Подуване, диария, болки в корема: Какви са шансовете да имате непоносимост към определена храна?

Приблизително 15-20% от населението страда от хранителна непоносимост. Този проблем включва голямо разнообразие от реакции към множество храни. За разлика от алергиите, при непоносимостта към храни няма наличие на обриви и дихателни проблеми, и реакциите към храните дразнители не се променят с течение на времето. Повечето от симптомите са от стомашно-чревно естество, и колкото по-голямо количество от проблемните храни се консумират, толкова повече се влошават симптомите.
Синдромът на Раздразнените Черва (СРЧ) е често срещан проблем. Той причинява болки в корема, които се усилват или намаляват при дефекация, образуване на допълнителни газове, както и състояния на запек или диария. Симптомите обикновено се проявяват след консумация на млечни продукти, бобови растения, плодове, някои видове зърнени храни, ядки и кръстоцветни зеленчуци като зеле и броколи. Конкретните храни, които причиняват симптоми варират от човек до човек.
При някои хора, които страдат от мигренозно главоболие, главоболието е в следствие на вещества в шоколада, виното, отлежалите кашкавали, боровинките, ягодите или бананите. Конкретни храни също могат да влошат рефлукса (ГЕРБ), състоянието на стомашните язви, или камъните в жлъчката.
Чуствителността към глутен, коята не е целиакия (цьолиакия), може да причини болки в корема и диария след консумация на пшинични продукти, ечемик или ръж. Доста от полуфабрикате съдържат тези зърнени храни. (“Знаете ли какво се крие в храната ви?” Consumer Report on Heath, Септември, 2020)
Лактозната непоносимост е причинена от липсата на ензими, които да разградят млякото. Приемът на мляко, сладолед или кисело мляко може да доведе до болки в корема, гадене, газове или диария няколко часа след консумацията им.
При наличие на следните симптоми – стомашно-чревно кървене, диария през нощта, болки, придружени от висока температура, повръщане, влошаване на коремните болки, фамилна анамнеза за рак на дебелото черво или възпалителни чревни заболявания, или неволна загуба на тегло – са необходими медицински преглед и оценка. Личните лекари може да препоръчат елиминираща диета, за да открият кои храни причиняват проблеми. (Д-р С. Каминс, “Хранителна непоносимост и хранителна алергия при възрастни хора.” Up to Date, 28/5/2020)
Понякога мнението отностно хората с хранителна непоносимост е, че те са капризни или проблемът е ”в главата им”. Но това не е винаги така. Сред християните има хора, които смятат, че конкретни дейности като например танцуването, са погрешни и ги отбягват. В Първото Послание до Коринтяните, глава 8, Свети Павел говори отностно яденето на месо, принесено като жертва на идоли. Той споделя, че няма нищо лошо в яденето на месо, но ако яденето на месо съблазнява друг християнин, ще трябва да се въздържим от яденето. В стих 13 се казва, “Затуй, ако това що ям съблазнява брата ми, аз няма да ям до века, за да не съблазня брата си.” Това поставя любовта към другите на първо място, както е редно да направим.

www.helpinghandsbulgaria.net

Legal Disclaimer (Клауза за непоемане на отговорност): Информацията тук има общ характер и не може в никакъв случай да замени консултация с лекар (медицинско лице), диагноза, терапия, лечение и/или консултация с лицензиран специалист. Информацията тук не е предназначена за решаването на конкретни индивидуални казуси! При конкретни индивидуални проблеми се свържете с лекар или съответния лицензиран специалист.
Издателите на в. „България СЕГА“ не поемат и не носят отговорност за предприето самолечение, поставяне на диагноза, козметични процедури или каквито и да са действия на база на материалите на тема „Здраве“, както и за верността на информацията и достоверността на източниците!

1. Присъединете се към нашите основни фейсбук групи:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

2. Харесайте нашата главна ФБ страница:
https://www.facebook.com/bulgariasega

Благодарим Ви!
Екип на в. “България СЕГА”

 

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here