Зехтин: История за факти и измами

Зехтинът е богат на доста полезни за здравето вещества. Той е чудесен източник на мононенаситени мазнини, полифеноли, група антиоксиданти, витамини Е и К, фитостероли. Следното здравословно изявление, отностно зехтина, е одобрено от Американската Агенция за контрол на Храните и Лекарства: “консумирането на 2 супени лажици зехтин” на ден спомага при борбата срещу сърдечни заболявания. (от: Т. Райнхард, Сертифициран диетолог. Суперхрани: Най-здравословните храни на планетата, 2014. Бафало, Ню Йорк: издателство Firefly Books ООД). Ето някои други положителни ефекти на зехтина:
▪ Намалява възпалението, което може да причини или влоши състоянието на рак и сърдечо-съдови заболявания
▪ Подпомага образуването на по-устойчиви на увреждане клетъчни мембрани
▪ Увеличава усвояването на антиоксидантите с 400% (антиоксидантите абсорбират свободните радикали, причиняващи болести)
▪ Предпазва черния дроб
▪ Подпомага при загубата на тегло, особено от областта на корема, като повишава нивото на хормона адипонектин
▪ Повишава нивото на ЛВП/HDL – холестерола, който премахва холестерола от тъканите (от: А. Гителман, “Мазнините не са врага”. Taste for Life, Декември, 2016)

Но някои видове зехтин са замърсени. Към тях са добавени по-нискокачествен зехтин или други видове олио като соево олио. За да избегнете фалшив зехтин, въздържайте се от покупката на евтин зехтин – автентичният ектра върджин зехтин обикновено струва около 10 долара за бутилка. Не купувайте зехтин в прозрачни стъклени бутилки. Светлината може да намали здравословните облаги на зехтина. Високите температури може да доведат до образуването на вредни свободни радикали и други токсини. Използвайте зехтина без да го обработите при приготвянето на дресинг или върху зеленчуци. Ако го използвате за готвене, най-подходящо е използването на слаб огън. Складирайте зехтина на тъмно, хладно място и употребете отворената ботилка в рамките на 2-3 месеца. (Хайман, Д-р М. “Храна: Какво, по дяволите, да ям?” Ню Йорк, NY: Little, Brown and Company, 2018, и Lowenstein, K. “I am Olive Oil…Beware of Imposters and Spoilers.” Reader’s Digest, Ноември 2021)
Зехтинът съдържа доста вещества, които са полезни за здравето и спомагат при борбата с различни заболявания. Има християни, които подкрепят и насърчават тези около тях, като им помагат да разрешат проблеми, споделят скръбта им и се радват за тях, когато нещата вървят добре. Посланието до Римляните, глава 12 е изпълнена с този вид увещания като например в стих 10 се казва: “Обичайте се един друг сърдечно като братя, стремете се всеки да окаже по-голяма почит към другите!” Чудесно е да сте като захтина и да сте благословение за тези около вас!

Legal Disclaimer (Клауза за непоемане на отговорност): Информацията тук има общ характер и не може в никакъв случай да замени консултация с лекар (медицинско лице), диагноза, терапия, лечение и/или консултация с лицензиран специалист. Информацията тук не е предназначена за решаването на конкретни индивидуални казуси! При конкретни индивидуални проблеми се свържете с лекар или съответния лицензиран специалист.
Издателите на в. „България СЕГА“ не поемат и не носят отговорност за предприето самолечение, поставяне на диагноза, козметични процедури или каквито и да са действия на база на материалите на тема „Здраве“, както и за верността на информацията и достоверността на източниците!

www.helpinghandsbulgaria.net

1. Присъединете се към нашите основни фейсбук групи:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

2. Харесайте нашата главна ФБ страница:
https://www.facebook.com/bulgariasega

Благодарим Ви!
Екип на в. “България СЕГА”

 

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here