Създадена е програма за подкрепа на българските медии зад граница с бюджет от 200 хил.лв., заяви Антоанета Цонева (Видео)

СОФИЯ, 08.03.2022 – В рамките на обсъждането на бюджета за 2022 г., заедно с Министерството на външните работи, с подкрепата на генералния директор на БТА Кирил Вълчев, успяхме да сложим началото на Програма за подкрепа на българските медии зад граница с начален бюджет от 200 хил.лв., съобщи Антоанета Цонева, председател на парламентарната Комисия по политиките за българите извън страната в Националния пресклуб на БТА.

Във виртуалната среща на Цонева с представители на българските медии по света, организирана от БТА, участваха генералният директор на БТА Кирил Вълчев и координаторът на БТА за българските медии и общности по света Мартина Ганчева.

Надяваме се програмата да постави добро начало, така че организациите по света, които имат свои издания и полагат много усилия, да ги развиват чрез подкрепата на българската държава, посочи Цонева.

Генералният директор на БТА Кирил Вълчев заяви, че агенцията има сериозни традиции в осигуряването на връзка с българите, които живеят и работят извън страната. До момента сме организирали 16 световни срещи на българските медии, като последната беше в Рилския манастир през октомври миналата година, посочи той.

Вълчев припомни, че инициативата за световните срещи на българските медии в чужбина е на покойния директор на агенцията Максим Минчев още от 2005 г., когато е първата среща в София. През последната една година обособихме специална секция в нашия сайт, а сега вече и на новия сайт – „БГ Свят“, в която публикуваме информации, най-вече от нашите колеги от български медии по света, информира директорът на БТА и каза, че само вчера е имало десет такива информации, а от тази сутрин три – от Тараклия, Лос Анджелис и от Чикаго. БТА е вече с напълно свободен достъп, включително и на секцията от българите по света, изтъкна Вълчев. По думите му свободният достъп до информацията на БТА е от полза на медиите по света, защото преди те трябваше да плащат абонамент, за да ползват емисията на агенцията. Преди една година българският парламент прие с пълно съгласие, че достъпът до БТА ще е свободен и това вече е факт, заяви Кирил Вълчев.

Антоанета Цонева съобщи, че Комисията за българите в чужбина, която оглавява вече три месеца, е структурирала своя дневен ред така, че на фокус да са онези политики, които засягат българските общности зад граница. Голямата политическа задача е започването на дискусия по създаването на нов Закон за българите зад граница, заяви Цонева. Тя каза, че е приключил анализът на оценката по въздействие на действащия закон и утре на заседанието на Комисията за българите в чужбина ще се гледа този доклад, изготвен от парламентарния изследователски център. Утре ще се даде старта на дискусията за това как ще трябва да изглежда новият закон, посочи Цонева.

Като друг фокус в работата на комисията тя открои облекчаването на реда и начина на предоставянето на консулски услуги, като целта е максимално широка дигитализация. Друга идея, която започва своето развитие, е създаването на мрежа на български читалища извън сраната. Искаме да създадем нормативната основа за създаването на читалища, така че те да станат част от мрежата на културите институции на България извън страната и те да бъдат подкрепяни от българската държава, посочи Антоанета Цонева. Слушаме много внимателно гласовете на нашите общности извън страната, изслушваме ги на нашите заседания и вземаме отношение, каза тя и даде за пример увеличените средства в бюджета на Министерството на образованието за командироването на българските учители зад граница, инициирано от Комисията за българите в чужбина.

/ИС/
БТА

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

2. Харесайте нашата главна ФБ страница:
https://www.facebook.com/bulgariasega

Благодарим Ви!
Екип на в. “България СЕГА”

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here