Българка е примабалерината на Националната опера в Яш

22 ноември – Българка е примабалерината на Националната опера в Яш, Румъния. Тя се казва Мария Лозанова-Бузинку и е родена в Перник. Преди да дойде в Румъния през септември 2011 г., учи в Националното училище за танцово изкуство в София и е балерина в Софийската опера и балет. Днес живее и танцува в Яш, където е примабалерина в Националната опера. Участва във всички представления и изпълнява главните роли на Жизел в “Жизел” и на Клара в “Лешникотрошачката”. “Чувствам се у дома си и в двете държави”, споделя Мария пред Юлия Баховски, създател на единствения информационен портал за българите в Румъния, МyRoBiz.

Следва част от интервюто на Юлия Баховски с Мария Лозанова-Бузинку, която живее и танцува в Яш.

Въпрос: Защо Румъния?
Отговор: В Румъния попаднах случайно. Малко като на шега подадох документи в Националната опера в Букурещ, където ме поканиха на изпит (прослушване). Харесаха ме и дойдох да живея и работя в Румъния. Две години танцувах в Букурещ. Беше прекрасно! Но се запознах със съпруга си, който беше премиер солист в операта в Яш. Премислихме, претеглихме и решихме да се съберем в Яш. Яш се оказа прекрасен град! Голям, всичко си има, дори и задръствания, несравними, разбира се, с трафика в Букурещ. Доволна съм от избора си и затова и се установихме тук.

Въпрос: Какви бяха основните предизвикателства, с които се сблъска в началото и как ги преодоля?
Отговор: Предизвикателството беше преди да замина. Когато обявих официално, че заминавам за Румъния, много хора бяха почти ужасени! Обясняваха ми колко опасна държава е, колко страшно е тук. Е, не беше вярно! Радвам се, че развенчах този мит поне сред моите приятели и познати! С езика проблеми не съм имала. Когато пристигнах, не говорех румънски, но говорейки английски и немски, с малко френски (изучаван в училище), много бързо започнах да разбирам за какво се говори около мен.

Въпрос: Според теб по какво се различават българите и румънците? И по какво си приличат?
Отговор: За мен българите и румънците си приличат много! Като манталитет, народопсихология, дори като кухня. Чувствам се у дома си и в двете държави и понякога наистина дори не си давам сметка, че това са две различни държави. Разлика виждам в отношението на румънците към религията и църковните празници. Тук те са много по-ревностно почитани, отколкото в България. Например кръщенето на детето още през първите месец-два от живота му в Румъния не подлежи на коментар, докато за голяма част от българите това не е чак толкова важно.

Цялото интервю на Юлия Баховски с Мария Лозанова-Бузинку четете ТУК.

Мартина Ганчева
БТА

1. Присъединете се към нашите основни фейсбук групи:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

2. Харесайте нашата главна ФБ страница:
https://www.facebook.com/bulgariasega

Благодарим Ви!
Екип на в. “България СЕГА”

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here