ЗА ПОЕТИТЕ ЛЮБОВТА ИМА МНОГО ИЗМЕРЕНИЯ…

Първото официално събитие на Конфедерацията на българските културни организации и дейци в чужбина бе по един прекрасен повод – 14 февруари. Ден, в който някои празнуват Любовта, заради самата Любов, други – обичта и съпричастността, но всички са с усещането за нещо хубаво и зареждащо с положителна енергия. Събитието бе уникално по начина на организация и провеждане, чийто съорганизатор беше център „Българика“ в Чикаго. Български поети от различни краища на света си дадоха среща и споделиха свои стихове. Една част от авторите бяха във виртуалното пространство, а други „на живо“ пред чикагска публика. Всички се бяхме събрали, за да се насладим на силата и красотата на поезията, защото според недостижимия Дамян Дамянов истинското име на поезията е Любов. В уютната зала на център „Българика“ усетихме общата енергия на любовта, събрана от различни точки по света, която чрез красивите поетични послания се трансформира в градивна сила за промяна към по-добро. Защото Любовта е състояние на душата, която никога не остарява. Стихове четоха Катя Кремзер – Австрия, Свежа Дачева – Швеция, Василка Хаджипапа – Кипър, Весела Сели Райчинова – Израел, Здравка Момчева – Великобритания, както и авторите от България – Юлия Дивизиева, Марин Маринов, Виолета Гъркова, Лъчезар Лозанов, Георги Атанасов и от САЩ – Даниела Найберг, Васил Славов, Людмила Калоянова. За поетите любовта има много измерения, затова оставихме самата поезия да говори и се потопихме в пътешествието, наречено любовна лирика.

Безспорно от няколко години Чикаго успя да се наложи като център на българската култура в Америка. Не малък принос за това имат и талантливите писатели, художници, артисти и музиканти. В залата бяха дошли част от българските поети от Чикаго, чиято любовна лирика не остави никого безразличен.

Това бяха Чавдар Ангелов, Елка Бърдарова, Наско Гелев, Снежана Галчева, Михаил Цветански и Калина Томова. Накрая бяха прочетени и стихове на нашата сънародничка от Гърция – Слава Костадинова. Само няколко дни преди събитието талантливата поетеса от България Маргарита Мартинова ни пожела успех и написа: „Хората от всички страни по земята носят любовта в себе си. Тя е общият език, на който говорят поетите“. Мисля че това единствено по рода си събитие потвърждава напълно нейните думи. Стиховете на поетите, които чухме, ще вдъхновят в този специален ден посланието ни към любимите хора.


Дълго след като поетичното четене приключи официално, енергията на любовта все още държеше в плен присъстващите и като че ли някаква магическа сила ги задържаше на това място. Там, където витаеше силата и красотата на словото!

Снежана Галчева – председател на Салон
за българска култура и духовност – Чикаго
и вицепрезидент на ВСОАА
за в-к „България СЕГА“

1. Присъединете се към нашите основни фейсбук групи:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

2. Харесайте нашата главна ФБ страница:
https://www.facebook.com/bulgariasega

Благодарим Ви!
Екип на в. “България СЕГА”

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here