АГЕНТ НА МИЛИЦИЯТА – ЗАРАДИ ЕДНО АМЕРИКАНСКО СЕМЕЙСТВО…!

Списъкът с агентите на вездесъщата „ДС” сякаш е безкраен...! - Снимка: front.bg

Как се вербува едно момче от провинцията нуждите на политическата полиция в България? Това е толкова лесно в годините на комунизма! Намесени са чужди граждани, първо – невинно – французи, а после и американско семейство. Тогава нещата загрубяват и се стига до политически ангажименти, от които години по-късно хората се срамуват! Става дума за момче от един южен български град. Той прави впечатление на внимателен, уравновесен, мислещ човек и проявява желание да сътрудничи с органите на служба „Държавна сигурност”, Второ главно управление, през месец юни 1988 г. Това е историята, която е споделена от сайта http://agentibg.com/.

Първият контакт на момчето със службите е през 1976 г., когато засичат кореспонденция на младежа с негови френски връстници. Контактът с тях той установява по време на пътуване до Белгия предходната година.
Втора среща със службите е при представянето на данни от него за американско семейство от страна на нашия човек, чието име спестяваме, поради обективни обстоятелства.

Архивите продължават да говорят и онова, което научаваме е все по-отблъскващо! – Снимка: БГНЕС

В началото на август 1976 г. човекът има втора среща с оперативния работник от полицията в родния си град. Според доклада на лейтенанта при тази беседа, „обвиняемият” споделя за своя среща с американско семейство в София. Контактът с тях става случайно, след като попадат на него, търсейки друг мъж със същото име в блока, в който той по това време живее в столичен квартал.
На следващия ден те го помолили да ги разведе в София и заедно посетили храм-паметника „Александър Невски”, Руската църква, ЦУМ, Детмаг и Парка на свободата (днес – Борисовата градина).
Според докладната на офицера от ДС, човекът предоставя данни за американското семейство. Мъжът е 31-годишен с родители руснаци, които след Втората световна от Германия заминават за Бразилия и оттам за САЩ в Сеатъл. Съпругата му е от полски произход. Пътували с микробус с регистрация гр. Хамбург, ФРГ. Преди България са посетили за 14 дни и СССР.
Предложили му да го абонират за американски развлекателни, но той поискал математическо списание по работата му в университета. Обещали да го абонират, като му взели адреса.
В разговорите с тях станала дума и за политика. Американският гост заявил, за президента Форд, че е против войната във Виетнам. Той добавил, че в САЩ нямало място за комунисти, защото стандартът на живот е бил висок. За България отбелязал, че не води самостоятелна политика и че СССР я води за носа. Интересувал се за живота на студентите. Мъжът не е проявил интерес по военни или икономически интереси. „С Денчев се уговорихме, след като получи писмо при интересна информация да ме информира”, е посочено в доклада.
В досието на въпросния човек няма други документи, които да показват развитие на неговите контакти със западните граждани, нито за контакти с ДС през следващите няколко години.
Прави впечатление, че въпросният вече е напълно завършен доносник. Американското семейство напълно случайно попада на него, предлагат му да го абонират за списания, опитват се да бъдат близки с него, но човекът вече е заразен с вируса на идеологическата диверсия. Той не прави разлика между добро и зло, тоест, доброто вече се е превърнало в зло и обратно. Ценностите са се объркали в съзнанието на този млад човек.
В един по-късен документ от 1988 г. – строго секретно предложение за вербуването на въпросния за агент на органите на ДС по американска линия – е посочено следното за неговите първи контакти с ДС:
„Лицето е съобщавало информация за установени контакти с френски и американски граждани. Кореспондентската му връзка с френски граждани е била прекъсната по указание на Районното управление на Министерството на вътрешните работи, поради възможността същият да бъде назначен на работа в МВР…!”. Ето къде е разковничето. Така се подготвят част от кадрите за работа в МВР, в онези години. От малки още децата се подготвят, така, както впрочем се е правело това някога и в нацистка Германия.
Това е начинът, децата да бъдат въвлечени в системата на шпионаж, доносничество и долнопробен морал, за да могат да достигнат до онова необходимо притъпяване на сетивата, за да приемат работата си в службите като нещо, което е своеобразен връх за тях, а всъщност – падение! Имено заради това всяко злодейство после се приема за постижение.

Не са малко българите, които започват именно по този начин. Само за да се докопат до София или до града въобще, те са готови да станат доносници. Хиляди човешки съдби биват разбити, заради амбициите на други да постигнат нещо. Така ценностите се объркват още повече. Като стигнеш до града, за да имаш успешна кариера, трябва още повече да се инфилтрираш в системата, а това води до безкраен наниз от компромиси и накрая се оказва, че сетивата вече не отчитат разликата, а именно – доброто е станало зло и злото е придобило розовата визия на хроничното лицемерие…!

ВЕНЦИСЛАВ ЖЕКОВ
кореспондент на вестник „България Сега” в София

>

1. Присъединете се към нашите основни фейсбук групи:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

2. Харесайте нашата главна ФБ страница:
https://www.facebook.com/bulgariasega

Благодарим Ви!
Екип на в. “България СЕГА”

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here