Как войната между Русия и Украйна може да се отрази на пазара на недвижимите имоти в САЩ

Руските въздушни атаки върху Украйна тази седмица се усетиха по цялото земно кълбо. Финансовият международен пазар по всяка вероятност ще усети удара на руската инвазия в Украйна, която е най-голямата военна операция в Европа след Втората световна война. Икономистите предупреждават, че пазарът на недвижимите имоти в САЩ трябва да се подготви за възможни промени в поведението на своите консуматори.
Пазарът на луксозни недвижими имоти усети повече това разклащане след като финансовите ресурси на тези купувачи, като имотни акции и крипто валута, са несигурни от започването на конфликта. Глобалната несигурност може да провокира американските консуматори да намалят разходите и икономическите си дейности, според доклада на вестник “Ню Йорк Таймс” (New York Times).
По-амбициозните купувачи, от всички ценови ниши, може да се колебаят да правят по-големи покупки, следвайки несигурността и страха, които царят във финансовите пазари при възможно избухване на война в Европа, която пък ще се отрази на американската инфлация достигнала върха си от 40 години насам. Повишаването на инфлацията ще повлияе негативно при наемане, купуване и строене на нови имоти, които ще усетят поскъпването на строителните разходи, докладва сайта за недвижими имоти “Реалтор” (realtor.com®).
“Това е лошо за икономиката и пазара на недвижими имоти, но е по-важно колко лошо”, казва Марк Занди, главен икономически съветник в “ Мудис Аналитикс” в сайта за недвижими имоти “Реалтор” (realtor.com®). “Има няколко начина по които действията на Русия ще наранят имотите”.
Конфликтът може да наложи още напрежение в повишаването цените на газта и храните, които пък ще натежат в джобовете на домашния потребител. Русия е вторият по големина в света производител на газ и въпреки че САЩ внасят малко руски газ, то конфликта може да размъти международния енергиен пазар”, според вестник “Таймс”.
“Ако цената на газта се повиши, то това повишение ще бъде за цялата икономика”, споделя Даниел Хейл, главен икономически съветник на сайта realtor.com®.”Това означава още инфлация”.
Високи цени на природен и втечнен газ ще се отразят на цените на отоплението на жилища и ще причини още по-голямо нарушаване във веригата на световните суровините, което ще се усети в голяма част от жилищната индустрия. Инфлацията и веригата от доставки ще доведе до още по-големи разходи в строителната индустрия. Цените на строителните материали са вече повишени с 22% годишно заради инфлацията, според данни на Националната асоциация на жилищните строители (National Association of Home Builders).
Цените на дървесните материали са скочили с 40% само през последните 13 месеца. Високата им цена влияе и на лихвата на заемите на имоти, която най-вероятно ще расте през следващите седмици, което пък ще повлияе на възможностите при закупуване на жилища, споделят икономистите. “Високи лихвени проценти ще забавят необходимостта за закупуване на жилища през настоящата 2022 година, а Руско-украинската криза ще повиши за известен период стойността на пазарните облигации”, каза Робърт Дайтц, главен икономист в Националната асоциация на жилищните строители”(NAHB).

По материал на Национална асоциация на агентите на имоти.
Източници : “How Russia’s Invasion of Ukraine Is Already Rippling Through the U.S. Housing Market,” realtor.com® (Feb. 24, 2022); “Watch Out for the ‘Angry U.S. Consumer’ as Russian Invasion of Ukraine Threatens America’s Fight Against Inflation,” MarketWatch (Feb. 25, 2022); “What Does Russia’s Invasion of Ukraine Mean for the U.S. Economy?” The New York Times (Feb. 23, 2022)

Статията подготви специално за в.”България СЕГА”
Стела Калайкова, Агент на недвижими имоти в Колдуел Банкър Реалти (Coldwell Banker Realty)
StellaKallaHomes.com

1. Присъединете се към нашите основни фейсбук групи:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

2. Харесайте нашата главна ФБ страница:
https://www.facebook.com/bulgariasega

Благодарим Ви!
Екип на в. “България СЕГА”

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here