няма окови, няма граници, тоест, почти няма граници. Той мисли в друга пропорция, да, с много от тезите му не съм съгласен, но наблюдавах обема на мисленето не като качество, а само като обем. Понякога това е първата, но безкрайно необходима стъпка и за качеството на мисленето. Не винаги разбира се, но без обем, качеството и да е високо, то е маломерно. Докато обемът поне е реална опция за възможност.
Така мислят и американците. Мисленето е освободено, широтата на мечтите е почти неограничена, защото хоризонтът на възможностите е почти безкраен. Едното води до другото, неизменно е. Разбира се, по никакъв начин не искам да оправдавам Путин и неговата отвратителна агресия в Украйна. Това е една отблъскваща война, не че има друг тип войни, но Путин проявява силно характерно за големите нации мислене.
Той поставя реперите на своите действия твърде отдалечени един от друг, но визуално свързани. Историческите реминисценции и аргументации на бъдещето запълват пространството между реперите му и така се оформя парадигмата на неговата налудност. Точно такъв е и руснакът, с който се запознах неотдавна. Той дойде за една малка водка. Нямах такава и избра ракия, това имаме българите…! Изрично предупреди, че ще пие една малка и само това. Както и Путин, каза че няма да напада Украйна, тоест, действието му е малко, като малката ракия. После обаче въпросният руснак изпи цялата бутилка и вместо да остане час, стоя почти цялата нощ. Така, както и Путин, нападна цяла Украйна, като цялата бутилка ракия и остана там и след така наречения „блиц крийъг“, както и руснакът остана.
Отново е мисленето – казва се едно, но то може да се промени, това не е впечатляващо за него, защото според мисленето му, мащабите се променят от интересите, а интересите се променят според възможностите. Ако нямах ракия, нямаше да остане, ако Украйна беше член на НАТО, Русия нямаше шанс да влезе там.
Големите нации са големи, не само защото са обемни, но и защото са неограничени, границите за тях са относителни, така, както и границите на техните съседи…! Именно заради това Путин си позволи да възстановява, макар и символично, в годината на стогодишнината от създаването на СССР, „империята на злото“, за която говореше някога американския президент Рейгън.
Това е символ, но този символ е постижим като такъв, защото мащабността на мисленето на големите нации не ги ограничава в мечтите им, а те понякога, както е и в случая според мен, граничат с откровено умопомрачение.

Затова, когато говорим за големите нации, не бива да ги съдим заради обема им. Понякога мислите и действията им са укорими, но пропорциите сякаш ги „оправдават“ частично. Понякога дори лудостта, която е продукт на обективния мащаб, както е в нацистка Германия, изглежда рационална, на фона на потенциала си, но никога не бива да забравяме, че лудостта, независимо от вида си, си остава просто една лудост и нищо повече от това, което е впрочем!
Само по този начин можем да обобщим и частично да възприемем и действията на Путин в Украйна-като една ирационална лудост в рационално имагинерния ни свят. Вътре в самия потенциал за радикална промяна на историята се ражда вездесъщият ужас на самия непропорционален Ад на съвремието ни!

ВЕНЦИСЛАВ ЖЕКОВ
кореспондент на в. „България Сега“ в София

1. Присъединете се към нашите основни фейсбук групи:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

2. Харесайте нашата главна ФБ страница:
https://www.facebook.com/bulgariasega

Благодарим Ви!
Екип на в. “България СЕГА”

1 коментар

  1. Буклук!Ракия…водка…Путин….има глава та?не разбираш във този ситуация-ще не писа!

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here