Скритата истина: Неутрални или свободни – това е въпросът

Секретарят по отбраната на САЩ Лойд Дж. Остин беше на двудневно работно посещение у нас, по покана на министъра на отбраната Драгомир Заков. Остин даде висока оценка на усилията на страната ни за предоставяне на хуманитарна помощ за Украйна и в подкрепа на бягащите от войната. По думите му, руската агресия е сплотила не само украинския народ, но и НАТО и свободния свят. За последните 25 години това е първа визита в нашата страна на ниво секретар по отбраната. На фона на това посещение обаче особено актуално стои въпросът с формалния „неутралитет“ на страната ни. Така или иначе само България и Унгария не са съгласни на военна помощ за Украйна, от общо 30 държави в НАТО.

Позицията на България обаче има „историческо“ обяснение. След като укрепва позициите си на Балканите, Хитлер започва поредната си военна кампания – срещу СССР. На 22 юни 1941 година войските на Вермахта преминават границите на СССР. Два дни след германското нахлуване Англия и Съединените щати обявяват, че ще подкрепят Русия. След избухването на войната със СССР, макар и съюзник на Германия, България продължава да поддържа дипломатически отношения със СССР и НЕ изпраща редовни войски на Източния фронт. Цар Борис III не позволява на фронта да замине дори и легион от доброволци (подобно на испанската Синя дивизия), въпреки че в Германската легация в София са постъпили 1500 молби на български младежи, които искат да се бият срещу болшевизма. И въпреки, че страна ти пази формален „неутралитет“ спрямо Русия, както и сега, все пак СССР ни напада през септември 1944 г.
Съветския съюз и България са във война от 5 септември до 28 октомври 1944 г., по време на Втората световна война.
Още в хода на Втората Яш-Кишиневска операция в края на август 1944 година съветското командване започва да се подготвя за настъпление в България и на 5 септември Съветският съюз официално обявява войната.
Още преди официалното обявяване на войната българското правителство взема решение да не се оказва съпротива на евентуално съветско нападение. Няколко часа след обявяването на войната то официално иска сключване на примирие.
Съветските войски навлизат на българска територия в 9 часа и 20 минути сутринта на 8 септември без да срещнат съпротива. Настъплението се извършва от части на Трети украински фронт – 46-а армия по направление към Разград, 57-а армия към Шумен и 37-а армия към Дългопол – с поддръжката на 17-а въздушна армия, Черноморския флот и Дунавската флотилия. Задачата им е за пет дни да достигнат до линията Русе-Разград-Шумен-Карнобат-Бургас, където да спрат, но в действителност напредват по-бързо от планираното. Съветската армия не взима български пленници, само в началото на операцията обезоръжава някои части.
Вечерта на 8 септември в София е извършен държавен преврат, довел на власт просъветско и доминирано от комунистите правителство. Считано от 22 часа на 9 септември съветското командване прекратява настъпателните действия, мотивирайки се с прекъсването на дипломатическите отношения между България и Германия на 7 септември и обявената от българското правителство война на Германия на 8 септември. Операцията е отбелязана от съветските власти като голям успех, а на 13 септември съветският командващ Фьодор Толбухин е повишен в маршал. Официално примирие между България и Съветския съюз, както и с останалите съветски съюзници, е подписано в Москва на 28 октомври. Войната е окончателно приключена с Парижкия мирен договор от 10 февруари 1947 г.
Основната част от съветските войски напуска България до края на 1944 година, продължавайки настъплението си на запад. В страната е оставена само 37-а армия под командването на Сергей Бирюзов. Основната част от съветските сили е концентрирана в района на Казанлък, Сливен, Ямбол и Елхово и е използвана от съветското правителство като средство за натиск срещу Турция за постигане на териториални отстъпки в Задкавказието и промени в режима на достъп до Проливите.
Днес отново сме изправени пред подобна обстановка. От нас се иска военна помощ за жертва на руската агресия. Ние отново искаме да сме неутрални, това обаче веднъж вече НЕ ни спаси, защо си мислим, че сега, при същите условия, ще проработи различен принцип!?
Неотдавна беше излъчен филмът „Второто освобождение“. Той е истината за окупацията на България от червената армия. “Няма освобождение от фашистко робство, а СССР обявява война на България. Към този момент, ние вече сме във война с Германия, но това няма никакво значение за Сталин. Въпреки че сме били съюзник на Германия във войната, България не е изпратила нито един войник срещу руснаците, и не сме прекъсвали никога дипломатическите си отношения с Москва. Червената армия влиза в България и окупира страната с 258 хил. армия, 5583 оръдия, 508 танка, 1026 самолета и с целия си Черноморски флот. …Отделна тема е начина, по който съветските войници се държат с българското население – стига се до там че Георги Димитров моли Сталин да спрат репресиите и издевателствата.

ВЕНЦИСЛАВ ЖЕКОВ
кореспондент на в. „България Сега“ в София

Уважаеми читатели на в. “България СЕГА”,

1. Присъединете се към нашите основни фейсбук групи:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

2. Харесайте нашата главна ФБ страница:
https://www.facebook.com/bulgariasega

Благодарим Ви!
Екип на в. “България СЕГА”

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here