БЪЛГАРСКАТА КУЛТУРА – СЪТВОРЕНА РЕАЛНОСТ

На 5 декември 2021 г. център „Българика“ събра българската културна общност от Чикаго, където бе представен поредния фестивал на българската култура. Събитието беше организирано от Салон за българска култура и духовност, Лига на българските писатели в САЩ и по света, сдружение „Български художници зад граница“ и фондация „Атерна-прес“. Фестивалът беше под надслов „Българската култура – сътворена реалност“. Защото изкуството наистина сътворява реалности – тази около нас и реалността вътре в нас, която създаваме ние самите. Бяха обявени лауреатите от международния литературен конкурс „Изящното перо-2021“. За Чикаго те бяха трима – Калина Томова получи награда за цялостно творчество, Михаил Цветански – за стихотворение и Наско Гелев – за разказ. На тримата бяха връчени Грамоти и символичното „изящно“ перо от членове на Салона за българска култура и духовност – Марчела Челебиева, Кирил Манасиев и Петър Стаматов.

В изкуството е събрана емоцията на душата. Как различните видове изкуства могат да преливат в нюансите на едно въздействащо възприятие ни убедиха поетесата Калина Томова и музикантите Маргарита и Живко Николови. Те представиха своята музикално-поетична галерия – музика и авторски стихове /К.Томова/ по картини на художниците Кирил Манасиев, Жени Петров, Василен Васевски, Огнян Тодоров, Люсиен Димитров, Александър Петков, Йордан Иванов. Музика, слово, художествена естетика – всичко поднесено по един неповторим начин. Музикалният съпровод на китара и флейта допринесе за това невероятно изживяване, което ще се помни дълго. На фестивала бяха представени и талантливите български деца в Чикаго – Емили Анджелу /песен/, Ваня Бас /танц/, представители на детска фолклорна група към ц-р Българика, Раян Иванов /класическа китара/ – всички те, които ще продължат следата в българското изкуство.

Беше организиран и традиционния панаир на книгата, където Лигата на българските писатели в САЩ и по света предложи книги от български поети и писатели – една възможност до нашите сънародници в Чикаго да достигнат книги на обичани автори. Тук бе и най-новата книга на поета Васил Славов – стихосбирката „Ням“, от която бяха четени стихове. Прочетоха се стихове и на поета Михаил Цветански и Наско Гелев.
Бяха изложени картини на творци от сдружение „Български художници зад граница“, които можеха да се видят от присъстващите на фестивала.
Събитието завърши с коктейл, на който разговорите продължиха, заедно с едно прекрасно настроение.

Снежана Галчева – председател на Салон за българска култура и духовност
за в. “България СЕГА”
Снимки: Д.Проданова

1. Присъединете се към нашите основни фейсбук групи:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

2. Харесайте нашата главна ФБ страница:
https://www.facebook.com/bulgariasega

Благодарим Ви!
Екип на в. “България СЕГА”

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here