Кой е най-честия причинител за смърт при жените?

Коронарната артериална болест е най-честата причина за смърт при жените. В сравнение с мъжете, двойно повече жени умират от сърдечен удар. Погрешното мнение, че сърдечните пристъпи са “мъжка болест” е фатално. Последиците от това разбиране са трагични: жените не регулират правилно телесното си тегло и кръвно налягане, и при развитие на симптомите на сърдечен удар, те обикновено не търсят бърза медицинска помощ.
Изборът на тази тема е от съществено значение и с цел да информира колкото се може повече хора, за най-често срещаните симптоми на сърдечен удар при жените и факта, че тази болест е доста разпространена при тях. Но по-жизненоважно от това е хората да се информират с истината относно Бог.
В Посланието до Римляните 10:14 се казва: “Но как ще призоват Онзи, в Когото не са повярвали? Как ще повярват в Онзи, за Когото не са чули? Как ще чуят, ако не им се проповядва?”
Сърдечно-съдовите (сърдечни и артериални) заболявания при жените често са различават от тези при мъжете. При жените артериалната плаката обикновено е по-тънка и засяга цялата вътрешна обвивка на трите главни коронарни артерии. Това състояние е по-трудно за откриване при някои сърдечни изследвания. Едва 50% от жените изпитват болки в гръдния кош като преобладаващ симптом. Болката може да бъде описана с чувството за силно притискане, тежест или натиск. При жените по-често срещани симптоми са недостиг на въздух, гадене и силна умора.
Повишените нива на затлъстяване са най-вероятно основната причина за нарастване на сърдечните заболявания при жените. Затлъстяването води до високо кръвно налягане и ако хипертонията не е подложена на лечение или не се лекува правилно, това причинява увреждане и образуване на плаки в артериите. Тютюнопушенето при жените е друг фактор. Вероятността за смърт година след претърпяването на сърдечен удар е по-голяма при жените, отколкото при мъжете. (Д-р В. Мо, “Преглед на сърдечно-съдовите заболявания при жените”. Audio Digest Family Medicine, 28/10/2020, том 68, № 40)
Жените са най-склонни да прекарат сърдечен удър по време на стресова ситуация, докато почиват или спят (Д-р Н. Пагидипати, и Д-р П. Дъглас, “Клинични характеристики и диагностика на коронарната болест на сърцето при жените”. “Up to Date, 30/9/2019). Въпреки, че тази статия не е предназначена за замени консултация с личния ви лекар, имформацията, която съдържа е важна и може да я се споделите с други. Тази информация може да се окаже животоспасяваща, така както информацията за Исус Христос, която Библията съдържа може да ви спаси за вечен живот.

Legal Disclaimer (Клауза за непоемане на отговорност): Информацията тук има общ характер и не може в никакъв случай да замени консултация с лекар (медицинско лице), диагноза, терапия, лечение и/или консултация с лицензиран специалист. Информацията тук не е предназначена за решаването на конкретни индивидуални казуси! При конкретни индивидуални проблеми се свържете с лекар или съответния лицензиран специалист.
Издателите на в. „България СЕГА“ не поемат и не носят отговорност за предприето самолечение, поставяне на диагноза, козметични процедури или каквито и да са действия на база на материалите на тема „Здраве“, както и за верността на информацията и достоверността на източниците!

www.helpinghandsbulgaria.net

1. Присъединете се към нашите основни фейсбук групи:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

2. Харесайте нашата главна ФБ страница:
https://www.facebook.com/bulgariasega

Благодарим Ви!
Екип на в. “България СЕГА”

 

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here