Ракурси: Светът се намира в рецесия на демократичните ценности

Българският президент Румен Радев

Безкрайните преходи и съвременните предизвикателства водят до елементи на регресия

„Преходът от централно планирана към пазарна икономика може да доведе до дълбоки социални сътресения. У нас той не успя да изкорени бедността и породи емиграция и мащабна корупция“, заяви българският президент Румен Радев по време на срещата на върха за демокрацията, на която участва по покана на президента на САЩ Джо Байдън.

Тук трябва да откроим поне два акцента. Единият е това, че преходът от централизирана към пазарна икономика завърши преди десетилетия, така че той не доведе до „дълбоки социални сътресения“, защото те просто отдавна се случиха. Вторият акцент се води от първия. Преходът не е успял, според президента, да „изкорени бедността и породи емиграция и мащабна корупция“. Това автоматично означава, че преди прехода, тоест по времето на комунизма, бедността е била факт, което е истина. Българите тогава наистина бяха бедни, нямаха право да пътуват извън страната без изрично разрешение, но и нямаха средства за подобни пътувания. Затова и често се шегуваха, че на Нова година се поздравяват така: „ЧНГ ПИЧ“ – абревиатура, превеждана така: „Честита Нова година, с пожелание за излизане в чужбина!“. Почти толкова невероятно беше да пътуваш извън страната, че това ставаше обект на майтапи.
На второ място е поставена обаче корупцията и емиграцията. Наистина преходът породи вълна от емиграциая, голяма част от която беше причинена и от забраните за пътуване преди това, по време на комунистическия режим в страната. От друга страна, корупцията у нас имаше цвят, разбира се той не беше само един, но нека не забравяме, че само някои хора, в огромното си болшинство свързани с предишната власт – комунизма, имаха пари и създадоха първите частни фирми, банки и търговски дружества в България. Бедните българи, които не бяха някакви фактори в структурите на комунистическата държава, нямаха пари, нямаха спестявания, или ако имаха, те бяха крайно недостатъчни, за да създадат фирми, които да станат част от сенчестата икономика и да породят корупция, за която говори президентът Радев. Да, той е прав, корупция наистина имаше, но тя беше партийно оцветена и идеологически подплатена.
Безнаказаните корупционни практики, концентрацията на медийна собственост и нарастващата обществена апатия през изминалите години българският държавен глава определи именно като проявления на прехода, които създават и предпоставки за възход на нов тип авторитарно управление. Всички тези елементи на сенчестата икономика обаче, далеч нямат партиен цвят вече, те са до голяма степен продукт на комунистическото минало, което постепенно се обезцвети и политическите му измерения придобиха чисто икономически такива, които бяха удобно засенчени, за да се ползват от облаги, които по легален път нямаше как да бъдат придобивани.
„Енергията на гражданското общество от протестите през лятото на 2020 г. доведе до отхвърляне на компрометирания модел на управление и до появата на нови политически партии, които спечелиха доверието на гражданите“, посочи президентът. Тук обаче трябва да отбележим, че не е добър знак да се поставя печат върху една огромна част от обществото ни, защото определяйки някои партии като част от „компрометирания модел на управление“, се поставя клеймо и върху хората, които са гласували за тези партии.
„Отделните страни трудно могат да постигнат успех в борбата си за демокрация, ако разчитат единствено на собствените си възможности“, каза Радев, което вероятно трябва да се разчете като приемане на помощ от други държави за съхраняване на демократичните ценности. И ако Русия и Китай са приемани за врагове, то това означава, че трябва да търсим подкрепа именно от САЩ, като стожер на световната демокрация.

Американският президент Джо Байдън

Според българския президент, събитията в България през последната година доказаха, че демокрацията е дълбоко вкоренена в българското общество. То е жизнено и достатъчно силно да се противопостави на корупцията и авторитаризма, а хората са готови да отстояват гражданските си права, което наистина е факт, но и винаги е било така през последните 30 години, защото преходът ни наистина е безкраен, но за сметка на това е необратим и това е видимо с просто око. Институциите, според президента Радев, са доказали, че са способни да провеждат честни и свободни избори, което трябва да признаем, че е така, както впрочем е било и преди. Защото ако преди, изборите са провеждани от институции, които не са били способни да ги провеждат честно, то това би означавало, че самият Радев би бил избран нелегитимно…!

Във виртуалната среща на върха за демокрацията участваха лидери от 111 страни, които президентът Байдън иска да обедини срещу авторитарните режими. Русия и Китай не бяха поканени за участие. Унгария и Турция също не бяха поканени. На откриването на срещата Джо Байдън заяви, че светът се намира в рецесия на демокрация и трябва да се справи с този проблем.
Според него ерозията на демократичните ценности се задълбочава от глобални предизвикателства, които са по-сложни от всякога и изискват съвместни усилия за преодоляването им. „Демокрацията се нуждае от шампиони“, каза още американският президент Байдън.

ВЕНЦИСЛАВ ЖЕКОВ
кореспондент на вестник „България Сега“ в София

1. Присъединете се към нашите основни фейсбук групи:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

2. Харесайте нашата главна ФБ страница:
https://www.facebook.com/bulgariasega

Благодарим Ви!
Екип на в. “България СЕГА”

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here