Фотолаборатория по сетивна фотография отвори врати в България с подкрепата на Посолството на САЩ

Наскоро се състоя откриването на фотолаборатория по сетивна фотография в София, в която предстои да се проведе и курс за начинаещи незрящи фотографи. Това е едно иновативно начинание за България, осъществяващо се благодарение на изключително мотивиращата подкрепа на Посолството на САЩ в страната ни, което повярва в смисъла на това тази фотолаборатория да просъществува. Проектът се реализира от екипа на Сдружението на творците с увреждания в България, чийто учредител и председател е Николай Примов, който е полусляп художник на стъклописи и сетивен фотограф. Сдружението е създадено през 2017 година и има за мисия събирането на едно място на творци с всякакви увреждания, които се занимават с различни изкуства, популяризирането на изкуството им, организирането на обучителни курсове и др.
Фотолабораторията намери своят дом, макар и временно, в помещението на небезизвестното ателие “Пластелин”, в което се провеждат множество арт събития, включително и Джобния фестивал за кратки форми в изкуството, организиран всяка пролет и есен. То представлява пространство, събрало в себе си много креативна творческа енергия и е средище на разнообразни и причудливи арт идеи, инсталации и други, които спасяват духа дори и в суровата реалност, в която се намираме в настоящето. Негови създатели са Николина Богдан, Светослав Николов, Янко Янев-Янеца и др.

Истината е, че може би основният “виновник” да се случи всичко това е Алберто Стайков, една личност с мултикултурна същност и иновативна мисъл. Той е всестранно развит творец, който прави музика, понякога пише, но негова първа и най-голяма любов си остава фотографията. Изправен пред вероятността да загуби зрението си и в същото време дипломиран фотограф, той се фокусира върху малко известен вид фотография, която е доказателство, че дори хора с намалено или липсващо зрение могат да се изразяват снимайки фотографии. Алберто е живял в различни страни, включително и дълги години в САЩ. Завръщайки се в България, той осъзнава, че тук дори не са чували за сетивната фотография и решава да действа, защото обича да проправя пътеки на места, където все още не съществуват. За да го стори, се свързва с мексиканската организация Ojos que sienten или “Очи, които чувстват”, която цели да помогне на хора с нарушено зрение да се научат да се справят самостоятелно с различни дейности, пряко свързани с професията им, включително и ги обучава на фотография. Алберто успява да покаже пред българската публика фотоизложба на сетивни фотографи от мексиканската организация, като го прави по време на Експерименталния европейски месец на фотографията през 2013 година в Софийския арсенал – музей на съвременното изкуство. Той иска по-широк кръг от хора да научат повече за рядкото визуално изкуство и да премахне границите в мисленето и предразсъдъците спрямо незрящите. Както се изразява в една своя статия журналистката Ралица Николова, по този начин се дава възможност на хората с нарушено зрение да си върнат “откраднатото” им изкуство като покажат своето виждане, взимайки “назаем” обектива на камерата, който да е тяхното око.

През същата година Алберто Стайков стартира първия си курс по сетивна фотография под името “Камера Лусида” с български участници, а през 2016 година провежда и още един такъв курс с шестима незрящи обучаеми, сред които е и Николай Примов, председателят на Сдружението на творците с увреждания в България. И тъй като съдбата не среща хората, и особено творците, случайно, ученикът решава да продължи делото на учителя си и го прави с пилотния проект на сдружението – “Феерия от мрак и светлина”, реализиран с подкрепата на Национален фонд “Култура”. В рамките на проекта бяха заснети видеоклипове с обучителни модули по сетивна фотография и по рисуване на живопис-стъклопис, които бяха качени в канала на сдружението в YouTube. С видеоклиповете Сдружението се стреми и да популяризира повече фотографията за незрящи, да вдъхне повече увереност на тези хора. В допълнение, екипът на сдружението по проекта цели да докаже за пореден път, че не очите виждат, а мозъкът, и че онова, което остава невидимо за някой, все пак напук на обективната липса на зрение, може да бъде заснето и да инкубира спомен.
Настоящият проект с фотолабораторията по сетивна фотография е идейно продължение на проекта “Феерия от мрак и светлина”, курсът е напълно безплатен за хората със зрителни увреждания и съдържа както теоретична, така и практическа част. Провежда се не само на живо във вече споменатото ателие “Пластелин” в София, но и онлайн в платформата ZOOM Meetings. Преподавателите Алберто Стайков и Николай Примов се стремят да създадат сплотена и задушевна атмосфера, в която участниците не просто да учат и придобиват ценни умения, а да им е уютно и да се чувстват свободни да провокират себе си, да задават въпроси и да пораждат дискусии по своя инициатива. Важно е те да се забавляват, да развиват колкото се може повече “виждането” чрез останалите си сетива, да разберат силните си страни и как те могат да им помогнат в сетивната фотография. Учат се как да усещат топлината и по този начин да се ориентират откъде идва слънчевата светлина и съответно накъде да се обърнат, за да направят фотография или как да работят с модел (например да го накарат да им говори, за да разберат къде е и да го уловят в кадъра си) и др.

Асистентите им пък се учат на нови навици, като например да аудиоописват подробно обстановката наоколо, за да може незрящият да прецени дали това, което е около него, го интересува и вдъхновява за създаването на фотография.
Освен междинната фотоизложба, която сдружението ще представи в средата на реализацията на проекта си (през февруари или март) и ще бъде с творби на участниците в курса, също така екипът има силното желание да организира и финално събитие, в което ще бъдат поканени и зрящи гости от големи фирми и ще им бъдат вързани очите, за да “навлязат” за мъничко в света на незрящите и да направят няколко фотографии под ръководството на творците с увредено зрение.
Екипът на Сдружение на творците с увреждания в България е благодарен за неоценимата подкрепа на Посолството на САЩ, което даде нова глътка въздух на това изкуство в днешното трудно време. Искрено се надява да продължат своето ползотворно партньорство и вбъдеще обучени български сетивни фотографи да посещават САЩ и да правят фотоизложби там, както и сетивни фотографи от САЩ, където сетивната фотография е доста по-развита и с по-дълга история, да показват творбите си пред българска аудитория.

Страница на проекта с повече информация:
https://www.facebook.com/fotolaboratoria

Искрено ваша:
Деспина Клер
в. “България СЕГА”

1. Присъединете се към нашите основни фейсбук групи:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

2. Харесайте нашата главна ФБ страница:
https://www.facebook.com/bulgariasega

Благодарим Ви!
Екип на в. “България СЕГА”

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here