По пътя на знанието от Берлин към България

На 11 септември 2021 г. бе открита новата учебна година в „Курса по български език за деца в Берлин“, който вече 4 години приобщава малки и големи деца. В него те изучават български език, история, география и култура на България.

Обучението се провежда в съботните дни в залите на един от модерните частни университети в Берлин, намиращ се в самия център на града. През тази учебна година занятията се провеждат два пъти в месеца като едната събота занятията са онлайн, а другата събота – в залите на университета. С огромен интерес и мотивация децата посещават както присъствената форма на обучение, така и онлайн формата.

Учениците са на възраст от 5 до 14 години и разпределени на групи. Ръководител и единствен преподавател в „Курса по български език за деца в Берлин“ е д-р Ваня Велкова, инициатор, основател, бивш дългогодишен директор и учител в Българското училище в Хамбург (2000-2010), един от основателите на Асоциацията на българските училища в чужбина и член на Управителния й съвет (2007-2013), чуждестранен кореспондент.

Д-р Велкова обучава учениците по проекти и презентации, разработени от нея специално за този курс и съобразени със съответното езиково и  възрастово ниво на децата.  Паралелно с това учителката умело използва игровия подход, работата по групи и учебни станции и други. Модерно обзаведените зали на университета предоставят идеалната възможност в учебните часове да се използва мултимедия, което прекрасно допълва изучаваното учебно съдържание и изпълва децата с още по-голяма любознателност и емоционалност.

Родителите най-активно подкрепят обучението по български език на учениците, както и иновативната, наситена с родолюбиви и привлекателни идеи, дейност на преподавателя.

В „Курса по български език за деца в Берлин“ се изучават и същевременно отбелязват българските празници и обичаи като Баба Марта, Сирни заговезни, Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост – 24 май, Коледа и други. За Баба Марта децата с голямо старание и радост изработват мартенички, а след това ги подаряват на своите близки, на немските си съученици и приятели, както и на съучениците и приятелите си в училище, които са от много други страни на света. По повод Сирни заговезни всяко дете украсява огромна кукерска маска, съобразявайки най-стриктно задължителните орнаменти и символи за маските. За 24 май учениците представят стихове, песни, изявяват се с уменията да свирят на пиано, цигулка, да танцуват. В дните преди Рождество се провежда Коледно тържество, на което децата представят програма в присъствието на родители и гости. Разбира се, топлата питка с шарена сол, витата баничка, вкусните сарми и тиквеник ухаят също на празничната трапеза.

През миналата година, по идея на децата, се проведе състезание между учениците и родителите на тема „Знаем ли географията на България?“. В него учениците искаха да премерят знанията по география с родителите си. Разбира се, отборът на децата победи родителите. Радостта и емоциите бяха големи, а учителката поднесе на всички деца грамоти. През следващите месеци предстои да се състои поредното състезание между родителите и децата като темата ще бъде „Знаем ли историята на България?“.

За да популяризира българския фоклор, д-р Велкова организира за родителите на децата „Вечери на България“. На тези, очаквани с голяма радост, срещи тя представя презентации на теми като „Магията на българската народна носия“, „Кодът на българската шевица“, „Великденските яйца в България и яйца от различни страни на света“ и други.

България… Какво е за нас тя: родното място, близките, приятелите, Рила и Пирин, Дунав и Черно море, съкровищата на траките, песните, танците, гозбите, обичта към „всичко българско и родно“… И макар понякога България да е на хиляди километри от нас, ние я носим в себе си, където и да сме по света… И предаваме знанията и обичта си към България на нашите деца. За да продължат да я носят нататък…

Надя Минкова
в. „България СЕГА“
сн: Ваня Велкова, Берлин

1. Присъединете се към нашите основни фейсбук групи:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

2. Харесайте нашата главна ФБ страница:
https://www.facebook.com/bulgariasega

Благодарим Ви!
Екип на в. “България СЕГА”

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here