КОЛЕДНА РОМАНТИКА В КУЛТУРЕН ЦЕНТЪР „МАГУРА” -ДВЕ ГОДИНИ ПО-КЪСНО

от ляво надясно: Камен Вачев-цигулка, Деси Танчев-виола, Любомира Липари-цигулка, Назар Джурин-чело

Нали ще свирят още? –ме погледна с надежда моята приятелка. Цялата зала, изправена на крака не спираше да аплодира музикантите очаквайки да продължат да свирят. Те се поклониха пак и пак, и се оттеглиха с усмивка.
Рабирам ги, те още от самолета и скачат на сцената, Благомира от Колорадо, Камен от Индиана , а ние седнали в удобните кресла, в център Магура, с чаша вино се наслаждаваме на Моцарт и Вивалди, Брамс, Марин Големинов и др. Никак не ни се искаше този вълшебен елексир да свърши. Прекалено дълго бяхме лишавани от жива музика, заради пандемията и сетивата ни, и душите ни са жадни за класика и романтика, нещата, които никога не остаряват. Особено в навечерието на Коледа, когато всеки очаква нещо хубаво, запомнящо се.

Когато „Коледна романтика” с квартета на Чикаго стартира през 2019 година тук, никой не си и представяше какво ни очаква. Пожелахме си през 2020 да го направим пак. Година по-късно пандемията заключи вратите за концерти, театри и изложби, изолира хората, затвори ги по домовете да работят, децата –да учат и ни запечата с маски. Животът ни се преобърна с главата надолу.

-Вие как се справихте през тези две години?- се обърнах с любопитство към нашите музиканти след концерта.
-Аз открих новото си хоби- да правя градини. Като няма сцена, правя градини. Така се зареждам с творческа енергия. Вече имам 6 градини в Колорадо, които много се харесват и даже имам клиенти за поръчки-каза с усмивка Благомира.
Деси сподели, че преподавала само по интернет, което било изтощително, но поне си е запазила учениците. Назар е пътувал често до Украйна, където е бил канен за концерти на живо и в този случай интернетът му помагал да бъде едновременно на две места като преподава онлан.


Камен смята, че техно- музиката измества все-повече живата музика, има все по-малко образовани хора, които разбират от музика, но е убеден, че нищо не може да запълни липсата на жива музика, защото тя носи енергия.
-Ние сме изключителен екип четиримата-продължи Благомира. Познаваме се от почти двадесет години, разбираме се прекрасно и много добре работим заедно, особено в ситуации, когато се налага да пътуваме и почти няма време за репетиции. С Деси дойдохме по едно и също време в САЩ-тя- в Ню Йорк, аз – в Атланта и после се събрахме в Чикаго.


Когато за първи път през 2019 направихме Коледна романтика тук-продължи Липари- с нас беше Петя Бъговска, професор по контрабас от софийската консерватория. Тя даде и името на концерта-Коледна романтика. Щастлива съм, че традицията продължава, аз се вълнувам, че отново сме поканени с квартета в културен център „Магура”, където обстановката е прекрасна, ние сме приети топло и с любов от публиката. Лесно се работи с Надя Желязкова, с хората от Магура и трябва по-често да правим такива концерти – допълни тя с ентусиазъм.
Лесно и изключително приятно е и с Вас – виртуозни музиканти, вие сте гордост за България като солови и оркестрови музиканти по световните сцени на Европа и Съединените Щати. Свирили сте в престижни концертни зали като Карнеги хол-Ню Йорк, Милениум парк-Чикаго, Парижката консерватория, в оркестрите на Софийската филхармония, Илинойската филхармония, Московската филхармония и др. Благодарим Ви, Благомира, Деси, Камен и Назар, че бяхте с нас, че свирихте за нас и ни подарихте букет от романтична музика-най хубавия подарък за Коледа.

Благомира Липари е солов, камерен и оркестров цигулар.  Завършва с докторска степен в САЩ по цигулка и оркестрово дирижиране.
На 16 години печели международен конкурс по камерна музика в Белгия.   След дипломирането си изнася множество концерти в престижни зали и университети като Карнеги хол, Линкълн център, Симфони хол, Харис театър, Милениум Парк, Парижка Консерватория, Университета в Станфорд и много други.
Благомира е работила в ръководствата на  Български Концертни Вечери Ню Йорк, “Society for New Music”, “Access Contemporary Music” и е един от основателите на иновационния “New Millennium Orchestra of Chicago”.
Преподавала е цигулка и оркестрови ансамбли в Hobart William Smith Colleges в Женева, щата Ню Йорк, First Conservatory of Lagrange, Hinsdale Center for the Arts и Sherwood Conservatory в Чикаго.
В момента Благомира е член на “Distinguished Concert International Orchestra New York” и в ръководството на “National Music $ Global Culture Society New York.”
През 2018 издава диск, в който има записи с модерна камерна музика и стига до първи тур за номинациите “Грами”, в класацията за модерна класическа музика.

Деси Танчева завършва Държавна Музикална консерватория през 1995г в София. На следващата година идва със семейството си да живее в Щатите. В България, Деси е работила като виолист в Синфоничния оркестър на музикалната
Академия както и в оркестъра на Българското Национално Радио. Тя участва активно като изпълнител и преподавател в множество концерти, фестивали, записи и музикални телевизионни предавания. Нейната музикална кариера я отвежда в страни като Италия, Германия,Франция, Белгия,Испания, Швеция, Австрия, Люксембург.
Деси преподава в Our Music Insitute, Encore Music Academy, Solo Classic както и в нейното музикално студио – Northfield School of Music.
Тя е дългогодишен член на Northbrook Symphony Orchestra както и Highland Park Strings.

Назар Джурин е украински челист. След дипломирането си от  Московската Консерватория, Назар е назначен като асистент професор по чело до 1998 година.  След преместването си в Чикаго, Назар е солов, камерен и оркестров музикант.  Като солист изнася концерти с Московски Държавен Симфоничен Оркестър, Оркестър на Московската  Консерватория, Филхармонията в Лвьов, Украински Национален Оркестър,  Киевска Филхармония и  Woodstock Mozart Festival Orchestra.  Назар изнася множество солови рецитали, включително по WFMT Чикаго. Назар е професор по чело в Northeastern Illinois University, Naperville School for the Performing Arts, and the Chicago Youth Symphony Orchestras. Преподава майсторски класове в САЩ, Русия, Южна Корея, Южна Америка, Хърватско и в Украйна.  Назар е член на Elgin Symphony и водач на чели в Woodstock Mozart Festival Orchestra.

Камен Вачев (цигулка) е завършил Софийската Консерватория, а по-късно Northwestern University -“Master of Music”. Преди да се установи в Чикаго, той е свирил 4 години в Софийска Филхармония, а също така и Фестивален Оркестър – София, с диригент Емил Чакъров. След завършване на университета печели конкурси и става член на Northwest Indiana Symphony и Illinois Philharmonic Orchestra, където свири и досега. Вачев има изяви също и в съставите на Chicago Sinfonietta, Chicago Chamber Orchestra, Elgin Symphony Orchestra, Milwaukee Ballet, Woodstock Mozart Festival и Fort Wayne Philharmonic. Той е познат в музикалните среди и като талантлив учител. Повече от 30 години е преподавал цигулка в Hinsdale Center for the Arts, Valparaiso University, Birch Creek Music Festival, First Conservatory of La Grange, а също и в частното си студио. Много от неговите ученици печелят конкурси и награди.

Кина Бъговска
Фото кредит-Влади Александров
за в. “България СЕГА”

1. Присъединете се към нашите основни фейсбук групи:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

2. Харесайте нашата главна ФБ страница:
https://www.facebook.com/bulgariasega

Благодарим Ви!
Екип на в. “България СЕГА”

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here